Győr és környéke

2018.10.08. 12:00

Film az Esterházyakról

A hungarikumokról, Erdélyről és az Esterházy család hercegi ágának történetéről készít filmet Bárány Krisztián. Az utóbbi történelmi ismeretterjesztő alkotás, amelyet játékfilmes elemekkel gazdagított a rendező.

Gülch Csaba

Jelenleg egyszerre több filmen dolgozik a gönyűi származású, Budapesten élő Bárány Krisztián rendező, forgatókönyvíró stábja. Már rendre folynak az Esterházy család hercegi ágáról készülő történelmi ismeretterjesztő alkotás felvételei, harminc katonai hagyományőrző közreműködésével. A munkát forrásokkal az Esterházy Magánalapítvány, szakmailag pedig Pálffy Géza történészprofesszor segíti. Ahogy megtudtuk, az elmúlt hetekben forgatták az 1652-es vezekényi csata rekonstrukcióját. Bárány Krisztián elmondta, hogy a csata előzménye az a békesorozat, amit a törökök többször megtörtek. Emiatt harc harcot követett, amiben az Esterházyak is hősiesen részt vettek.

Bárány Krisztián rendező jelenleg párhuzamosan három filmen dolgozik stábjával.

– A látványos epizód főszereplője a néhai nádor, Esterházy Miklós legidősebb fia, a huszonhat éves László, a kiváló bajvívó és ígéretes tehetségű stratéga, aki a család három másik tagjával életét vesztette a harcokban – mondta Bárány Krisztián. – Abban az időben egész Európa beszélt erről a tragédiáról. Akkor úgy tűnt, hogy az egyik leghíresebb, leggazdagabb és legbefolyásosabb magyar család majdnem a kihalás szélére került. Ez a film nagy feladat számomra, fontos, hogy a stábbal, köztük testvéremmel, Dániellel, aki mindenkor az alkotótársam, hitelesen tudjuk feldolgozni, bemutatni mind a csata, mind pedig a család történetét, felemelkedését egészen a huszadik századig. Ehhez a munkához rengeteg dokumentumot kellett átnéznünk, elolvasnunk, hogy teljességgel otthon legyünk a korban és a család történetében.

Bárány Krisztián másik, szintén zajló munkája egy rövidfilmsorozat, a Hungarikumok nyomában, amely számos eddig ismeretlen vagy kevésbé ismert érdekességgel járul hozzá a hungarikumok történetéhez. Eddig két rész készült el, az egyik a gyulai kolbászról, a másik pedig a magyar huszárokról szól. A különleges produkció főszereplője Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész.


A harmadik filmmel, amin a másik kettővel párhuzamosan dolgoznak a Bárány testvérek, szintén nem mindennapi mű születik. Ez egy négyrészes ismeretterjesztő sorozat, Erdély madártávlatból címmel, amely kicsit más perspektívából, a magaslatokról mutatja be a Tündérkertet.


A most készülő filmek sikerének záloga az a korábbi három alkotás, amelyben sajátos történelmi témákat dolgoztak fel. A 2014-ben forgatott Kereszthegy, a 2016-ban készült Halhatatlanok – Limanova – a magyar győzelem 1914 és A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című dokumentum – amely szintén ugyanabban az évben született – népszerű volt a történelem iránt fogékony nézők körében. Bárány Krisztián végül úgy nyilatkozott, hogy a jövő év második felére elkészülnek mindhárom filmjükkel.

Címkék#film

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!