Győr és környéke

2019.05.11. 09:00

Hány hosszra van a tanuszoda Pannonhalmán?

Ismét kiírták a közbeszerzési eljárást a pannonhalmi tanuszoda kivitelezésére. Tavaly év elején úgy látszott már, hogy 2018 tavaszán leteszik az alapkövet, de az utolsó pillanatban elbúcsúzhattak a kivitelezőtől. A térségben ez mintegy 2000 gyereket, összesen 20 ezer ember érint.

Laczó Balázs

Valamivel több mint öt éve álltunk ott a pannonhalmi iskola udvarán a gyerekekkel, a térség tanuszodájának szánt üres területen. Ma már ezek a gyerekek középiskolások. Sok balkanyaron esett át az uszodaügy, de a jó hír, hogy megint kiírták rá a pályázatot. Kara Ákos államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmondta: elindult a közbeszerzési eljárás, s reméljük, eredményes lesz. Hozzátette: rengeteget tárgyalt öt év alatt a minisztériummal, hangsúlyozva, hogy 2000 gyereket, összesen 20 ezer embert érint az ügy. Bevallotta azt is, hogy míg azóta sok más fejlesztés sikerrel ért véget, választókerületében messze a pannonhalmi tanuszoda okozta a legtöbb nehézséget.


"Végül Szabó Tünde államtitkár asszonnyal és Bagó Ferenc polgármester munkájának köszönhetően sikerült a bürokrácia útvesztőiben továbbsegíteni a projektet" – közölte a képviselő. Tavaly tavaszra tervezték az alapkőletételt, ám az eljárás eredménytelen lett. A két pályázóból az egyiket elutasították, s akivel már majdnem szerződést kötött az állam, az napokkal az aláírás előtt visszalépett. Információink szerint nem tudott időben teljesíteni egy hiánypótlást, ám a fő baj az volt, hogy így az újabb kiírásra egy teljes évet kellett várni, mert a pályázatok mellé nem egyenként, hanem "csomagban" rendelnek forrást, az egyik bevárja a másikat.

 

A látványtervek nem változtak.

A látványtervek nem változtak.


Az uszoda terve viszont most is a régi, s ha végre megvalósul, az állam fogja fenntartani. Egy 60 és egy 375 négyzetméteres medencéből áll, a kicsi 80 centi mély, a nagy pedig 1 méter 90 centis. Mindegyik feszített víztükrű és természetesen vízforgató rendszerrel ellátott. A két öltözőblokk között fekszik az előtér, ahonnan a medencékhez is belátni, segítve a tájékozódást. Az uszodatér falai szerelt technológiával készülnek, míg a gépészetet nagyrészt a tetőtérbe, a vízgépészetet pedig a pincébe tervezték.

 

Ehhez hasonló uszodatípusból több is épült azóta az országban.

Ehhez hasonló uszodatípusból több is épült azóta az országban.

 

Bagó Ferenc polgármester elmondta: a napokban ő is megkapta a szaktárca döntéséről szóló értesítést, örült, mert régóta várta, hogy lendületet kapjon már az ügy. – Kara Ákos nagyon sokat tett érte, én is rengeteget egyeztettem a minisztériummal, leírtam, hogy ez nem Pannonhalma, hanem a térség uszodája – mondta. Kovács József, a járáshoz tartozó Tápszentmiklós polgármestere szerint a többi településhez hasonlóan ők is nagyon várják, hiszen hatalmas minőségi változást jelent majd, hogy nem a 32 kilométerre fekvő Győrbe vagy a 45 kilométerre lévő Pápára kell utazni. Az ígéretekkel már óvatosan bánunk, de bruttó öt hónap a közbeszerzési eljárás, a kivitelezésre pedig hivatalosan 480 nap áll rendelkezésre. Ezt az időt több hasonló projekt esetében le tudták rövidíteni, de volt, ahol nem. Így a legjobb esetben jövő év végén, rosszabb esetben 2021 tavaszán adnák át a tanuszodát, a legrosszabbra pedig egyelőre ne gondoljunk, reméljük: ez az eljárás eredményes lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!