Győr és környéke

2019.08.14. 14:50

Hetvenkedik az ETO kiváló bajnoka

Mile Sándor, az ETO egykori kiváló válogatott játékosa ma ünnepli 70. születésnapját. Abdán él és szurkol az utódoknak, hogy minél gyorsabban sikerüljön visszajutni az NB I-be.

Papp Győző

Mile Sándor úgy emlékszik, az ETO vezetői egy MÁVDAC elleni mérkőzés alkalmával figyeltek fel rá, amikor mindkét szolnoki gólt ő szerezte. "Már 1973-ban szerettek volna átigazolni, ám a Szolnok nem engedett el, csak egy évvel később. Akkor Győrből Sebők Gyuri ment oda helyettem. Az ETO-ban is általában a csatársorban számítottak rám az edzők, Kovács Imre állított először a középpályára, hátvédet pedig Verebes József faragott belőlem. Az első jelentősebb sikert az 1979-es MNK megnyerése jelentette, ám porcsérülésem miatt sajnos a döntőben nem játszhattam."


Az ETO-val sok mérkőzést játszott a nemzetközi kupákban, ha a legkedvesebb emlékeiről kérdezik, természetesen ezek kerülnek előtérbe. "A német Düsseldorf csapatával 1974-ben játszottunk. Itthon kettő-nullra nyertünk, ott viszont hárommal kikaptunk, mert az orosz bíró úgy elcsalta a meccset, ahogy kell. Felejthetetlenek a Juventus elleni meccsek is, Győrben behoztuk a hátrányunkat, amikor jött az a bizonyos Pozsgai-féle kiállítás, utána kaptunk egy gólt és azzal kiestünk. Aztán jött a Verebes-korszak, a liége-i null-öt.


Beszedtünk két óriási lesgólt, Hlagyvikot kiállították, de a meccs után megbeszéltük, ezt kár lenne a játékvezetőre fogni. Feleslegesen kitámadtunk, Verebes mindenáron gólt akart rúgatni velünk és a belgák ezt ügyesen kihasználták. A csodálatos visszavágón megpróbáltuk a lehetetlent, három-nullig jutottunk, de a szurkolóink így is remekül szórakoztak. Említhetem a Manchester United elleni kettő-kettőt, aztán természetesen a bajnoki címeket eldöntő győzelmeket, különösen az Üllői úti négy-hármas győzelmet. Szerencsére van szép emlékem bőven."


A győri aranyévek után – Mile Sándor 36 éves volt, amikor elbúcsúzott az ETO-tól – az akkori idők módija szerint egy rövid ausztriai levezetés következett, majd utána itthon egy szintén nem túl hosszú időszak kiscsapatoknál.

Mile Sándor azt mondja, napjainkban Abdán a nyugdíjasok békés életét éli. A ház körül persze azért mindig akad valami tennivaló. "Idén még nem voltam ETO-meccsen, de legközelebb már biztos ott leszek. Rózsásan sikerült a rajt a csapatnak, remélem, hasonlóan jó folytatás után az ETO a bajnokság végén visszajut az NB I-be."

Képalá: A Rába ETO 1983-as bajnokcsapatának kerete. Az álló sorban jobbról a második Mile Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!