Győr és környéke

2019.07.05. 11:21

Tragédia a győri Aranyparton - Meghalt a vasárnap újraélesztett férfi is

Szerdán délután, szinte ugyanakkor, amikor a 23 éves fiatalember belefulladt a Mosoni-Dunába az Aranypart II-n, a kórházban meghalt az a negyven év körüli férfi, akinek vasárnap állt meg a szíve a vízben.

kisalfold.hu

Hosszú időbe telt, amíg újraindult annak a férfinek a szíve, aki vasárnap szintén az Aranypart II-n lett rosszul, s újraélesztették.

[connected id="2601899" position="full"]

Egyetlen percre sem tért magához, az intenzív osztályon lélegeztetőgép tartotta életben, míg ki nem mondták: meghalt – tájékoztatott prof. Oláh Attila, a Petz-kórház orvos igazgatója.


Egy hét leforgása alatt így két ember vesztette életét a folyó azon szakaszán, ahol pedig évek óta nem haltak meg.


Az Aranypart népszerű a győriek körében, hasonló esetekre – hiszen két tragédia is történt pár nap alatt – senki sem emlékszik.

[connected id="2602108" position="full"]

„Mire odaértem és a felszínre húztam, már hosszú perceket töltött a víz alatt, sajnos valószínű volt, hogy nagy a baj. Mindent elkövettünk, hogy visszahozzuk az életbe, amíg a mentők oda nem értek, mi próbáltuk újraéleszteni a férfit" – mondta lapunknak Ádám, aki szerdán két és fél méteres mélységből húzta ki azt a 23 éves férfit, aki a holtág közepén merült el a vízben.

A tragédia helyszíne, az Aranypart II. a strandfelügyelők csónakjával. Fotó: Bertleff András

A tragédia helyszíne, az Aranypart II. a strandfelügyelők csónakjával. Fotó: Bertleff András

A barátjával együtt akarta átúszni a holtágat, ám a folyó közepén rosszul lett. A társa kiáltott segítségért.


Öt fiatal strandfelügyelő is volt a parton, hárman szolgálatban, egy fiatal lány és a 19 éves Ádám a szabadidejében. Ő ért oda az áldozathoz a vízben elsőként.


A fürdőőrök, a segítők között volt Klimkó-Szabó Antal is, aki vasárnap mentett ki a vízből egy férfit, aki azonban sajnos szerdán a kórházban elhunyt. Antal lapunknak elmondta, hogy a strandfelügyelők nem vízimentők, de többnapos kiképzést kapnak, amely hasonlít a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elsősegély-tanfolyamhoz, ám annál bővebb tudással ruház fel. A fürdőőrök közül többen évek óta teljesítenek szolgálatot az Aranyparton, egyetlen hasonló esetre sem emlékeztek.


Antal második éve strandfelügyelő a szabadstrandon, kérésünkre megosztotta fürdőzőknek szóló tanácsait.

– Felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe, alkoholos állapotban ne ússzunk – kezdte sorolni a Széchenyi-egyetem egészségfejlesztés–rekreáció-szervezés szakos hallgatója. – Lehetőleg mások, strandfelügyelők, vízimentők szeme előtt fürdőzzünk, hogy ha bajba kerülünk, legyen, aki segít. Figyeljünk az úgynevezett merülő reflexre: ha hirtelen víz éri az arcunkat, mondjuk mert vízbe csobbanunk, a szívverésünk, a légzésünk lelassul. Ez különösen az idősebbeknél okozhat gondot. Ennek legyünk tudatában" – hívta fel a figyelmet. Érdemes tehát fokozatosan merülni a vízbe, mert, mint sajnos látjuk, a rosszullét nem kötött életkorhoz.


 

[connected id="2601140" position="full"]

Az üzemeltető Győr-Szol felhívta a figyelmet arra, hogy az eset nem a szabadstrandon, a bójákkal kijelölt területen történt, hanem attól pár méterre, ahol mindenki saját felelősségére fürdőzhet. Az Aranypart II. júniusban nyitott, augusztus végén zár. A népszerű strand nyitásának feltételei közé tartozik például, hogy vizének minősége kifogástalan legyen, a területét bójákkal jelöljék meg, és strandfelügyelők álljanak készenlétben, ha szükség lenne rájuk.


A strandfelügyelőket foglalkoztató Pannon-Work Iskolaszövetkezet lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írja, hogy a tragédiát végigkísérő diákokat rendkívüli módon megviselte a haláleset; strandőri munkájukat a szakmai szabályoknak megfelelően végezték. A baleset okait a hatóságok vizsgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!