Győr és környéke

2014.08.13. 20:23

Győri MSZP: kizáratná a frakcióvezető a volt polgármestert

Balogh József volt győri polgármester és Pollreisz Balázs, az MSZP győri alelnöke pártból való kizárását kezdeményezi Németh Árpád, a párt városi közgyűlési frakcióvezetője. Ezt maga az érintett jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatón csütörtökön.

kisalfold.hu

Augusztus 21., csütörtök - 17. 00 - Folytatódik a belharc

Az eseményre délután fél egykor került sor, aminek azért van jelentősége, mert a politikus csütörtök délig adott ultimátumot, hogy bocsánatot kérjenek tőle az MSZP Győr és Környéke Szervezete által múlt szerdán kiadott közleményben foglaltak miatt. Abban a dokumentumban az szerepelt, hogy „az MSZP-nek a továbbiakban semmi köze Németh Árpádhoz". Az ok a politikus Facebook-bejegyzése volt, amelyben rendkívüli fontosságúnak nevezte Orbán Viktor miniszterelnök baloldalon hevesen támadott július 27-i tusnádfürdői beszédét. Az elnökség utalt arra, hogy a frakcióvezető hosszabb-rövidebb ideig csak „képviselői tiszteletdíjából éldegélt", s vele kapcsolatban konkrétumok nélkül utalt bizonyos „spekulációs üzelmekre". Balogh József lapunknak akkor azt mondta, a szöveget ő írta, az elnökség pedig jóváhagyta. (Németh Árpád Pollreisz Balázst egy rádióban elhangzott nyilatkozata miatt szeretné kizáratni.)

A frakcióvezető a sajtótájékoztatón reagált az ellene felhozott vádakra, kritikákra. Így elmondta, hogy Balogh József az elmúlt húsz évre visszamenőleg tudnia kell, mivel foglalkozik, mert rendszeres vásárlója volt az általa kiadott történelmi könyveknek, sőt, életrajzi kötetét is ő jelentette meg.

Németh Árpád azt mondta: ő közölte, hogy a pártban fennálló helyzet miatt nem indul képviselőjelöltként az önkormányzati választáson, s utána számos megkeresést kapott – legutóbb július 14-én –, hogy gondolja meg magát. Azt is megjegyezte, hogy Balogh József elismerte, nem is olvasta Facebook-bejegyzését. „Az elnökség közleménye teljesen oktalanul és jogtalanul, a párt alapszabályát súlyosan megsértve született meg. Az egyik elnökségi tag emiatt a pártból is kilépett" – jegyezte meg.

Az ügyben elértük Balogh Józsefet, aki nem kívánt reagálni a fejleményre.

Augusztus 14., csütörtök 13.20 - Feljelentést tett az MSZP-frakcióvezető

Rágalmazás és becsületsértés miatt büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen Németh Árpád, a Magyar Szocialista Párt győri közgyűlési frakcióvezetője csütörtökön - ezt maga az érintett jelentette be a Győri Járásbíróság lépcsőjén tartott rendkívül sajtótájékoztatón. A politikus elmondta, a lépésre a MSZP Győr és Környéke Szervezetének elnöksége által szerdán kiadott közlemény hatására szánta el magát.

Ebben a dokumentumban az áll, hogy "az MSZP-nek a továbbiakban semmi köze Németh Árpádhoz". Az elnökség utalt arra, hogy a frakcióvezető hosszabb-rövidebb ideig csak "képviselői tiszteletdíjából éldegélt", s vele kapcsolatban konkrétumok nélkül utalt bizonyos "spekulációs üzelmekre".

Az elhatárolódás oka a frakcióvezetőnek a Facebook közösségi oldalon július 27-én közzétett véleménye, amelyet a Népszabadság országos napilap szerdai számában idézett. A bejegyzés így szól: "Nem, nem hülyültem el, nem őrültem meg. Tartalma miatt rendkívüli fontosságúnak tartom Orbán Viktor mostani, tusnádfürdői előadását! Meggyőződésem, hogy aki fikázza, az vagy nem értette meg vagy anyagi érdeke fűződik hozzá, hogy fikázza. Nagyon érdemes megnézni az egészet, de különösen fontosnak tartom a 18:55-től 21:15-ig elhangzottakat. E helyről üzenem a T. érintetteknek, hogy nem kell tovább kutatni, katatni, EZEK A >>BALOLDALISÁG<< MEGHATÁROZÓ GONDOLATAI." Ismert, hogy a többek között a munkaalapú társadalomról és az illiberális demokráciáról szóló kormányfői beszédet mások mellett a magyar baloldali ellenzék élesen bírálta, egyfajta diktatúra előkészítése bizonyítékának láttatva azt.

Németh Árpád rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte: a büntetőfeljelentés mellett párton belüli fegyelmi eljárást is kezdeményez a közlemény ügyében. Politikai ultimátumot is tett: ezen lépésektől akkor hajlandó elállni, ha a dokumentum szerzője felfedi magát és jövő csütörtökig bocsánatkérést tesz közzé a Kisalföld Online-on. Lapunk kérdésére jelezte, hogy továbbra is az MSZP győri frakcióvetőjeként tevékenykedik, s úgy látja, korai lenne azt mondani, hogy nem indul a választáson - bár az elnökség a közleményben azt írta, nem került rá az MSZP önkormányzati választási képviselőjelölti listájára. 

Az ügyben megkérdeztük [namelink name="Balogh József"] volt győri polgármestert, az MSZP nemrégiben leköszönt városi elnökét, aki azt mondta: ő írta a közleményt, amit az elnökség elfogadott. "Részemről ez egy politikai nyilatkozatra adott politikai válasz, pamfletnek is nevezhetném. A benne foglalt állításokat jegyzőkönyvekkel és tanúkkal tudjuk igazolni" - állította a politikus.


Előzmények - 2014. augusztus 13-án a Népszabadságban megjelent Győri Baloldalról szóló írásban egyrészről a győri összefogás állapotát, másrészről az egyik
képviselőjelöltünk nyilatkozatát dolgozta fel Hajba Ferenc újságíró.

A Győri Baloldal és azon belül az MSZP Győr és Környéke Szervezete úgy
gondolja, nem szükséges megmagyaráznia, hogy a DK miért nem csatlakozott egy olyan összefogáshoz, amelyben az MSZP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja és civil szervezetek tömörültek.

Álláspontunk szerint a DK által felvetett teljes összefogás hiányára az tud felelősen válaszolni, aki egyedüli partnerként nem vesz részt a Győri Baloldal választási szövetségében – olvasható a győri MSZP portálunkhoz is eljuttatott közlemlnyében.

„Képviselőnk, Németh Árpád Facebook-bejegyzését azonban örömmel olvastuk, amelyben üdvözli az Orbán Viktor tusványosi beszédében felvázolt munkaalapú társadalom létjogosultságát.

Mindemellett megjegyezzük, tőlünk sem áll távol a munkából megélhetés gondolata. Németh Árpád Facebook-bejegyzésével csupán az a gondunk, hogy mi Árpáddal hosszú ideje próbáljuk megértetni, mit is jelent az, amiről ő beszél" - írják.

Tettük ezt többször azért is, mert nekünk több mint kellemetlen volt, hogy
Németh Árpád hosszabb-rövidebb ideig, pusztán az önkormányzati képviselői tiszteletdíjából éldegélt, s nehezen akaródzott munkát vállalnia egy munkaajánlatoktól hemzsegő városban, Győrött.

Az is több mint kellemetlen volt számunkra, hogy bejelentés érkezett
hozzánk Németh Árpád munkanélküli spekulációs üzelmeiről, amely okok miatt rá sem került a 2014-es önkormányzati választások képviselőjelölti
listájára.

Erről Árpád elfelejtette a nyilvánosságot tájékoztatni, ezért mi most ezt
kénytelenek vagyunk pótolni helyette. Azt is szükséges tudatnunk, hogy az MSZP-nek a továbbiakban semmi köze Németh Árpádhoz – szögezték le a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!