Győr és környéke

2015.08.03. 16:01

Bősi riport a népszavazás után: `augusztus 6-án már érkezhetnek az első menekültek´ - videó, fotók

2009-ben már bezárták a bősi menekülttábort, most a népszavazás eredménye ellenére ellenére kevés esély mutatkozik erre, s ezzel a helyiek is tisztában vannak.

Szeghalmi Balázs


Elsöprő az igenek aránya

Mint ismert, a Győrhöz közeli, szlovákiai Bős község lakói elutasították a helyi migrációs tábor újranyitását a hétvégi népszavazáson.

A referendum egyetlen kérdésére - amely így hangzott: "Ellenzi Ön egy ideiglenes menekülttábor létesítését Bősön, a Szlovák Műszaki Egyetem Épületében?" - a szavazók 96 százaléka igennel, míg 4 százaléka nemmel voksolt.

Bős polgármestere levelet ír a belügyminisztériumnak

A népszavazáson a település megközelítőleg 4300 szavazásra jogosult polgárának 58,43 százaléka vett részt. A referendum tehát érvényes volt. Fenes Iván, Bős polgármestere "jónak minősítette" a voksolás részvételi arányát.

"Az eredmény feljogosít bennünket arra, hogy a héten levélben forduljak a belügyminisztériumhoz és a bevándorlási Hivatalhoz, s kérjem az illetékesektől, hogy vegyék figyelembe a helyiek döntését" - tette hozzá Fenes Iván.

Más kérdés, hogy a Kisalföld helyszínről származó információ szerint a bősi tábor akár már a héten fogadhatja az első menekülteket, de ne siessünk ennyire előre.


A népszavazás eredménye valószínűleg semmit nem számít

A népszavazás a hatályos szlovák törvények szerint nem számít  
ügydöntőnek, vagyis annak eredménye semmire sem kötelezi 
a menekülttábor újranyitásáról döntést hozó belügyminisztériumot, amely erre korábban közleményben is felhívta a figyelmet.

Videó: Cseh Róbert
Kollégiumból menekültszálló

A népszavazást követően alig lézengtek Bős utcáin. A település végén, családi házakkal szemben található az a két épület, melyeket minden bizonnyal hamarosan menekültek foglalhatnak el.

Mint azt egy járókelő úrtól megtudtuk, a kiszemelt komplexum "a pozsonyi műszaki egyetemhez tartozik, a nyolcvanas évek elején épült. Először a bősi vízierőművön dolgozóknak, majd diákoknak adott szállást.

Ha jól emlékszem, a kilencvenes évek elején megállapodás jött létre a szlovák belügyminisztérium migrációs hivatala és az egyetem között a rászorulók befogadásáról" - folytatta, majd neve elhallgatását kérte. Arra a kérdésünkre, hogy ő elment-e szavazni hétvégén, nemmel válaszolt.


Nyitás előtt: megnéztük, milyen lesz a bősi menekülttábor - fotók: Cseh Róbert



"Augusztus 6-án megérkezhet a menekültek első csoportja"

A Kisalföld információi szerint a jelenleg gyakorlatilag kihaltnak tűnő területen a két szélső épületet készítették elő a menekülteknek.

Ennek eredményei jól láthatók: a tömböket kimeszelték, belül kitakarították a folyosókat, a törött ablakokat, erkélyeket kicserélték.

"Mi azt a tájékoztatást kaptuk, hogy készüljünk, augusztus 6-án megérkezhet a menekültek első csoportja" - hallottuk az egyik itteni dolgozótól.

"Eddig 430 eurót kaptam kézhez, ha azonban megérkeznek a menekültek, akkor jóval több emberre főzünk majd"

Étterem jelenleg is működik a területen, hisz kollégiumi szobát most is kivehetnek a Bősre érkező turisták.

"Az éremnek két oldala van. Megértem a helyiek aggodalmát, én sem örülök annak, hogy több száz menekült tartózkodik majd Bősön. A másik oldalon viszont mi nem járunk rosszul.

Eddig 430 eurót kaptam kézhez (132 ezer forint), ha azonban megérkeznek a menekültek, akkor jóval több emberre főzünk majd. Több lesz a munkaóránk, amit az ígéretek szerint ki fognak fizetni" - magyarázta az egyik szakács, aki szintén nem szavazott vasárnap.


Az egyik frissen meszelt tömb


Két rozzant focikapu és egy kosárlabdapalánk 

Úgy tudjuk, hogy a menekültek érkezése után is lehet majd szállást bérelni a szomszédos épületekben. A két szélső tömb köré kerítést egyelőre nem terveznek felhúzni, legalábbis ennek semmi nyomát nem láttuk.

Szabadidős tevékenységet a tábor közelében nehezen találnak majd a menekültek: a két rozzant focikapu és egy kosárlabdapalánk inkább tűnt balesetveszélyesnek, mint játékra alkalmasnak.

500 menekültet költöztetnének Bősre

Az ausztriai Traiskirchenben lévő menekülttáborból viszik át Bősre a hazájukat elhagyó, otthontalan embereket.

Az osztrák településen rendszeresen több mint 3500 menekültet szállásolnak el úgy, hogy több mint 1000-nek nincs ágya. A tervek szerint közülük 500 embert költöztetnek el Bősre.

2009-ben ugyanezekben a bősi épületekben már bezárták a menekülttábort, most a népszavazáson elért eredmény ellenére kevés esély mutatkozik erre, s ezzel a helyiek is tisztában vannak.

"Tíz éve állandóan a pozsonyi buszjáratot lesték"

"Én igennel szavaztam. Évekkel ezelőtt megtapasztaltam a menekültek életvitelét, rengeteget szemeteltek, nem kérünk újra ebből" - mondta határozottan az egyik bősi trafikos hölgy.

Amikor felvetettük, hogy esetleg a pénzsegélyüket nála költik el a menekültek, a következő választ kaptuk: "tíz éve állandóan a pozsonyi buszjáratot lesték, az összes pénzüket a fővárosban verték el, nem Bősön".

"Ha hiányszakmákban helyezkedne el egy-egy menekült, akár hasznos tagjaivá válhatnának a helyi közösségnek"

Kázmér Emíliának szintén vannak fenntartásai a menekültekkel kapcsolatban, de nem élből elutasító velük szemben.

"Ha helyben dolgoznának, s azért kapnának pénzt, sokkal jobb volna a megítélésük. Ha hiányszakmákban sikerülne elhelyezkednie egy-egy menekültnek, akár hasznos tagjaivá válhatnának a helyi közösségnek.

A lányom is Ausztriában keresi a kenyerét, könnyebben jut ott egyről a kettőre, mint itthon, de ő dolgozik. Számomra ez a kulcsszó a menekültkérdésben" - zárta szavait Kázmér Emília.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!