Győr és környéke

2018.11.09. 15:01

Százmilliókat szavazott meg pályázati célokra a megyei közgyűlés

Fogyatékos otthonokban élők költözhetnek családi házakba, ha megvalósul két európai uniós projekt a térségben - hangzott el a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés pénteki ülésén.

Hancz Gábor

Rendhagyó módon kezdődött a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés pénteki ülése. Németh Zoltán elnök Kollár Jánossal, a győri lengyel nemzetiségi önkormányzat vezetőjével közösen emlékezett arra, hogy 100 évvel ezelőtt vált újra függetlenné Lengyelország, majd együtt kitűzték a megyeháza erkélyére a lengyel zászlót, amely egy tig fog ott lobogni.


Kollár János köszönetet mondott a gesztusért. Németh Zoltán hangsúlyozta: a két nemzet rengeteg ponton kötődik egymáshoz, emellett a megyének és több megyei településnek is van lengyel testvérkapcsolata. Hozzátette: a két ország jelenleg együtt küzd az EU-ban a keresztény értékek megtartásáért.

Kitűzték a megyeháza erkélyére a lengyel zászlót.

Az ülés legfontosabb témájaként a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltségének igazgatója, dr. Szopka Zsolt adott tájékoztatást a testületnek. Elmondta: két uniós projekt révén javulhatnak az ellátás feltételei a térségben. A peresznyei fogyatékos otthon 72 férőhelyének kiváltására összesen hat, egyenként 12 személyes családi ház építése van folyamatban több településen, köztük Győr-Moson-Sopronban Zsirán, Szakonyban és Undon. A beruházás összköltsége meghaladja az egymilliárd forintot. Hasonló fejlesztés előkészítése zajlik a pásztori otthon 102 férőhelye esetében, amelynek során Sopronnémetiben, Vágon, Pásztoriban, Bágyogszováton, Szilsárkányban és Bodonhelyen létesülnének családi házak. Az igazgató beszélt arról is, hogy jelentős létszámhiánnyal küzdenek, és szükséges volna a közalkalmazotti bértábla emelése, valamint életpályamodell bevezetése a szociális ágazatban.


A napirendi pont egyben közmeghallgatás is volt. Egy győri lakos, Buzásné Bársony Erzsébet szólalt fel, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a megyében nem megoldott a 16 évesnél idősebb autisták gondozása. Dr. Szopka Zsolt válaszából kiderült: vannak törekvések ilyen jellegű, állami intézmény létrehozására.


közgyűlés jóváhagyta a megyei integrált területi program legfrissebb változatát. A döntéssel európai uniós pályázati célokra fordítandó összegekről döntött. A  munkaerőhiánnyal küszködő gazdaságot fiatal anyák munkába való visszatérésével segítene testület, így bölcsődeépítésekre újabb 900 millió forint juthat. Emellett ipari parkok, iparterületek fejlesztésére 418 millió, csapadékvíz-elvezetésre 345 millió és helyi közösségi programokra 172 millió forintot szavaztak meg a képviselők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!