Győr és környéke

2016.12.03. 00:41

Megmértük a halálút szélességét: nincs keskenyebb főút a 83-asnál - videó, fotók

A 83-as főút szélességét Győr és Gyarmat között négy ponton ellenőriztük mérőszalaggal. Szintén megmértük az 1-es, a 81-es és a 82-es főutat Győr közelében. A főutak ideális szélessége kétszer négy méter volna. Sehol nem találkoztunk nyolc méter széles úttal tesztünk során.

Szeghalmi Balázs

A halálos balesetek jelentős része a Győrt Pápával összekötő 83-as főút lakott területen kívüli részén következett be az utóbbi hónapokban.  A legtöbb ütközés Győr és a megyehatár között történt. A Győri Rendőrkapitányság szerint a személyi sérüléssel járó balesetek leggyakoribb oka a - legalább relatív - gyorshajtás volt. 

 



Nincs hova lehúzódni


Olvasóink szerint az út rossz állapota szintén komoly szerepet játszik a súlyos balesetekben. Véleményüknek sokan hangot adtak ">a kisalfold.hu Facebook-oldalán. "Az út keskeny, kanyargós, töredezett szélű. Ha lenne hova lehúzódni, nem halna meg ennyi autós! A 83-as főút mellett többnyire árkok és fák vannak az egyenetlen padka mellett" - írta Tóth-Mészáros Zsuzsa.


"Volán mögül nézve életveszélyes nyomvonalú, keskeny és rossz burkolatú út a 83-as. Szívesen közlekedünk rajta hatvannal, ha végre elkezdődik a felújítás!" - tette hozzá Trenka Gábor.


A Kisalföld november 30-i számában írta, a főút bővítését már tervezik. Igaz, a beruházás előkészítéséhez másfél év kell. A kivitelezés egy szeptemberi kormányhatározat szerint 2018 második negyedévében kezdődne el és 2022 második negyedévében fejeződne be. A 37 kilométeres szakaszon minden településnél - így Győrszemere-Nagyszentpálnál, Győrszemerénél, Tétnél, Tétszentkútnál, Gyarmatnál és Takácsinál - elkerülők épülnének.

 

A Kisalföld munkatársai összesen 8 ponton mérték meg az főutak szélességét Győr környékén.


5.90 m a negatív rekord


A kisalfold.hu munkatársai négy ponton, mindkét irányból jól belátható helyeken mérték meg a 83-as szélességét Győr és Győr-Moson-Sopron megye határa között. Gyarmat után, Pápa irányába 6 méter 20 centimétert mutatott a mérőszalagunk - nem vonaltól vonalig, hanem padkától padkáig. Tét térségében két ponton gyűjtöttünk adatokat. Pápa irányába 6 méter 50 centimétert, Győr irányába 6 méter 40 centimétert jegyeztünk fel. Győrszemere térségében, a nagyszentpáli buszmegállónál negatív csúcsot, 5 méter 90 centimétert írtunk fel, azaz ott a 6 métert sem éri el az út szélessége.


Egy neve elhallgatását kérő közlekedési szakember szerint manapság kétszer 3 méteresnek a lakóutcákat tervezik. Miután a buszok és a kamionok szélessége 2,5 méter körül van, egy forgalmas főút szélessége ideális esetben kétszer 4 méter lenne. Ettől a 83-as az általunk mért legszélesebb pontján is 1,5 méterrel marad el.


 

A nagyszentpáli buszmegállónál mértük a negatív csúcsot (5.90 m) a 83-as főúton.



Keskeny és forgalmas a 82-es is


Győr térségében az 1-es, a 81-es és a 82-es főutat is ellenőriztük. Az 1-es főút szélessége Abda és Öttevény között 7 méter 20 centiméter volt. Ennél jobb eredményt jegyeztünk fel a 81-es főúton Pér közelében, ahol 7 méter 50 centimétert mutatott a mérőszalag. A 82-es főút sokkal szűkösebb. Az écsi focipálya szomszédságában mindössze 6 méter 15 centiméter volt a főút szélessége. A győrújbaráti bekötőút és a Nyúl közötti szakaszt hasonlóan keskenynek éreztük. Itt azért nem mértünk, mert rendkívül forgalmas ez a Győrhöz közeli szakasz.


 

Mérés az écsi focipályánál.



Útban a 81-es felé megnéztük a 8222-es számú mellékút szélességét Pázmándfalunál. A mérőszalag 5 méter 60 centimétert jelzett. Ennél csupán 30 centiméterrel volt szélesebb a 83-as főút Tét és Győrszemere között. Ez sávonként mindössze 15 centiméter pluszt jelent.


 

A mellékút Pázmándfalunal nem sokkal keskenyebb, mint a 83-as egyes szakaszai.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!