Győr és környéke

2018.11.14. 23:33

Jubileumi gálakoncert múltidézéssel Győrben

A Győri Filharmonikus Zenekar fél évszázados jubileumi rendezvénysorozat egyik fénypontja volt az a különleges koncert gála, melyet szerda este telt ház fogadott az Olimpiai sportparkban. Múltidézés és jövőbe tekintés a zenén és az ünnepi köszöntők során át: ez volt a program része. A polgármester szerint a zenekar a város kulturális életének egyik legfényesebb ékköve.

Munkatársunktól

"Jó érzés volt hallgatni a zenét, a lelkesedést, a tapsot: a győri filharmonikusok saját közönségüknek játszottak" - Sosztakovics Ünnepi nyitánya után ezzel kezdte a jubileumi estet levezető Bősze Ádám a szerda esti koncert-gálát. Elmondta: Győr egy nagy család, melynek egyik legfontosabb tagja a Győri Filharmonikus Zenekar.


A zenekar tagjainak "névsorolvasása" után Fűke Géza igazgató a számvetés és visszatekintés után a szeretet, a munka és az alázat fontosságáról beszélt, amelynek segítségével a zenekar "az ország egyik legjobb szimfonikus zenekarává vált." Igazgatóként azt is megemlítette, hogy a rájuk bízott közpénzekkel jól gazdálkodtak, jelen vannak az európai életben, évente 100-120 hangversenyt számlálnak, s bíznak abban, hogy hamarosan megépül a beígért új hangversenytermük. "A város kulturális életének egyik legfényesebb ékköve" - így nevezte a színpadon Borkai Zsolt a filharmonikusokat. Hozzátette, a zenekar küldetése sokkal több a minőségi szórakoztatásnál.


Az Európa Kulturális Fővárosa pályázat kapcsán úgy fogalmazott: ha elnyerik a címet, abban nagy szerepe lesz a zenekarnak. A filharmonikusok történetéről beszélt Krucsainé Herter Anikó az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára. Az esten díjakat is átadtak, a koncert gálán fellépett a The King's Singers, az idén szintén 50 éves világhírű brit capella együttes. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!