Győr és környéke

2016.10.15. 20:01

Legyél te is életmentő! Győrben vasárnap megtanítják, hogyan

Október 16-a az újraélesztés nemzetközi napja, vasárnap ezért a megyeszékhelyi mentőállomásokon - így például Győrben és Tatabányán - megmutatják és megtanítják az érdeklődőknek a hatékony technikát. Az apropó adott, hogy beszéljünk arról is, tudunk-e újraéleszteni.

Győrben délelőtt tíztől délután kettőig, Tatabányán kilenctől ötig lehet megismerni és megtanulni az újraélesztés szakszerű fogásait. A helyszín mindenhol a mentőállomás. 


Nem ez az első alkalom, hogy lehetőséget teremtenek minden korosztálynak, hogy megtanuljanak életet menteni. Szükség is van erre, hiszen a legutóbbi statisztika elkeserítő: a magyarok 0,3 százaléka tudja, mit kell tenni vészhelyzetben, Norvégiában ez a szám 95 százalék, Ausztriában és Németországban 80 százalék, Izlandon 75 százalék. Nálunk a laikus újraélesztések legfeljebb 5-7 százaléka sikeres, pedig ez a szám akár 60-70 százalék is lehetne. Az is igaz emellett – s ezt Fogarasi Zoltán Győr-Moson-Sopron megyei mentőtiszt is megerősítette –, hogy egyre több olyan eset van, amikor a mentésirányítás a vészhelyzet kezelését is irányítja. Legutóbb egy édesapának adtak szakszerű utasításokat, aki kicsi babájukat igyekezett menteni. 

Legutóbb Győrben, a Dunakapu téren mutatták meg a diákoknak, hogy újraélesztéskor mit kell tenniük. Fotó: Mészáros Mátyás

Az újraélesztésesek közül az egyik legemlékezetesebb eset csaknem egy éve történt: Győrben, a patikából kilépő férfi lett rosszul, s egy nővér szeme láttára esett össze, aki azonnal elkezdte az újraélesztését. Ennél az esetnél is kiderült ugyanakkor, hogy ugyan a közelben – alig 50 méterre – volt egy félautomata deffibrillátor, de arról senki nem tudott. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány honlapján (mnasz.hu) továbbra is ott a lista, hol vannak ilyenek. De ezeket a készülékeket kezelni is tudni kell. Fogarasi Zoltán itt hívja fel a figyelmet arra az általános tévhitre, hogy „ugyan minek gyakorolni, úgyis beszél hozzám a gép". Meg lehet tanulni, hogyan használható a leghatásosabban – s ezt is megmutatják vasárnap a nyílt napon. 

Mentők segítenek az érdeklődőknek vasárnap is. Fotó: Mészáros Mátyás

Mentők segítenek az érdeklődőknek vasárnap is. Fotó: Mészáros Mátyás

A mentőszakemberek pontosan tudják, mennyit jelent (jelenthet) az, hogy Nyugat-Európában már óvodás korban elkezdik az elsősegélynyújtást tanítani. Nálunk ez még nem olyan, mint a skandináv országokban, de látni a törekvést. Tömeges gyakorlatot szerveztek már Győrnél maradva középiskolákban és legutóbb a Dunakapu téren; a Petz-kórház az egyetemmel közösen szintén hirdetett képzést, amelyre önként lehet jelentkezni. Október 16-a az újabb alkalmat kínálja, s álljon itt végül még egy szám kegyetlen nyomatékkal, hogy miért: Magyarországon naponta hetvenen halnak meg hirtelen szívhalálban. 

Elkerülhető hibák

Számos hibát elkövetünk, például azzal, hogy az eszméletlen betegnek mindenáron ki akarjuk húznia a nyelvét. Pedig a közhiedelemmel ellentétben olyan nincs, hogy azt valaki lenyeli. Ellenben értékes (másod)percek vesznek így el. Jó tanács az is, hogy a például epilepsziás roham miatt görcsölő pácienst ne akarjuk mindenáron lefogni, mert így eltörhet valamelyik végtagja. Arra figyeljünk inkább, hogy ne sérüljön meg, ne verje be például a fejét a padlóba. Végül pedig: hiba az is, hogy mindenáron próbálunk az élettelen testbe levegőt befújni, ahelyett, hogy inkább a szívmasszázst alkalmaznánk, ami – ha jól csináljuk – hatékonyabb lehet. Európában a laikus elsősegélynyújtás-oktatás során már nem is tanítják a befújást, s a mentőszolgálat a telefonos újraélesztéskor sem tanácsolja ezt, inkább a mellkas összenyomását végeztetik a hozzátartozókkal.

Címkék#Győr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!