Győr és környéke

2017.03.13. 08:00

Őrzik, óvják és szolgálják a múltat

Különleges szolgáltatásaikkal, programjaikkal szeretnék feloldani a levéltárakkal kapcsolatos ,,poros sztereotípiákat".

Gülch Csaba

Nyitott intézményként őrzik, óvják és szolgálják a múltat a Győri Egyházmegyei Levéltárban.


Jelenlegi formájában 17 évvel ezelőtt alakult meg a Győri Egyházmegyei Levéltár, amely a Püspökvárban kialakított épületrészben működik. 


Az intézmény 800–850 folyóméterrel indult, mára, a beszállított plébániai és iskolai anyagok miatt 1300 iratfolyóméternél tartanak. 


Vajk Ádám, az intézmény igazgatója arról számolt be, hogy a kezdeti időszakban elvégzett iratrendezést követően évről évre egy-egy újdonsággal bővítették szolgáltatásukat. Például mikrofilmen megvásárolták az egyházmegye összes, 1895 előtti anyakönyvét, majd elkezdték begyűjteni, Győrbe szállítani az egyházközségi dokumentumokat.

Vajk Ádám levéltár-igazgató. Fotó: Bertleff András

Vajk Ádám levéltár-igazgató.

Fotó: Bertleff András

Ez azért nagyon fontos, mert a plébániaépületek nagy része nem alkalmas az iratok megfelelő tárolására. Illetve ezzel tehermentesítjük a plébánosokat, akiket gyakran keresnek fel különféle igényeikkel a kutatók – említette az igazgató, aki beszámolt arról is, hogy folyamatosan digitalizálják a náluk őrzött hatalmas dokumentummennyiséget és a kalocsai érseki levéltár után az országban másodikként kialakították az E-kutatás online felületét is, amely jelenleg 500 ezer felvételt tartalmaz. 

Közel másfél évtizeddel ezelőtt saját kiadványsorozatot indítottak, mostanáig 30 kötettel büszkélkedhetnek, köztük számos egyháztörténeti különlegességgel.


Az országban másodikként kialakították az E-kutatás online felületét is, amely jelenleg 500 ezer felvételt tartalmaz. 


Megalakulásuktól tevékenyen részt vesznek az évenként megrendezett győri és kisalföldi levéltári nap szervezésében és lebonyolításában. 

Február elején a Mika Sándor Egyesülettel együttműködve konferenciát rendeztek Keresztény társadalmi mártírium 1944–1956 címmel. A közelmúltban megállapodást kötöttek a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel egy új levéltárosi gyakornoki programról.


A levéltári anyagok digitalizálása során derült ki, hogy számos dokumentum restaurálásra szorul. Az egyre szűkülő pályázati források miatt Fogadja örökbe a múltját! címmel állományvédő programot hirdettek.


Nem reméltem különösebb reakciókat. Aztán megcáfolt a valóság, hiszen bő három év alatt harminc anyakönyv vagy kotta újulhatott meg egyházközségek, önkormányzatok, civil szervezetek, magánszemélyek jóvoltából. 

Két kottánkat például a Magyar Rádió és az MTVA közösen fogadta örökbe. A támogató adományok összege meghaladta a kétmillió forintot – számolt be az eredményekről Nemes Gábor levéltáros, a program vezetője. 


Ehhez kapcsolódik még egy különleges kezdeményezésünk: a Győri Filharmonikus Zenekarral együttműködve kiállítást rendeztünk a Richter Teremben a már restaurált és a megújulásra váró kottákból. 

Emellett, a zenekar és a Palestrina Kórus előadásában, az egyik különleges partitúrából megszólalt a neves barokk zeneszerző, Istvánffy Benedek egy műve is. 


Ezekkel a programjainkkal is szeretnénk feloldani a levéltárakkal kapcsolatos poros sztereotípiákat. Öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy Veres András megyés püspök úr nagy figyelemmel kíséri és fenntartóként támogatja munkánkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!