Győr és környéke

2017.07.03. 09:00

Díszpolgár lett az államtitkár Bakonypéterden

Díszpolgári címet vett át szombaton Bakonypéterden Czepek Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára, akinek családja a faluból származik.

Hancz Gábor

Harmadszor rendezték meg a Bakonypéterdről elszármazottak találkozóját a községben a hétvégén, s az eseményre megtelt az önkormányzat udvara. Régen látott ismerősök üdvözölték egymást, s a sok mosoly mellett néha könny is szökött a szemekbe.


A vendégek között volt Beke Ferencné is, aki kisgyermekként a faluban élt, aztán családja Győrbe költözött. Jelenleg Abdán lakik. „Jó emlékezni a régi időkre, és ilyenkor arra is kíváncsi vagyok, mi változott a faluban – mondta. – Nagyon jó ötlet a rendezvény."

 

Beke Ferencné Abdán él, de Bakonypéterdről származik.

Beke Ferencné Abdán él, de Bakonypéterdről származik.


Bolla Tünde polgármester megnyitóbeszédében arról beszélt: a cél, hogy a helyiek és az elszármazottak újra üdvözölhessék egymást és örülhessenek a viszontlátásnak. „A szülőföld ideje nem múló idő. Bennünk lüktet tovább – fogalmazott. – A szülőföld kötelez minket: kötelez hagyományaink ismeretére, múltunk vállalására, annak felismerésére, hogy életünket ajándékként kaptuk egykor."


Az eseményen a szórakoztató programok mellett elismeréseket is átadtak. Wágenhoffer Gergely helytörténeti tevékenységéért a Bakonypéterdért Alapítvány Bakonypéterdért Díját vehette át. Nochta József elismerő oklevelet kapott, amiért tárgyakat biztosított a helytörténeti kiállításhoz. Virágcsokorral köszöntötték az általános iskola utolsó pedagógusait, Szammer Ignácnét és Galambosné Hegyi Ilonát. Az intézmény felső tagozata 1972- ben, alsó tagozata 1975-ben szűnt meg.


A találkozón Bolla Tünde ismertette a képviselő-testület döntését, amely szerint Czepek Gábort, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumközigazgatási államtitkárát a község díszpolgárává választották. A kitüntetett lapunknak elmondta, hogy mindkét szülője bakonypéterdi származású, s természetesen nagyszülei is azok voltak. „Gyerekkoromban nyaranta nagyon sok időt töltöttem itt – említette. – Szőlőnk és pincénk most is van a faluban."


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!