Győr és környéke

2019.05.18. 09:00

Kálóczy volt a vármegye Széchenyije

Kálóczy Lajos születésének 200. évfordulója alkalmából emlékkonferenciát rendeztek, amely része volt annak a programsorozatnak, amelyben felelevenítik a reformkori országgyűlési képviselő, megyei alispán életútját és munkásságát.

Gülch Csaba

A Kálóczy Lajos születésének 200. évfordulója alkalmából alakult emlékbizottság három hónapos programsorozat keretében eleveníti fel a reformkori politikus életútját, tetteit. Ennek része a tegnapi mezőörsi emlékkonferencián kívül egy kiállítás Győrben, emlékünnepség és koszorúzás Kálóczy Lajos mindszentpusztai sírjánál, az életéről szóló könyv és egy iskolák számára készülő oktatóplakát megjelentetése, valamint gyűjtést indítanak egy Kálóczy-mellszoborra, amelyet Mindszentpusztán állítanának fel.


A konferenciát Németh Zoltán, az emlékbizottság és a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg, köszöntőt mondott Medgyasszay László egykori országgyűlési képviselő és Kara Ákos államtitkár, országgyűlési képviselő.


– Kálóczy Lajos kevésbé ismert személyiség a térségben, annak ellenére, hogy a reformkor egyik jeles alakja volt. A megyének, a győri térségnek ő volt a Széchenyije. A legnagyobb magyarhoz hasonlóan Kálóczy is a saját vagyonából építtetett iskolát, közműépítést, vízépítő társulatot szervezett – hangsúlyozta Németh Zoltán. – De a mai gazdasági kamara alapjait is ő teremtette meg, a Győri Nemzeti Színház elődje is a nevéhez kötődik. Munkásságának jelentőségét az általa támogatott és kezdeményezett kulturális, szociális és infrastrukturális fejlesztések jelzik.

 

Kálóczi Csaba a Kálóczy család történetéről tartott előadást. Fotó: Bertleff András

Kálóczi Csaba a Kálóczy család történetéről tartott előadást. Fotó: Bertleff András


– A Kálóczy családnak Mezőörsön és térségében is voltak birtokai, a későbbi leszármazottak, így Kálóczy Lajos is, Győrben és a Sokoróalján játszottak fontos közéleti szerepet. A családnév kialakulását oklevelek segítségével nyomon tudtam követni, ami minden bizonnyal valamilyen településről (Káloz) elszármazásra utaló „i" képzős tulajdonnév – említette Kálóczi Csaba családtörténeti kutató, a konferencia egyik előadója.


– A török veszély miatt szétszéledve folyamatosan északra húzódott a család, egészen a mai Győr-Moson-Sopron megyéig, ahol jelentős számú családtag él ma is, miként Zala, Vas és Veszprém megyében is. Jelenleg az országban ezer-ezerötszázan viselhetik ezt a nevet. A család jelentőségéről, befolyásosságáról például Győr történetében már a tizenhetedik századtól beszélhetünk, többek között bizonyítja ezt, hogy jelentős adófizetők voltak, de az egyházi életben is fontos szerepet játszottak. A család középnemesi része tevékenyen részt vett a győri, vármegyei közéletben.

Gyűjtést indítottak a szoborra


A Kálóczy Lajos Emlékbizottság mellszobrot szeretne állítani Mindszentpusztán a reformkori politikus tiszteletére. Ezért gyűjtést indítottak, amelyhez a Magyar Műhely Közhasznú Alapítvány 59500478- 16476415 számú számláján lehet támogatással csatlakozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!