Győr és környéke

2016.02.04. 11:26

Hende Csaba vesztett a Győri Ítélőtáblán

Vadai Ágnesnek adott igazat a Győri Ítélőtábla abban a személyiségi jogi perben, amit a DK alelnöke indított Hende Csaba volt honvédelmi miniszterrel szemben.

kisalfold.hu

[namelink name="Vadai Ágnes"] a DK alelnöke személyiségi jogi pert indított [namelink name="Hende Csaba"] akkori honvédelmi miniszter ellen egy 2014 márciusában elhangzott kijelentés miatt. A per csütörtökön Győrben lezárult, a két politikus nem volt itt személyesen.  


A Győri Ítélőtábla tájékoztatása szerint a 2014-es országgyűlési választási kampány idején, március 16-án Hende Csaba akkori honvédelmi miniszter olyan kijelentést tett, amit Vadai Ágnes a DK alelnöke sérelmezett. Az ekkor tartott kunszállási kampányfórumon az alperes ugyanis előadást tartott a hadsereg négy évvel korábbi állapotáról, felidézte, hogy mintegy száz esetben volt kénytelen feljelentést tenni.


 

Hende Csaba

Hende Csaba



A korábban honvédelmi államtitkárként dolgozó Vadai Ágnesről azt mondta, hogy saját honlapjának kezelésére két gazdasági társasággal kötött szerződést és saját honlapja kezelését saját jövedelméből kellett volna fizetnie. A sarkos állítás szerint az ügyészség vádat is emelt ellene, ezt pedig idézte a közszolgálati média.


Ám a Központi Nyomozó Főügyészség egy hónappal később cáfolta az állítást, Vadai Ágnes keresetet nyújtott be jó hírneve, becsülete, és emberi méltósága megsértésének megállapításáért. Kérte „a további jogsértéstől eltiltást", azt, hogy kötelezzék az azóta lemondott minisztert elégtétel adására, valamint állapítsanak meg 1.000.000. forint sérelemdíjat.


Az első fokon eljárt Veszprémi Törvényszék megállapította, hogy valótlan volt a miniszter állítása, s ezzel valóban megsértette a felperes jó hírnévhez való jogát. Kötelezte Hende Csabát, hogy a megjelölt médiaszolgáltatókon keresztül tegye közzé a bíróság által meghatározott közleményt, és az igényelt összeghez képest 100.000 forintos sérelemdíjat ítélt meg.  


Ezt meghaladóan a törvényszék a felperes keresetét elutasította, s ez ellen fellebbezett Vadai Ágnes.


A Győri Ítélőtábla csütörtökön hozott jogerős ítéletében Vadai Ágnesnek adott igazat és egyetértett a törvényszékkel abban, hogy a választási kampány idején Hende pártrendezvényen párttagként és pártvezetőként tett nyilatkozatot a felperesre nézve. Így nincs jelentősége, hogy abban az időben honvédelmi miniszter is volt. Leszögezték: Hende Csaba egy egyszerűen igazolható valóságtartalmú tényállítást, nem pedig véleményt közölt a felperessel szembeni vádemelésről, s a tévedés ebben nem minősíthető lényegtelennek.


Nem tartotta mellőzhetőnek a bíróság a bocsánatkérést a felperessel szemben, mivel az elégtétel adására kötelezés esetében ezen személyiségi jogkövetkezménynek szerves része a megbánás kifejezése. A perköltség összegét részben megváltoztatta az ítélőtábla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!