Győr és környéke

2014.06.02. 13:53

Meddig bírják a győri csatornák a zivatarokat? Szavazzon!

Az utóbbi időben fejlesztették a győri csatornahálózatot. Ez a jó a hír, a rossz, hogy az időjárás nem nyugszik, egyre szélsőségesebb. Képgaléria a nagy zivatarokról.

Szeghalmi Balázs


A felhőszakadás után a gyárvárosi Munkás utcában kisebb víztenger alakul ki. Erről szóló írásunkban Tóth László, a Pannon-Víz Zrt. diszpécserszolgálatának vezetője elmondta: "összességében jól vizsgázott a tavasz végi zivatarok során a győri csatornahálózat, mely köszönhető a folyamatos fejlesztéseknek is".

Nos, lássuk a konkrétumokat!

Felhőszakadások, melyek legyőzték a győri csatornahálózatot (2010-2014) - fotók: Kisalföld-archívum


"A szentiváni városrész szennyvíze már nem a belvárosi hálózatot terheli"

"Két éve üzemel az a szennyvíz főnyomóvezeték, ami Győrszentiván szennyvizét közvetlenül a szennyvíztisztító felé továbbítja, így a szentiváni városrész szennyvíze már nem a belvárosi hálózatot terheli. Jó ütemben épül az a főnyomó vezeték is, amely a Petőfi hídi átemelőtől közvetlenül a szennyvíztisztító felé tart.

Ha ez elkészül, Győr-Sziget és Újváros valamint négy község (Ikrény, Rábapatona, Abda, Börcs ) szennyvize már nem fogja a győri belvárost terhelni, hanem egyenesen a szennyvíztisztító felé veszi az irányt. Ezzel a két vezetékkel jelentősen tehermentesítjük a belvárosi csatornákat és az időnkénti kellemetlen szagok miatti lakossági panaszok megszűnését is reméljük.

Most készül a hidraulikai modell, ami a győri szennyvízcsatornákat elvezető képességét modellezi. Ezzel a szoftverrel megtalálhatjuk, hol vannak szűk kapacitásai a meglévő gravitációs rendszernek, illetve hol kell beavatkoznunk a gyenge pontok kiküszöbölésére" - kezdte Tóth László.










Győr, Gyepszél utca - 2011. augusztus


Milyen határig bírják a győri csatornák a zivatarokat?

"Növeltük tehát a kapacitást, de nőtt az időjárás szélsőségessége is. Az könnyen belátható, hogy sok minden függ a csapadék intenzitásától, vagyis attól, mennyire heves a zápor és mennyi ideig tart. Ha a csapadék intenzitása 8-10 mm/óra, vagy ennél kevesebb, bírni fogják a csatornák a terhelést, ugyanis ilyenre vannak méretezve.

Ha ennél nagyobb zápor lesz, akkor kell kis idő, amíg a rendszer elnyeli és elvezeti a hatalmas mennyiségű vizet. Ilyenkor a mélyebb fekvésű területeken összefüggő lehet a vízborítás, de hangsúlyozom, ez csak záporoknál és rövid ideig fordulhat elő.

A pontosabb és gyorsabb vihar előrejelzés céljából együttműködünk az Országos Meteorológiai Szolgálattal. Két csapadékmérő állomást telepítettünk, cserébe adatokat kapunk. A részletes radarképen a legnagyobb intenzitást piros szín jelöli. Ezt már nem tudja azonnal elvezetni a csatorna, nem ekkorák a lefolyók.

A zivatarszezonra készülve ellenőriztük a záporkiömlőket, a szükséges létszám és technika rendelkezésünkre áll. A záporkiömlők hatékonyságát a folyók vízszintje befolyásolja. Alacsony és közepes vízállásnál gyorsan tehermentesítik a rendszert, magas vízállásnál lassabban, azaz csökken a hatékonyságuk.

Nyolc évvel ezelőtt húsvétkor volt egy hatalmas felhőszakadás, magas folyóvízállás mellett. Akkor két-három óra kellett hozzá, míg sikerült leküzdeni a hatalmas mennyiségű vizet" - magyarázta a Pannon-Víz Zrt. diszpécserszolgálatának vezetője.


Győr-Révfalu, Körtöltés utca - 2010. június


"Vészhelyzetben akár öt nagyteljesítményű csatornatisztító gépkocsit tudunk mozgósítani"

"Zivataroknál főszerepet kapnak a víznyelők. Az esővíz által odasodort gyepnyiradék, utcai szemét könnyen eltömheti azokat. A víznyelő dugulások túlnyomó része két perc alatt elhárítható - csak szabaddá kell tenni a rácsokat, hogy működni tudjon a vízelvezetés. Győrben 6000 darad víznyelőt működtetünk, főleg a belső kerületekben.

Munkatársaink folyamatosan ellenőrzik ezeket, de mindenhol nem lehetnek ott. Eddig is sok segítséget kaptunk a közérdekű bejelentőktől, ezután is számítunk bejelentéseikre.

Aki eldugult víznyelőt lát, a +36 80 20 40 86-os ingyen hívható telefonszámon jelentheti be. Vészhelyzetben akár öt nagyteljesítményű csatornatisztító gépkocsit tudunk mozgósítani, ezek közül egy éjjel-nappal szolgálatban áll.

Sokszor kapunk bejelentést arról, hogy tócsák vannak az úton és a víznyelők nem nyelik el a vizet. Nem minden tócsa alá jut víznyelő. Gyakran az útburkolat egyenetlenségeiben összegyűlik a víz, így több méter átmérőjű tócsák alakulnak ki a megsüllyedt útburkolaton.

Győr csapadékvíz elvezető rendszere is sokat fejlődött. Szabadhegy mélyebb fekvésű részén (a vasút melletti utcákban) és Kisbácsán már nem terheli a csapadékvíz a szennyvízcsatornákat. Ménfőcsanakon viszont továbbra is előfordul, hogy záporesőknél sok csapadékvíz kerül a szennyvízelvezető rendszerekbe.

Vagyis a magasabban lévő ingatlanokról többszöri tiltás ellenére is belevezetik a csapadékvizet a szennyvízcsatornákba. Sziszifuszi munka kiszűrni a szabálytalankodókat, de további lépések szükségesek. A szemléletváltáshoz pedig még kell idő, továbbá a csapadékvíz elvezető rendszert is fejleszteni kell.

Megjegyzem: a Gyepszél úton tehermentesítő vezeték építésével és a Kazamata átemelő kapacitásának növelésével tettük biztonságossá az elvezetést" - folytatta Tóth László.


Győr, Kálvária és Eszperantó utca kereszteződése - 2013. december


"Harmadfokúnál agyobb árvízi készültségnél a fakadóvíz továbbra is gondot fog jelenteni"

"Térszint alatti helység elöntésről egyre kevesebb bejelentést kapunk, úgy látszik, az ingatlan tulajdonosok megfogadták tanácsainkat. Ha az utcai csatornaszint a záporok miatt megemelkedik, a pincékben lévő csatornacsövek is nagyobb terhelést kapnak.

Érdemes a csövek illesztéseit és a tisztítónyílások fedeleit gyakran ellenőrizni, nehogy kárt okozzon a pincébe visszafolyó csapadékvíz. Az épületek csatornahálózatát minden esetben úgy kell kialakítani, hogy szennyvíz visszaáramlás ne keletkezzen, még nagy záporoknál sem.

Az utóbbi években az elöntések okait sorra kivizsgáltuk, ahol rajtunk múlott intézkedtünk, vagy tanácsot adtunk a további károk megelőzésére. Leginkább az utcaszint alatti bevezetések okoztak problémát.

Harmadfokú, vagy annál nagyobb árvízi készültségnél a fakadóvíz továbbra is gondot fog jelenteni a folyókhoz közeli mélyebb fekvésű szakaszokon. Például Győrben Révfalu mélyebb fekvésű részén és a szigetközi falvakban, a töltéshez közeli utcákban.

Pozitív szemléletváltás: egyre inkább teret nyernek a vízáteresztő burkolatok 

A szennyvízelvezető rendszerek nem képesek ilyen hatalmas mennyiségű víz továbbítására. Ilyenkor szippantásokkal, ideiglenes átemelőkkel tudjuk csak működtetni a rendszert. Segíteni fog, hogy ezentúl ilyenkor a katasztrófavédelemé a közvetlen irányítás.

Az elvezető rendszer kapacitásának növelésén túl nagyon sokat segít, hogy érezhetően itt elindult a szemléletváltás: nem minden csapadékvizet akarnak azonnal belevezetni a csatornába.

Egyre inkább teret nyernek a vízáteresztő burkolatok, így a víz beszivároghat a talajba, nem borul fel a talaj vízháztartása. Az esővíz mind nagyobb részét visszatartják öntözésre" - zárta szavait a Pannon-Víz Zrt. diszpécserszolgálatának vezetője.


Győr, Belváros - 2014. május

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!