Győr és környéke

2019.06.12. 09:00

Kánikulára jött a vérszívás - Győrbe is berobbantak a szúnyogok, a falvak füstöléssel próbálkoznak

Győrt is elérte a szúnyoginvázió: kedd este a Győr-Szol folytatta a gyérítést, szerda ismét felszállnak a gépek. A szigetközi falvak maguk is földi füstölésbe kezdtek. A katasztrófavédelem eddig csak földről irtott, mert a lipóti felszállópálya felázott és mély volt. Ezen a héten már ott is levegőből gyéríthetnek.

Cséfalvay Attila

Berobbant a kánikula, szinte ezzel egy időben indult a szúnyoginvázió Győrben is – a hosszú hétvégén már meggondolta az ember, kimerészkedjen-e az udvarra vagy a kertbe, annyi volt a vérszívó Bácsától Ménfőcsanakig. Tegnap felszálltak a gépek, ma és holnap pedig folytatódik a légi kémiai szúnyoggyérítés az alkonyati órákban. A város teljes területén két repülőgéppel, összesen több mint 5000 hektáron irtanak. „A beavatkozás érinti a városi parkokat, ligeteket, a lakótelepeket, valamint a peremkerületeket, vízpartokat, erdős részeket" – közölte a Győr-Szol Zrt.

Vérszívó mindenhol – Pinnyéden Kővári Ádámot is csípik. Azt mondta, esténként nem érdemes kimenni a házból. 

A légi beavatkozást földi melegködös gyérítés egészíti ki. Az erre alkalmas berendezést a tervek szerint ugyanezen a három napon a kora esti órákban vetik be Győr különböző pontjain. A gyérítés a korábbiakhoz hasonlóan Gyirmótot, a Dózsa rakpartot, a Rába-partot, a Püspökerdőt, Sárást, a bácsai csatorna környékét, Győrszentiván-Kertvárost, Pinnyédet, Likócs területét, a Jedlik hídtól az Aqua Sportközpontig húzódó terület egyes részeit, a városi parkokat, ligeteket és az Aranypartot érinti. 


Elsősorban a vizes élőhelyek közelében, valamint az erdősávokban, bokros-fás területeken lesz földi melegködös kémiai gyérítés, összességében közel 1200 hektáron. Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. szóvivője elmondta, már a múlt hét második felében is folyamatosan gyérítettek, ezen a héten pedig szinte mindennap alkonyatkor felszállnak a gépek, s a földi füstöléssel is hadat üzennek a vérszívóknak. A folyók apadása és a kánikula sokszorozta meg Győrben is az elmúlt napokban a szúnyogok számát. 


Szenvednek Szigetközben


Szigetközben már másfél hete szenvednek a vérszívóktól. „Az elárasztáskor ígéretet kaptunk a katasztrófavédelemtől, hogy kiemelt figyelmet kap Szigetköz. Szenved a lakosság, sokan a szabadban kénytelenek dolgozni." „Már egy hete elviselhetetlen szúnyoginvázió van a szigetközi Duna menti településeken, az illetékesek részéről intézkedés, irtás nincs." „Elviselhetetlen a szúnyoginvázió Kisbajcson, szinte már támadnak. Mikor lesz permetezés végre? Az egész falu dühös, nem lehet megmaradni, mert támadnak" – érkeztek hozzánk ezek az üzenetek. 


Nem tudott volna felszállni 


„A földi füstölés hatása körülbelül egy napig érezhető, aztán az ártérről megérkezik a szúnyogutánpótlás" – Dunaszigeten emiatt az elmúlt napokban amikor csak teheti, autóból gyéríti a vérszívókat az önkormányzat. Cseh Benjamin polgármester hozzátette, négy faluval közösen vásároltak ehhez szükséges szerkezetet, így mindennap nem tudnak irtani, hisz a többi község is használja. Heti két, esetleg három gyérítéssel így is számolni lehet, mert a katasztrófavédelem is besegít: „Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a lipóti felszállópálya talaja mély volt, megsüllyedt volna a repülő kereke. Azt ígérték, e héten már felszállhat onnan, a keddi és szerdai gyérítés után csütörtökön füstöléssel megtámogatják a beavatkozást."

 

Irtják földön és levegőből

Csaplár Zoltán mecséri településvezető úgy látja, el kell gondolkodniuk egy saját, földi berendezés beszerzéséről. Győrújfalun tegnap is bevetették ezt a „csodafegyverüket". Nagy Imre Attila polgármester korábban a közösségi oldalon tudakolta a helyiektől, melyik utcát füstöljék végig – gyakorlatilag az összesből jött ilyen kérés. Csütörtökön kora este várhatják az egész Alsó-Szigetközre kiterjedő légi, repülős szúnyogirtást, pénteken este pedig egy újabb földi gyérítést. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!