Győr és környéke

2019.08.01. 12:40

Düledezik a több mint 220 éves fogadó Gönyű közepén

Ráday Mihály is forgatott róla filmet 2004-ben. Sokszor elhangzott: kész a terv, s csak pár év... De mindig meghiúsult a gönyűi álom.

Laczó Balázs

A gönyűi „postakocsiprojekt" hajdani vezetője 2005-ban azt mondta: ha az akkori szintet nem tartják fenn állagmegóvással, pár éven belül összeomlik a postakocsi-fogadó. Gönyű macskaköves, régi főútjánál fejlődik a Duna-part, új a tanösvény, a múzeum, a horgásztanya, csak a legszebb és legnagyobb épület van éppen a legrosszabb állapotban.

A déli oldal istenes az északihoz képest, ahol berogyott a tető. De azért egy kis fantáziával még ideképzelhetjük a lovas kocsikat. Fotó: Bertleff András

A déli oldal istenes az északihoz képest, ahol berogyott a tető. De azért egy kis fantáziával még ideképzelhetjük a lovas kocsikat. Fotó: Bertleff András

Napóleon is járt itt, II. József fejeztette be a gönyűi fogadóállomást, ami szinte egyedülálló Európában. A XVIII. században kiépített, menetrenddel szabályozott postavonal működött a birodalomban, Óbudától Szőnyön, Komáromon, Gönyűn, Győrön keresztül többfelé is elágazott a Deligance-hálózat Pozsony, Székesfehérvár, Bécsújhely felé, s Németországot is érintette. Mária Terézia egy „luxus-vendégfogadót" ajándékozott a Deligance-nak, ez áll most is. Kovácsoltvas kapuján megakad a szem, akár a boltíves bejáraton és a két belső boltíven, amik alatt a lovak belépdeltek, ott várta őket az istálló és a gabonatár. A fogadóban a kocsis is jóllakott, s nyugovóra térhetett.

 

Később tantermei is voltak, sok gönyűi öregdiák emlékszik erre ma is. Működött gombaüzem, tejcsarnok, hullámpalákkal csúfították, s még így is jobb sorsra jutott, mint a mellette állt Esterházy-kastély, amit 1953-ban miniszteri utasításra széthordtak. Az épület 1962-ig állami tulajdonban volt, a gönyűi téeszé lett és azzal együtt olvadt a győrszentiváni téeszbe. A jogutód 2002-ben eladta, s már addig is hosszú vajúdáson ment keresztül, hiszen sem az örökségvédelem, sem a józan ész nem engedte volna, hogy mondjuk lakóparkot csináljanak belőle. Ez csak egy volt a felmerült 8–9 alternatíva közül, a 2002-es tulajdonosváltásig képzeltek ide golfpályát, kaszinót, lovasklubot, luxus családi kúriát, éttermet, de a horribilis költségektől mindenki elriadt. Már 18–20 évvel ezelőtt is 1–1,5 milliárd forintba került volna.

 

Az új tulajdonos terveit 2003-ban jóváhagyta az örökségvédelem, szerepelt bennük négycsillagos szálló, étterem, bár, átriumos koncertterem, kaszinó, s elhangzott, hogy 2005-ben elkészülhetnek a felújítással. Elsősorban a működtetés – s másodsorban a felújítás – kérdése miatt nem jut az ügy egyről a kettőre, kérdéses, hogy szállodaként vonzana-e elég látogatót.


A tetején ecetfa nő, az északi oldalán a tető berogyott, s az egyik szoba padozata lecsúszott a pincébe. Bedeszkáztak egy bejárót, de valaki kinyitotta, így az életveszélyes épületbe ismét bejuthatnak a gyerekek.


Kérdéseinket elküldtük a tulajdonosnak, s várjuk válaszát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!