Győr és környéke

2014.08.01. 14:50

Ötmilliárdos gyárbővítés a győri Nemaknál

Jövőre kezdődő és 2017-ben záruló beruházást jelentett be pénteken a győri Nemak Kft., amelynek összköltsége eléri az 5,6 milliárd forintot.

kisalfold.hu

A fejlesztéshez a kormány egyedi döntés alapján 406 millió forintos támogatást nyújt. Az eseményen [namelink name="David Toth"], a társaság ügyvezetője elmondta: a pénzből mintegy 2000 négyzetméteres csarnokbővítést hajtanak végre, illetve korszerűsítik a megmunkáló- és mosógépeket, a vizsgáló berendezéseket és az ellenőrző eszközöket.

A világ legnagyobb független, azaz nem autógyártó vállalathoz tartozó hengerfej- és motorblokk-gyártó kapacitásával rendelkező, mexikói tulajdonú Nemak vállalatcsoport országban 35 üzemet tudhat magáénak. Európában a győri a legnagyobb hengerfejgyártó gyár. Az itteni cég többek között az Audi, a BMW, a General Motors és a Renault beszállítója.
A mostani beruházás révén az üzem éves termelési kapacitása a mintegy 2,5 millióról csaknem 3 millió hengerfejre nő, 800 fős dolgozói létszáma pedig 900-ra emelkedik.

David Toth hangsúlyozta: hosszú távú elképzeléseiket elsősorban a térség munkaerőhiánya nehezíti. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes erre reagálva azt hangsúlyozta: a kormány eddig is több lépést tett, hogy enyhítse ezt a problémát. Megemlítette a szakképzés német mintájú átszervezését, valamint a felsőoktatás átalakítását, hogy minél többen diplomázzanak műszaki végzettséggel.

Szijjártó Péter a Nemak gyárában

Szijjártó Péter a Nemak gyárában
A politikus hangsúlyozta: a kormány 2010-ben döntött az ország újraiparosításáról, amelynek eredményeként az idei első negyedévben a gazdasági teljesítmény 3,5, a beruházások 22,6 százalékkal nőttek. „Ahhoz, hogy Magyarország a harmadikról az első helyre ugorhasson azon uniós tagállamok rangsorában, ahol a legmagasabb az ipar GDP-n belüli aránya, nem csupán a négy nagy autógyár, de ezek beszállítóinak jelenléte, fejlődése is fontos" – szögezte le. Az új cél szerinte most az, hogy kutatás-fejlesztésben is előrelépjen az ország. Ezt segíti, hogy a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban az EU-támogatások 60 százaléka a gazdaságfejlesztést szolgálja, hogy a korábbi összeg kétszerese, 706 milliárd forint jut kutatás-fejlesztésre, valamint hogy 50 milliárd forintból hétezer új tanműhelyt hoznak létre.

[namelink name="Szijjártó Péter"] reményét fejezte ki, hogy a kormány hamarosan a Nemak kft.-vel is stratégiai megállapodást tud kötni. Külön kiemelte, hogy a cég termékei 71 százalékát exportálta tavaly és beszállítói fele magyar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!