Győr és környéke

2017.12.13. 19:23

Egyedül neveli az apa a kerekesszékhez kötött kislányt és testvérét Győr közelében

A két kiskorú gyermekét egyedül nevelő apa autó híján nehezen tudja orvosokhoz vinni a kerekesszékhez kötött lányát.

Az écsi általános iskola előtt találkozom Kisházi Krisztiánnal. A pázmándfalui édesapa egyedül neveli a 12 éves Vivient és a négyéves István Gézát. "Az anyukák egy percig nem foglalkoztak gyermekeikkel, sőt, még gyermektartást sem fizetnek, márpedig ameddig nincs jogerős bírósági döntés, nem is számíthatok arra, hogy pénzt látok tőlük" – avat be a részletekbe Kisházi Krisztián.


Vivien gondozásáért havi ötvenezer forint ápolási díjat kap, a családi kasszát még úgy tudja kipótolni, hogy autóvillamossági szerelőként olykor kisebb munkákat vállal a faluban. Vivien ellátása viszont szinte minden idejét leköti.


A szépen felújított écsi iskola kapujában éppen a nagyobbik gyermekre várunk. Vivien jövőre felső tagozatba mehet (egy műtét miatt fél évig ágyhoz kötött volt, ezért az egy év csúszás), ami újabb gondokkal jár. Az écsi iskolában a felsősök része nem akadálymentesített, így minden bizonnyal Győrbe kell majd járnia. Autójuk nincs, a huszonöt éves járgányuk lerobbant, annak hiányában pedig nagyon nehéz a kerekesszékkel közlekedniük.

 

Vivien nagy küzdő, mondja róla apukája, Krisztián.

Vivien nagy küzdő, mondja róla apukája, Krisztián.


"Vivien koraszülöttként, oxigénhiánnyal született, de nagy küzdő – mondja az édesapa –, persze olykor elszontyolodik, de mindketten bízunk benne, hogy fokozatosan javulhat az állapota. Hetente kétszer járunk a megyeszékhelyre úszásra, gyógytornász is kezeli, az iskolában konduktor foglalkozik vele." Az apa az utazásokra költségtérítést kap, de ez az útiköltségnek csak egy részét fedezi, a többit az ápolási díjból kell pótolnia.


Közben Vivien is megérkezik. Mosolygósan hallgatja beszélgetésünket, de nem sokáig maradhatnak, mert még a kisebbik fiút is el kell hozniuk az óvodából. "Édesanyám sokat segít. Törekszem rá, hogy minél kevésbé szoruljak rá másokra, de most mégsem megy támogatás nélkül. A Kisalföld olvasóitól kapott százötvenezer forintot lányom fejlesztésére és közlekedési gondjaink megoldására fordítom. Jó lenne egy olyan autót szereznem, amelyben Vivi kerekesszéke is jobban elfér, mint a régiben" – osztja meg reményeit az apa.

Ha támogatást adna 


A Lapcom Média Alapítvány várja a jóakarat forintjait. Adományaikat  átutalással, a 12096705-01312657-00100008-as számlaszámon, illetve az ügyfélszolgálati irodáinkban kihelyezett sárga postai csekkeken is eljuttathatják hozzánk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!