Győr és környéke

2016.03.12. 01:44

Kullancsinvázió fenyeget tavasszal: a TB nem támogatja a védőoltást

Az elszaporodó kullancsok miatt ma már a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást és a Lyme-kórt nemcsak az erdőben, hanem szabadtéri sportoláskor a városi parkokban, az óvodai játszótereken is elkaphatják, akik nem védettek.

Szeghalmi Balázs


Az oltási sort érdemes most elkezdeni 

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén tavasszal újabb kullancsinvázióra számíthatunk, hiszen az enyhe tél kedvezett a többféle betegséget terjesztő élősködőknek.

"A betegek körülbelül 30 százalékában súlyos tüneteket mutató agyvelő- és agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető, a Lyme-kórt viszont csak a csípés elkerülésével lehet kivédeni.

Az agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni oltásokat a fertőzésveszély-mentes időszakban kell beadatni, azaz az oltási sort célszerű a napokban elkezdeni" - közölte Dr. Torzsa Péter családorvos, aki évek óta kutatja a hazai kullancscsípés okozta betegségeket.

Így alakulhat ki az agyvelő- és agyhártyagyulladás

"A kullancscsípés okozta betegség felismerését nehezíti, hogy az első fázis általános tünetei leginkább az egyszerű meghűlésére vagy influenzáéra hasonlítanak. A betegek egyharmadánál alakul ki a betegség agyhártya- és agyvelőgyulladással járó második fázisa, amely a kullancscsípést követő negyedik héten kezdődik. Tünete a 39 fok fölötti láz, tarkómerevség, aluszékonyság, koordinációs zavarok, heves fejfájás. A vírus súlyos esetekben a máj sejtjeit és a szívizmot is megtámadhatja. Ezeknél a tünetéknél szükség lehet a beteg kórházi ápolására" - magyarázta dr. Torzsa Péter.

Sportüzlet-lánc féloldalas hirdetésben reklámozza a védőoltást

A kisalfold.hu másfél éve írta meg: a kullancscsípések elleni védőoltások már nem tartoznak a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerek körébe. E téren most sem adhatunk hírt pozitív változásról. Kérdésünkre az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sajtóosztálya megerősítette: a kullancscsípések ellen védelmet nyújtó készítmények jelenleg szabadárasak.

Arra a kérdésünkre, hogy a fenyegető kullancsinvázió miatt a védőoltások bekerülhetnek-e a támogatott készítmények közé az elkövetkező hónapokban, nem kaptunk választ.

A helyzetről mindent elmond, hogy az egyik legismertebb sportüzlet-lánc féloldalas reklámban hívja fel a figyelmet a kullancsok okozta veszélyekre. Majd ajánlja vásárlói figyelmébe az Encepur védőoltást akciós áron, 4990 forintért. A hirdetésben feltüntették, hogy a készítmény nem TB támogatott.

Háromtagú család kullancsok elleni védelme akár 60 ezer forint is lehet

Márpedig a kullancsok nem válogatnak. Az ÁNTSZ tudományos háttérintézetétől, az Országos Epidemiológiai Központtól kért adatok szerint Győr-Moson-Sopron megyében 2013-ban 52, 2014-ben 23, tavaly 44 ember betegedett meg a Lyme-kórtól. Kullancs okozta vírusos, rendkívül súlyos tünetekkel járó agyvelő- és agyhártyagyulladásban három ember szenvedett az elmúlt években szűkebb pátriánkban.

Az említett Encepur védőoltás gyógyszertárakban 6000 forint körül mozog, az FSME Immun nevű készítmény még drágább. Akik eddig nem kaptak kullancs elleni védőoltást, azoknak három injekcióval kell számolniuk. Ez azt jelenti, hogy háromtagú család kullancsok elleni védelme akár 60 ezer forint fölé emelkedhet. Ez az összeg úgy jön ki, hogy több háziorvos pénzt (1500-2000 forintot) kér az oltás beadásáért.

Veszélyben a kutyák is

"Ha 4-5 kullancs rövid időn belül megcsíp egy kutyát, az állat jó eséllyel elkapja a babéziát. A veszélyes betegséget leghatékonyabban tablettával és cseppel előzhetik meg a gazdák, mivel ezek a készítmények a kullancs állatba jutását akadályozzák meg.

Akárcsak az emberek esetében, az állatoknál is mindig olcsóbb a megelőzés, mint a kezelés. A kutya súlyától függően a tabletta ára három hónapra 6000-9000 ezer forint, míg kullancs okozta babézia esetén a kezelés ára súlyos esetben 10 ezer forintot is elérhet" - mondta dr. Parcsami András győri állatorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!