Győr és környéke

2019.02.18. 08:06

Csikvándi családnak a kazánnal az életük is felrobbant

Öt évvel ezelőtt a Kisalföld is beszámolt arról, amikor Csikvánd egyik házában felrobbant a kazán, s lakhatatlanná tette az ott élő házaspár otthonának jó részét. Nem gondoltuk, ahogy Nagy Judit és férje, Csillag Ernő sem, hogy innen minden rosszra fordul az életükben.

Sudár Ágnes

Kérni volt a legnehezebb, Nagy Judit szeme ennél a pillanatnál telik meg könnyel. Annyi mindenen van pedig túl, s a nehézségeket mind méltósággal viselte. A kazánjuk 2014-ben robbant fel, nem sokkal utána banális baleset történt. A kutyakölyök, amely akkor hozzájuk került, megmarta a lábát. Nem biztos, hogy a későbbi szövődmények egyértelműen az ekkor keletkezett sebbel függnek össze (öröklött betegség is lehet a háttérben), de sajnos tény, hogy az asszony lába fekélyes lett, s később térdtől amputálni kellett.

A házaspár – Nagy Judit és férje, Csillag Ernő – nehéz öt éven van túl.

Számos betegséget kapott aztán még az élettől, érszűkületet a végtagjaiban, köldöksérvet, hüvelynyálkahártya-daganatot, s hogy a bajt tetézzük, férje karja is megsérült – éppen az, amelyiket használja: a bal.


A házaspárt tehát az ág is húzta, miközben a megrongálódott házat lépésről lépésre próbálták helyrehozni. A biztosító kevesebbet fizetett, mint amennyire számítottak, a gyógyszerköltségek pedig csak nőttek és nőttek. Az autót is meg kell javítani, ami náluk nem luxus, létszükséglet. Csikvándon élnek, de a háziorvosuk Gecsén rendel, ha oda elmegy a panaszával az asszony, akkor onnan a téti rendelőbe utalják be, s már azt is tudja (tapasztalatból), hogy utána a győri kórház következik. Ezt az utat kerekesszékkel nem lehet máshogy megtenni, csak autóval.


A tüzelő is fogytán, de azzal talán még kihúzzák az idei telet, ha nem jön újabb hidegfront. Csak egy szobát fűtenek a házban – azt, amelyikben tartózkodnak. Főzni nagyon nehéz a hideg konyhában, egyszerűen fáj, amikor a hideg zöldségeket, a lábasokat, a tálakat megfogja az egyébként is érszűkületes kéz. De Judit nem is ezért panaszkodik, hanem azért a két lépcsőfokért, ami rendre megakadályozza, hogy a helyiségben közlekedni tudjon. Ha tudnának rámpát építeni, sikerülne.


Ez, illetve az autó megjavítása a legfőbb céljuk, s önöknek hála most meg tudják tenni. A Jóakarat 150 ezer forintja segít ebben; köszönik, ahogy mi is az alapítványunkhoz folyamatosan érkező támogatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!