Győr és környéke

2018.12.27. 08:00

Háborúba képzelte magát egy zavarodott bácsi a Petz-kórházban - késsel támadt a nővérre

A nővér kezét órákig kellett műteni.

A háborúba képzelte magát az a 90 éves, idős beteg, aki karácsonyra virradóan késsel támadt az őt ápoló kórházi nővérekre. Egyiküket meg is sebesítette, a nővér kezét órákig kellett műteni. A hírt előbb a Petz-kórház főigazgatója, dr. Tamás László János, majd pedig maga az érintett is megerősítette nekünk. Kettőjük elmondása alapján összeállt a kép arról, mi történt 25-én hajnalban.


Az idős beteg akkor épp a kardiológiai osztály megfigyelő (szubintenzív) osztályán feküdt, de eredetileg nem ott ápolták, hanem a belgyógyászaton...


A belgyógyászatról azért került a kardiológia őrzőjébe, mert a szíve lelassult. Pacemaker-beültetés vár rá, amit természetesen a történtek ellenére is el fognak végezni rajta.

 

Nem volt agresszív addig a pillanatig, de kétségkívül zavart mondatai voltak azt megelőzően. Beszélt a bombázásokról, a háborúról, s nem értette, miért kell aludnia. Felkelt, aztán visszafeküdt, de a támadásig semmi jele nem volt annak, ami aztán a szentestét követően nem sokkal megtörtént.

 

Csaknem huszonöt centis a vágott seb, fél év is lehet a rehabilitáció.

Csaknem huszonöt centis a vágott seb, fél év is lehet a rehabilitáció.



Bicska majd minden betegnél van, hiszen a behozott ételeket – de a kórházi kosztot is – azzal tudja elfogyasztani. A bácsinál is volt, s bár utólag mindig okos az ember, de egészen addig tényleg semmi ok nem volt arra, hogy elvegyék tőle vagy külön figyeljenek rá.


Felkapta a bicskát, aztán megindult az egyik nővér felé. Az ápoló felsikoltott, amikor észrevette, kollégája pedig megpróbálta megállítani a bácsit, aki azonban olyan erővel csapott le a késével, hogy a nővér kezét a tenyerétől az alkarja közepéig – mintegy 25 centiméter hosszan – mélyen bevágta. A sérült nővér kezéből dőlt a vér, így ő nem késlekedett, hanem egyenesen ment a két emelettel lejjebb lévő sürgősségire, ahol ellátták. Később pedig háromórás műtéttel a sérüléseit megoperálta a kézsebész.


„Sok éve dolgozom nővérként, ért már támadás, de ilyen súlyos nem" – mondta a kórházi ágyán.


A főigazgató hozzátette, hogy a rendőrségen természetesen jelezték az esetet (ott megtudtuk: közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytatnak nyomozást); a beteget pedig – a saját és az őt ellátók biztonsága érdekében – az ágyhoz rögzítették, míg a pacemaker-beültetést elvégzik.

A bácsit az eset után pszichiáter is megvizsgálta.


 A történtek jobban megviselték lelkileg azt a nővért, akit a kollégája megmentett. A sértett néhány nap múlva elhagyhatja a kórházat, s bár jó reményei vannak arra, hogy maradandó károsodás nélkül gyógyul a ma még súlyos sérülés, de hónapok szükségesek a rehabilitációra. Az első napon még két ujja nem mozgott, most már igen, ez biztató. Az érintett nővér (akinek nevét szándékosan nem írjuk le) néhány napja „Kiváló dolgozó" elismerést vehetett át.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!