Győr és környéke

2016.09.27. 02:13

Enyhülhet az orrfacsaró bűz Győr belvárosában - videó, fotók

Mérföldkő a győri csatornahálózat történetében az a szennyvíz főnyomó vezeték, melyet közel három éve kezdték el építeni és még mindig nem értek a munka végére a Petőfi híd újvárosi oldalán. A nyomócső fektetése Vízivárosból indul, a vezetéket átfűzték a Mosoni-Duna alatt, végül a Rába-part mentén csatlakozik a Petőfi téri hatalmas földalatti szennyvízátemelőbe.

Szeghalmi Balázs


A Pannon-Víz szakemberei azt várják a beruházástól, hogy a belváros csatornarendszerét nem terheli majd a környező településeken - Ikrény, Rábapatona, Abda, Börcs - összegyűlt tömény szennyvíz.

Az új szivattyúk olyanok, mint hét rendkívül erős autómotor

"Az újvárosi zsinagóga mellett létesített átemelő aknába hét darab, egyenként 90 kilowattos szivattyút telepítünk. A két méter magas szivattyúk már megérkeztek Győrbe. Hamarosan daru segítségével helyezzük le a kilenc méter mély aknába a több tonnás berendezéseket. Az új szivattyúkat hét rendkívül erős autómotorhoz tudom hasonlítani. A rendszer óránként 1500 köbméter sűrű szennyvizet továbbít majd a fél méter átmérőjű nyomócsőbe. A szivattyúk teljesítményéről mindent elmond: 50 méteres sportmedencét két óra alatt megtöltenék szennyvízzel" - mondta Tóth László, a Pannon-Víz diszpécserszolgálatának vezetője.

 

Videó: Cseh Róbert

Novemberben zárul a beruházás

Olvasóinkat nyilván az érdekli a legjobban, mikor kezdenek el dolgozni a szivattyúk, hisz a belvárosban néha több mint kellemetlen az orrfacsaró csatornaszag. "A szivattyúk telepítése heteken belül megtörténik. A Petőfi híd Rába-parti szakaszán bontási feladatokat kell megoldanunk. Egy gépházat szűntetünk meg, mely óvóhelyként is szolgált régen. Novemberben zárul a beruházás, vagyis idén csatasorba áll az új szennyvízátemelő" - válaszolta Tóth László. Jelenleg az említett négy településről érkező tömény szennyvíz - kiegészülve Újváros és Győr-Sziget szennyvízével - Győr belvárosán, a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Batthyány téren és az Árkád környékén át "kanyarog" a bácsai szennyvíztisztítóig. Ha kész lesz az új rendszer, a szennyvíz közvetlenül jut el Bácsára.

 

A Petőfi híd újvárosi oldalán egyelőre bontási munkákat is végeznek - fotók: Cseh Róbert


Sem a csatornaszag, sem az eső mosta utcák nem tűnnek el

"Az új fővezeték révén jócskán enyhülhet a csatornabűz a belvárosban. Elsősorban a Bajcsy-Zsilinszky és a Munkácsy út környékén várunk sokat a szennyvízátemelőtől. Hangsúlyozom ugyanakkor: valószínűleg nem fog teljesen megszűnni a kellemetlen csatornaszag. Az új rendszert kiadós felhőszakadások idején szintén bevetjük. Igaz, ez esetben sem tudjuk garantálni, hogy felhőszakadások idején Győr mélyebb fekvésű területein rövid ideig ne alakuljon ki összefüggő vízborítás" - zárta szavait Tóth László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!