Győr és környéke

2014.10.27. 16:28

Se fogadott orvos, se hálapénz nincs

Angliában még azt is jelenteniük kell az orvosoknak és a nővéreknek, ha egy tábla csokit kapnak hálából a kismamától. Németországban az apák egy hónapig otthon lehetnek a szülést követően.

Sudár Ágnes


Miközben a magyar állam adókedvezménnyel igyekszik ösztönözni a házasságkötéseket és a gyermekvállalást, sok fiatal, aki az országot az eredeti cél szerint „csak" munkavállalás miatt hagyta el, kint házasodik meg és gyermeket is szül. Teljesen más rendszer fogadja őket Nagy-Britanniában és Németországban – ezt két győri származású fiatal anyától tudhatjuk meg, akik jelenleg kint élnek.

Az állami rendszerek mások Európában, de az érzés nem, amikor először öleli meg az anya a gyermekét.

Az állami rendszerek mások Európában, de az érzés nem, amikor először öleli meg az anya a gyermekét.



„Angliában lazábban veszik a terhesgondozást, mint otthon; orvoshoz egyáltalán nem kellett járni" – elgondolkodtató kijelentéssel kezdi beszámolóját a Londonban élő fiatal édesanya, aki néhány hete szülte meg kisfiát. „Ultrahang a terhesség idején kettő volt, nekünk azért volt egy 3D-s felvételünk is, mert amikor hazalátogattunk, elmentünk egy ilyen vizsgálatra otthon. Visszatérve Angliára: orvos engem egyáltalán nem látott, sőt, a szüléskor is kizárólag nővér volt velem – összesen három –, doktor csak akkor jön, ha gond van vagy  komplikáció várható".
Így fogadott orvosuk sincs a kismamáknak, s a magyar páciens esküszik arra, hogy ugyanazt az ellátást kapta, mint a brit anyuka. „Hálapénz sincs, nem is értik, miről beszélsz. Ha egy doboz csokit akarsz adni, azt is kötelesek írásos jegyzőkönyvbe venni."

A szülés utáni járandóságról azt írja: „Ha van minimum egy év munkaviszonyod, akkor 6 hónapig a fizetésed 90 százalékát kapod a munkáltatótól. Utána 6 hónapig 50 százalék jár, de ha jól tudom, létezik maximális határ, ami fölé nem mennek a kifizetésnél. Ha nem munkából mész szülni és semmi munkaviszonyod nincs a szülést meg- előző másfél évben, akkor csak a %BBChild Benefitet%AB kapod, ami nem sok, heti 21 font (mintegy 8100 forint – a szerk.)."

„Amúgy itt sem minden fenékig tejfel – zárja végül. – Engem a munkáltatóm – egy családnál dolgoztam – azonnal kirúgott, amikor megtudta, hogy terhes vagyok. Ez bevett szokás bébiszitterek esetében, mert akkor meg kellett volna tartania az állást nekem. Az összkép ugyanakkor pozitív, európai körülmények között és módon szültem."

Németországban a várandós és a szoptató anyát nem lehet éjszakai műszakban, vasárnap, illetve munkaszüneti napokon foglalkoztatni vagy túlórára kötelezni – ez sem rossz kezdés a Bietigheim-Bissingenben élő, szintén győri származású lánytól. „Németországban az orvos és a kórház kérdése elkülönül egymástól, mindegyiket egyénileg a kismama választja, de egymástól függetlenül mű- ködnek. Az orvosok végzik és koordinálják a terhesség alatti vizsgálatokat, míg a kórházak csak a szülés levezetésében és az azt követő időszakban nyújtanak segítséget. Így a szülést nem a kiválasztott szülész- nőgyógyász vezeti le, hanem a kórház alkalmazottai, akik éppen dolgoznak. Hálapénzről én sem tudok."
A kilenc hónap alatt három ultrahangvizsgálatot írnak elő egy kismamának: a 10., a 20. és a 30. héten. A huszadik hét után a 35 év feletti nőknek, valamint a veszélyeztetett kismamáknak kötelező részt venni egy speciális ultrahangvizsgálaton. „A szülés utáni ellátás más, mint Magyarországon. Itt csak egy vagy két évig jár támogatás, attól függően, hogy mit választ a kismama. Egyéves választásnál a fizetés 67 százalékát fizeti az állam, de maximálisan 1900 eurót (580 ezer forintot – a szerk.) egy hónapban. Kétéves támogatás választása esetén a fizetés 50 százaléka jár minden hónapban. Ha a kismamának nem volt a szülés előtt állása, akkor egy éven keresztül a minimális támogatásban vesz részt, ami 300 euró (90 ezer forint – a szerk.). Különbséget nem tesznek német és külföldi állampolgár között, ha van bejelentett lakcíme itt, ugyanúgy jogosult a külföldi állampolgár minden ellátásra, mint egy német kismama."

Angliában  ugyanaz jár brit és külföldi állampolgárnak, ha szül. Minden juttatás csak a munkaviszonytól függ. Fotó: illusztráció

Angliában ugyanaz jár brit és külföldi állampolgárnak, ha szül. Minden juttatás csak a munkaviszonytól függ. Fotó: illusztráció
 Érdekességgel zárta Nóra is a beszámolóját: „Szülés után az apának lehetősége van egy hónapot otthon lenni az anyával és a babával. Ilyenkor a fizetése 67 százalékát kapja, ezt partnerhónapnak hívják."
 Magyarországon aki csak teheti, fogadott orvosnál szül. Ez havi viziteket jelent a terhesség időszakában. Egy-egy vizsgálat átlagosan 10 ezer forint, hálapénz pedig van. Ultrahangos vizsgálatból négy kötelező: a 12., a 18., a 25. héten és a 32. héten. A szülés után minden anya kap egyszeri anyasági támogatást – ennek összege az öregségi nyugdíjtól függ, az elmúlt években 65 ezer forint körül mozgott. Az apának jár 5 nap pótszabadság. A „terhességi gyermekágyi segély" 168 napra jár, összege a napi átlagkereset 70 százaléka. (A folyósításához az igénybevételt megelőző 2 évben szükséges 365 nap biztosításban töltött idő.) A gyes három évig vehető igénybe, összege az öregségi nyugdíjminimum, azaz 28.500 forint. Előtte a gyed jár a gyermek kétéves koráig: az összeg az anya fizetésének 70 százaléka, a felső határ 2014-ben 142.100 forint.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!