Győr és környéke

2016.02.26. 08:39

Győri közgyűlés: elfogadták a költségvetést, plusz 200 millió jut a helyi buszokra

Borkai Zsolt plusz 200 millió forinttal támogatta - ellenzéki képviselők javaslataira - a győri buszközlekedés fejlesztését. Győr polgármestere levélben fogja kérni a vámosszabadi menekülttábor bezárását Orbán Viktortól. Képgaléria az újjászülető díszteremről.

Szeghalmi Balázs


13.26 - Véget ért a közgyűlés


A monstre februári győri közgyűlés véget ért. Kellemes hétvégét kívánunk Olvasóinknak!


13.25 - Ők kapják a díszpolgári címeket és a Pro Urbe díjakat idén


Horváth Ernő, Horváth Ferenc (a gyirmóti Alcufer ügyvezetői) és Tóth Béla József testnevelő tanár kapják idén a díszpolgári címeket.


Bári Olga egykori képviselő, Sándor János építész, Szilágyi István színművész és Dr. Zsilavi Fábiánné, a Ménfőcsanaki Népfőiskola Egyesület elnöke vehetik át a Pro Urbe Győr díjakat a március 15-i díszközgyűlésen.


13.10


Hosszú és kemény vita végén Borkai Zsolt megerősítette még egyszer: levélben fogja kérni a vámosszabadi tábor bezárását Orbán Viktortól és a magyar kormánytól, mivel a tábor a győriek életére is hatással van.


Győr polgármestere hozzátette: jövő héten ez ügyben találkozót kezdeményez Vámosszabadi polgármesterével.


13.04


Dr. Dézsi Csaba András szerint "antidemokratikus az uniós politikusok által támogatott kvótarendszer, hisz úgy dönt emberek sorsáról, hogy meg sem kérdezték őket erről. Humánus emberként tiltakozom ez ellen és a rossz emlékű kitelepítéseket juttatja eszembe".


12.45 - A menekültügy személyeskedésbe ment át


Durvul a vita a menekültek ügyében, most már több hozzászólást személyeskedés kísér. Bárány István képviselő véleménye: "nem most, hanem amikor megnyitották a vámosszabadi tábort, akkor lett győri ügy a menekültkérdés".


12.36 - Migránsügy: A Jobbik válasza módosító javaslat 


"Na végre!" - közölte Fodor Roland Borkai Zsolt szavaira. A Jobbik képviselője szerint "addig kellett várni erre a lépésre, ameddig a migránsok szinte bemásztak a Városháza ablakain".


Fodor Roland a menekültkérdésben több módosító javaslatot is tett - ezeket ide kattintva olvashatják el -, a DK képviselői (Glázer Tímea, Neupor Zsolt) közben kivonultak az ülésről.


12.29 - Borkai Zsolt levélben fogja kérni a vámosszabadi tábor bezárását


A menekültkérdéssel foglalkozik, pontosabban kezd vitázni a győri közgyűlés. Borkai Zsolt elismerte, hogy korábban azt gondolta, hogy nem lesz probléma a vámosszabadi menekülttáborból. Mint tudjuk, ez másképp történt. Most azt mondta Győr polgármestere, hogy nem szeretne még egyszer olyan jeleneteket megélni a városban, mint tavaly többször.


Borkai Zsolt levelet készül írni Orbán Viktornak, melyben a vámosszabadi tábor bezárását kéri. "Kérem, hogyha ezzel egyetértenek, Önök is írják alá a levelet" - mondta a képviselőknek Borkai Zsolt.


12.12


Juhász István azt javasolja, hogy a kivágott győri fákat és azok pótlását egységes, mindenki számára elérhető adatbázisban kellene összegyűjteni.


Radnóti Ákos alpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint évente jóval több fát ültetnek el Győrben, mint amennyit kivágnak.


12.08 - Új vezető a győri Mobilis élén


A Mobilis új vezetőt kap dr. Dőry Tibor személyében. Az előző vezető, Szilasi Péter Tamás új munkahelyen folytatja szakmai pályafutását. Borkai Zsolt megjegyezte: az önkormányzat éves szinten 50 millió forinttal támogatja a Mobilist.


12.04 - Forgács Péter újabb öt évre a Győri Nemzeti Színház vezetője


Forgács Péter újabb öt évre a Győri Nemzeti Színház igazgatója. A régi-új direktor megbízatása 2021. június végéig szól. Forgács Péter mellett más pályázó nem volt, a képviselők egyhangúan támogatták Forgács pályázatát. Forgács Péter első havi bruttó bére 781 870 forint lesz.  


11.49


Pollreisz Balázs azt kéri, hogy a fogyatékos és a szenior sportolóknak több pénz jusson. Borkai Zsolt szerint erre azért nincs szükség, mert a keret általában elég. Ha pedig nem, akkor Győr polgármestere saját keretéből biztosítja, hogy az említett győri sportolók tudjanak versenyezni, rendezvényeket tartani.


11.47


Győri sportegyesületek idén is pályázhatnak támogatási pénzekre a Városházán. Bővebb részleteket ide kattintva olvashatnak!


11.45


Kisebb ügyekben döntenek a képviselők.


11.42 - Elfogadták Győr költségvetését


11.37 - Borkai Zsolt plusz 200 millió forinttal támogatja a győri buszközlekedést


Borkai Zsolt plusz 200 millió forinttal támogatja a győri buszközlekedés fejlesztését. Győr polgármestere ezt módosító javaslatként terjesztette be és hangsúlyozta, hogy a döntésében szerepet játszott az, hogy minden ellenzéki frakció kérte a győri buszközlekedés minőségének emelését.


11.36 - Vége a szünetnek


A közgyűlést folytatják.


11.35 - Így fest jelenleg a Városháza díszterme


 

Felújítják a győri Városháza dísztermét (02.26.)


11.15 - 20 perc szünet


Borkai Zsolt húsz perc szünetet rendel el a költségvetés megszavazás előtt.


Ezt az időt kihasználjuk, teszünk egy kört a felújított díszteremben és megmutatjuk Olvasóinknak, hogyan állnak a munkálatok. 


10.59


"Gyárvárosban is lesz legalább egy buszjegy kiadó automata" - közölte Kalmár Ákos (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő.


10.55


Fideszes képviselők beszélnek a költségvetésről, főként saját körzetüket érintő beruházásakról, fejlesztésekről.


10.51


"Mind az egészségügy, mind az oktatás állami feladat, mégis évek óta ahol tudunk segítünk mindkét területen. E téren nincs okunk szégyenkezni, de az állam feladatait nem tudjuk és nem is akarjuk átvállalni. Nem a mi dolgunk az orvosok és tanárok fizetésének rendezésé, nekünk a saját feladatainkat kell elvégezni" - közölte Borkai Zsolt.


10.46


Páternoszter Piroska, a Humánpolitikai osztály főosztályvezetője szerint "aki Győrben szociálisan rászorul, az az étkeztetéséhez segítséget kap".


10.37 - Győr polgármestere szerint is javítani kell a győri buszközlekedés minőségén 


Borkai Zsolt szerint "valamilyen úton-módon javítani kell a győri tömegközlekedés minőségén". Győr polgármestere szerint jogosan háborodtak fel a győri utasok a januári járatkimaradásokon, késéseken.


"Meg kell vizsgálnunk, mit tudunk tenni úgy, hogy a közszolgálati szerződés nem sérül a Kisalföld Volán jogutódjával, az ÉNYKK-val. A buszok kérdését vissza fogjuk hozni a győri közgyűlés elé, de kidolgozott koncepcióval" - tette hozzá Borkai Zsolt. Győr polgármestere lehetséges alternatívaként buszok bérlését említette meg.


Az öreg győri buszparkról (a járművek átlag életkora: 17 év) írt legutóbbi cikkünket ide kattintva olvashatják el.   


10.35


Az összes ellenzéki szereplő megtette tétjeit, vagyis mindenki hozott magával módosító elképzeléseket.


10.30 - A DK új buszok beszerzésére plusz 900 millió forintot különítene el


Neupor Zsolt (DK) szerint a város évek óta több milliárd forintos pénzmaradványt görget maga előtt, ennek ellenére nem fog hosszú távon meghatározó beruházásba.


Neupor Zsolt szerint 700 millió forintnál többet kellene költeni a helyi buszközlekedésre, mert így járművásárlásra nem jut, azaz a győrieket továbbra is lerobbant járműpark szolgálja ki. Ugyancsak több pénzt - béremelést - szorgalmazott az intézményhálózat dolgozóinak, mert szerinte előbb-utóbb előfordulhat, hogy az elvándorlás miatt nem lesz, aki elvégezze a munkát.


10.24 - A Győri Baloldal népkonyhát nyitna


"A Győri Baloldal szerint Győr költségvetéséből ki kellene egészíteni nettó százezer forintra minden olyan győri közalkalmazott bérét, aki ennél kevesebbet keres. Forrást különítenénk el arra, hogy elkezdődjön a vásárcsarnok felújításának és a környék parkolóbővítésének tervezése" - közölte Pollreisz Balázs, a Magyar Szocialista Párt és az Együtt alkotta Győri Baloldal képviselője.


A Győri Baloldal népkonyhákat is nyitna, ahol a rászorulók 200–300 forintért juthatnának meleg ételhez.


A baloldal módosító csomagja egymilliárd forintot tesz ki. Az egymilliárd forint kimondása után kisebb szócsata alakult ki Borkai Zsolt és Pollreisz Balázs között, mivel Győr polgármestere szerint az ellenzéki képviselő olyan mondatot akart a szájába tenni, amit soha nem mondott.


10.20 - A győri Jobbik 800 millióval egészítené ki a Petz-kórház dolgozóinak ügyeleti díját


Fodor Roland legfontosabb módosító javaslata a győri Petz-kórházat érinti.


"Az egészségügyi rendszer évtizedek óta történő alulfinanszírozása, az ebből fakadó szakemberhiány olyan drámai helyzetet teremtett Győrben, mely szükségessé teszi az önkormányzat beavatkozását. A közelmúltban széles nyilvánosságot kapott események – mely során több orvos helyezte letétbe felmondását – világosan jelzik, hogy a győriek ellátásbiztonsága veszélyben van.


A város érdekében szükségessé vált, hogy az önkormányzat – nem átvállalva állami feladatokat - kiegészítő anyagi támogatásban részesítse a győri kórház orvosait és egészségügyi dolgozóit mindaddig, amíg a kormány nem képes hathatósan rendezni az ágazat problémáit. Ennek érdekében azt javaslom, hogy 800 millió forintot különítsen el a város a Petzben dolgozó orvosok, ápolók ügyeleti díjának kiegészítésére" - magyarázta Fodor Roland.


10.17


"Alultervezett az idei költségvetés" - szólt hozzá Fodor Roland (Jobbik). Az ellenzéki képviselő szerint nyugati demokráciákban sokkal részletesebb kifejtik a költségvetés tételeit. "Ez az átláthatóságot segíti minden állampolgár számára, hogy lássák, mire költik az adóforintjaikat" - tette hozzá Fodor Roland.


10.13 - Fekete Dávid: több mint 10 milliárd forint jut fejlesztésekre idén


"A 2016-os költségvetés főösszege 40,1 milliárd forint lesz, amely a tavalyihoz képest jelentős, kétmilliárd forintos növekedést mutat, de az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál létesítményfejlesztéséhez nyújtott állami támogatás idei évre eső része – mintegy 3,3 milliárd forint – tovább emeli a fejlesztésekre fordítható összeget" - mondta Fekete Dávid (Fidesz-KDNP), Győr egyik alpolgármestere.


"Az állami támogatás 3,3 milliárd forintos összegével együtt több mint 10 milliárd forintot tudunk Győr fejlesztésére fordítani 2016-ben. Az Útkezelő Szervezet büdzséje közelíti az 5 milliárd forintot, vagyis az úthálózat folyamatos korszerűsítése szintén biztosított" - tette hozzá Fekete Dávid.


10.11


Borkai Zsolt szavait egy percben belül kétszer szakítja meg hangos csengőszó. "Vannak a közelben informatikus kollégák, szívesen segítenek" - mondta viccesen Győr polgármestere a csörgő telefonokra.


10.09


"A költségvetés tervezésekor az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is a legfontosabb szempont a stabilitás fenntartása, valamint a tervezett beruházások megvalósítása volt" - kezdte Borkai Zsolt.


10.08


Kezdődik a költségvetés vitája.


10.04


A 21. napirendi pont a menekültkérdéssel foglalkozik. Juhász István (Győri Baloldal) azt kéri, hogy ezt a kérdést vegyék le a témák közül, mivel országos ügy.


Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester és Fodor Roland (Jobbik) képviselő szerint azonban foglalkozni kell a migránsokkal, mivel a menekültek ügye erősen érinti Győrt és környékét.


A menekültekkel foglalkozó napirendi pontot tárgyalni fogja a közgyűlés.


10.02


A közgyűlés elkezdődött, 22 képviselő van jelen, a testület határozatképes.


9.51


A képviselők már érkeznek, hamarosan kezdődik az év második közgyűlése. Villámkattintásra felkészülni!


7.44 - Előzetes


A pénteki győri közgyűlésen várhatóan újabb öt évre Forgács Pétert nevezik ki a Győri Nemzeti Színház igazgatójának. A Mobilis ugyanakkor valószínűleg új vezetőt kap dr. Dőry Tibor személyében.


Döntés születik arról is, hogy kik vehetik át idén a díszpolgári címeket és a Pro Urbe díjakat a március 15-i díszközgyűlésen. A témák izgalmasak, érdemes tehát velünk tartani péntek délelőtt!


Az összes napirendi pontot ide kattintva tekinthetik meg!  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!