Győr és környéke

2017.10.06. 09:37

Nagy találkozás lesz - I. Ferenc pápa fogadja a speciális győri labdarúgókat - fotók

Jövő héten óriási élményben és megtiszteltetésben lesz része a Győri Műszaki SZC Szabóky Adolf Szakiskola négy értelmi sérült diákjának és tanáruknak. Szünstein Mónika tanítványai a Magyar Speciális Olimpia csapat férfi labdarúgó válogatottját alkotják és Rómában vesznek részt nemzetközi tornán.

Szeghalmi Balázs

Az Örök városban nem csupán remek mérkőzések és városnézés várja a magyar csapatot, a fiataloknak I. Ferenc pápát is lesz szerencséjük élőben látni.


Protokollszabályok


"A srácok több mint 200 értelmi sérült labdarúgó közül vívták ki, hogy viselhessék a magyar mezt. Hosszú ideje fociznak, megállják a helyüket a nemzetközi mezőnyben. A programról egyelőre keveset tudunk, de esély mutatkozik arra, hogy ne csak szentmisén vehessünk részt.


Több protokollszabályt már elküldtek az olaszok. Ezek között szerepel, hogy ne vigyünk ajándékot a szentatyának és a fényképekre se legyünk gondunk. A Vatikán hivatalos fotósainak felvételeit később megkapjuk. Ezekből az információkból reméljük, hogy néhány szót is válthatunk I. Ferenccel" - közölte Szünstein Mónika, akinek saját fia is rendszeresen sportol az értelmi sérültekkel. A győri tanárnő két éve már átélt egy nagy találkozást. A Los Angeles-i Speciális Olimpián közös fotót vállalt vele a modernkori sporttörténelem ikonja, az úszó Michael Phelps.


 

Kovács Tamás, Berki Zoltán, Nyári István, Merényi Norbert, Preiner Márk, Pusztai Márk, Hegyi József.

Kovács Tamás, Berki Zoltán, Nyári István, Merényi Norbert, Preiner Márk, Pusztai Márk, Hegyi József.


Tisztelik az ellenfelet


"A srácok közül ketten vallásosak, a többiek is izgatottan várják az audienciát. A sporttól, a labdarúgástól sokat kaptak, tudják, hogyan kell viselkedni. Jó lelkű személyiségük sokat fejlődött a pályán. A kakaskodást, az ellenféllel szembeni tiszteletlenséget soha nem tűrtem. Hamar megtanulták, hogyha káromkodnak meccs közben, azonnal le hívom őket és a kispadon találják magukat" - mondta Szünstein Mónika, aki Lengyel Lajossal, az MSOSZ elnökével, delegációvezetővel és Marton Gergővel szakág-vezetővel kíséri a csapatot.


A speciális labdarúgó csapatot öt játékos képviseli a pályán, közülük két focista ép. A szabályokat azért alakították így, hogy az ép és sérült emberek összecsiszolódjanak, segítsék a társadalmi integrációt. A győri Szabóky-szakiskola diákjai évek óta ismerik ép, zömében Pápáról érkező társaikat.


Győri támogatás


A magyar csapat kinti költségeit az olasz vendéglátók állják, a repülőjegyet a szövetség biztosítja. A Győri Műszaki Szakképzési Centrum vezetője, Gede Eszter évek óta támogatja a diákok sportolását. Most kisbuszt biztosít Ferihegyre, majd a repülőtérről haza a csapat tagjainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!