Győr és környéke

2019.07.31. 20:33

Kerékbilincset kapott egy rokkant férfi a kocsijára Győrben

Épp megújítani vitte az igazolását, kiderült, hogy hibázott, a hatóság pedig nem tehet semmit.

Laczó Balázs

Éppen a rokkantsági ellátás megújítása miatt ment be a kormányhivatalba egy gerincsérült férfi Győrben július közepén, s megállt a mozgássérült-parkolóban, ahogy máskor is. Igazolását is vitte, de mire kijött, kerékbilincs várta a parkolóban, fizetnie kellett, hiába mutatta a papírját. A hatóság szerint a jogszabály egyértelmű. A férfi nem tudta egyébként, hogy Pannonhalmán is beadhatja a papírját.

– Ideálltam, mert közel-távol nem volt parkoló – mutat botjával a gerincsérült idős férfi az Árpád út kékkel festett helyére. Még meg is kérdeztem a parkolóőrt, hogy ne vegyek-e jegyet, s van igazolványom – mutattam neki. Azt válaszolta, nyugodtan menjek be. Aztán azt mondták, hogy a két szervezetnek semmi köze egymáshoz – meséli Nagy Gyula, s ezt megerősíthetjük: a mozgáskorlátozott-parkolókat a hatóság ellenőrzi, a parkolóőr a Győr-Szol megbízottja.


– Nyugodt szívvel bementem hát a mamával – az élettársammal – a hivatalba kilenckor – mondja Nagy Gyula.


– Kint is voltam 11 körül, és ott várt a kerékbilincs. A szélvédőn a telefonszám, felhívtam. Húsz perc után jött egy férfi, mutattam az igazolásomat, amit vittem aztán másnap Pannonhalmára is. De ő azt mondta: nem érdekli, mert az igazolásnak a kocsiban kellett volna lenni. Hát, mondom, értse meg, nem lehetett a kocsiban, mert épp azért vittem magammal, hogy megújítsam a rokkantsági igazolást. De ő a kerékbilincset csak akkor veszi le, ha kifizetem a 11.500 forintot. Nem tudtam mást tenni, buszra nem szállhatok, az orvos megtiltotta, elég egy fékezés és bármikor elszakadhat az idegszálam. Nagy fájdalmaim vannak, az orvosnál ki is derült a múltkor, hogy nyolc-tíz év alatt csak még rosszabb lett a gerincem – panaszolja a hetvenes férfi, akit egy szerencsétlen esés után műtöttek meg annak idején. Fél évig tolószékben volt, miután egy csontdarab fúródott az idegszálába.


– A mamánál szerencsére volt annyi pénz, különben nem is tudom, hogyan jutunk haza. Nem is ez bánt, bár nyilván nem esett jól kifizetni ezt a hatvanvalahányezer forintos nyugdíjból. De a méltányosság. Évek óta jogosult vagyok, mit kellett volna tennem? – kérdezi.


Truka István, a győri közterület-felügyelet igazgatója a Kisalföld megkeresésére nem hárította a felelősséget a kerékbilincselést végrehajtó cégre, leszögezte: nem is háríthatná, mert a jogszerűségért a közterület-felügyelet felel. Egyébként ismeri az ügyet, beszélt is telefonon Nagy Gyulával. Elmondta neki: a kormányrendelet egyértelműen szabályozza ezt, ő sem tehet semmit, nincs rá felhatalmazása.


– Én emberileg megértem és sajnálom az urat – mondta Truka István –, de nincs lehetőség arra, hogy méltányosságból bárki visszafizesse ezt a pénzt, mert egyértelműen kimondja a rendelet, hogy az igazolványnak a műszerfal tetején, a szélvédő alatt kell lenni. Ellenőrzéskor csak ezt vehetik figyelembe, nincs utólagos felmutatás – közölte az igazgató, hozzáfűzve: sajnálatos, de ki kell mondani, hogy az úr hibázott.


Felvetettük, hogy épp azért nem lehetett az igazolvány az autóban, mert gazdája bevitte magával megújítani. Ám a rendelet – reagált – érvényes: ha nincs ott az igazolvány, akkor a mozgássérültek számára fenntartott parkolót nem használhatja senki, másik parkolóállást kell keresni. Ha úgy tekintjük – fűzi hozzá az igazgató –, öt év alatt csak most az egyszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!