Győr és környéke

2018.10.31. 08:05

Környezetvédő zöldötletekre vadásztunk az Európai Klíma-díjas Kunszigeten - videó, fotókon mutatjuk az eredményt

Autómentes hetet is tartottak Kunszigeten. Arra kérték a szülőket, hogy ne kocsival hozzák a kicsiket oviba.

Szeghalmi Balázs

Rangos európai díj


A napokban adták át az Európai Klímaszövetség 2018-as KlímaSztár díjait Ausztriában, a Sankt Pöltenhez közeli Grafenegg Kastélyban. A díjazottak között van a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség egyik alapító települése, Kunsziget. Ennek apropóján indultunk a Győr közeli településre, hogy könnyen megvalósítható, zöldötleteket gyűjtsünk.


A kezdetek


"Már a '90-es években hangsúlyosan figyeltünk arra, hogy ne legyen szemét az utakon, minél virágosabb, gondosabb, szebb legyen a település. A Virágos Magyarország környezetszépítő versennyel próbáltunk segítséget nyújtani, motiválni az itt élőket, hogy gondozzák a portáikat. Előbb fákat, majd fasorokat ültettünk" - kezdte Lendvai Ivánné Marika, Kunsziget polgármestere.


A 2000-es évektől kezdve az önkormányzat közös projekteket vállalt a győri Reflex Egyesülettel, majd az Éghajlatvédelmi Szövetséggel. "Illegális hulladéklerakókat számoltunk fel együtt, közösségi szemétgyűjtéseket szerveztünk. Kunsziget azon kevés hazai települések egyik, ahol évről évre nő a fák száma" - vette át a szót Lajtmann Csaba, a hazai Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke.

 


Nyertes pályázatok 


Kunszigeten legutóbb az iskola "esett át" újabb épületenergetikai korszerűsítésen nyertes pályázat révén. Az elavult földgáz-fűtést modern levegő-levegő hőszivattyú-rendszerre cserélték, amely két kültéri és 46 beltéri egységgel jelenleg a legtakarékosabb fűtési módszer. Korábban több önkormányzati épületet napelemekkel "vérteztek fel". Így jóval kisebb összegről jön áramszámla.


A Tündérvár óvoda központi fűtését hatékony fatüzelésű kazán működteti, mely elnyeli a település gazdálkodásából származó száraz fanyesedéket, gallyakat. A fejlesztések többsége pályázati támogatásból valósult meg, azonban szó sincs arról, hogy a környezettudatosság ennyiben kimerülne Kunszigeten.


"A településen járva néha komolyan meglepődöm, mennyire zöld gondolkodású emberként él némelyik lakos. Ismerek olyan fiatal anyukát, aki csak a saját vászontáskájában hajlandó hazavinni a kenyeret, péksüteményeket. Elvből nem fogadja el a nejlonszatyrokat. Az idősebbek közül tucatnyian öntöznek esővízzel, így védik értékes vízkészletünket. Sokan készítenek komposztot a zöldhulladékból, eszükbe sem jut égetni a nyesedéket, leveleket" - hallottuk Lajtmann Csabától.

 

Lendvai Ivánné Marika és Lajtmann Csaba pet-palack préselővel a szelektív hulladék-gyűjtőedényeknél. Érdemes mindig összelapítani a műanyagpalackokat, de az a legjobb, ha csapvizet iszunk a drága, palackozott ásványvíz helyett.


A fűzfa kunyhó csodája


Kunszigeten a környezeti szemléletformálás már az óvodában kezdődik és az iskolában is folytatódik. Mindkét intézmény az országos hálózat tagjaként működik: zöld óvodaként illetve ökoiskolaként. Az oviban rengeteg a környezettudatos játék, a természetben tett séták után a kicsik szívesen kötnek csokrokat, az óvó nénik segítségével koszorúkat.


"Minden évben meghirdetjük az autómentes hetet. Ilyenkor arra kérjük a szülőket, hogy gyalog, kerékpárral vagy rollerrel hozzák oviba a gyerekeiket. A kezdeményezés meglepően sikeres. A kicsiket játékosan neveljük a természet tiszteletére. Kivisszük őket a Duna-partra, hogy ismerkedjenek az élő világgal" - mondta Farkas Ferencné, az óvoda vezetője.


A Tündérvár ovi egyik legnépszerűbb játéka a fűzfa kunyhó. Az élő építészet miniatűr remekművét az ovisok sokat öntözték, hogy életre keljen, a kis vesszők gyökeret eresszenek. A fűzfaágak meghálálták a törődést: most már kúszhatnak benne a kicsik, melegben kellemes árnyékot ad a kunyhó.

 

A Tündérvár Óvoda fűzfa kunyhóját boldogan öntözték a kicsik, most már mosolyogva játszanak benne.


Alap a szelektív szemétgyűjtés


A helyi két tanítási nyelvű iskolában is hangsúlyos a környezetvédelem oktatása. "Tanítás nélküli munkanapokon több olyan programot szervezünk tanulóinknak, amelyeken tapasztalatokat szerezhetnek a környezettudatos életmódról. Legutoljára így a Püspökerdő növény- és állatvilágát fedezhették fel. A levegő szennyezés elkerülése végett a felsősök a szigetközi úton tekertek `Győr tüdejébe´, míg az alsósok a városban gyalog jutottak el a program helyszínére. A szelektív hulladékgyűjtés alap a tanulóknak" - mondta Farkas Liza igazgató.


"A jó értelemben vett fenntarthatóság a hagyományainkon alapul, nem kell új dolgokat felfedeznünk, hogy megoldjuk a környezeti problémákat. A fiatalok könnyen megtanulják, mire figyeljenek, hogy óvják szűkebb pátriájukat. Pici figyelemmel, kis plusz idő ráfordításával sokat javíthatunk környezetünk állapotán" - búcsúzott Lajtmann Csaba.

 

A helyi két tannyelvű általános iskola energetikai rendszerét több lépcsőben korszerűsítették. Legutóbb az elavult földgáz-fűtést levegő-levegő hőszivattyúrendszerre cserélték. Fotók: Cseh Róbert

Önnek melyik kunszigeti zöldötlet tetszett a legjobban? Írja meg hozzászólásként a Facebook-oldalunkon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!