Győr és környéke

2014.06.04. 15:54

Az Arrabona 100 dolgozója együtt pezsgőzött Győrben - fotók

A '80-as években fogalommá vált Magyarország egyik első nyugatias szemléletű áruháza. A munkatársak közül több mint százan elevenítették fel a nyitás izgalmait, mi pedig az Arrabona első igazgatóját és két munkatársát faggattuk.

Szeghalmi Balázs


"A Facebookon indítottam olyan csoportot, ahol a régi arrabonások találhatják meg egymást. Ahogy telt-múlt az idő, egyre többen lettünk. Majd egyre több egykori kolléga fogalmazta meg: nem csak az interneten, hanem személyesen is találkoznunk kellene! Először úgy terveztük, hogy összegyűlünk harmincan-negyvenen egy nádorvárosi kávézóban.

Amikor azonban több mint százan jelezték vissza érkezési szándékukat, nem volt mese, étterem után kellett néznünk. A buli végül remekül sikerült: a régi szép emlékek rengeteg mosolyt csaltak az arcunkra" - kezdte Kállai Éva főszervező, aki pénztárosként dolgozott Győr első igazi áruházában.

Arrabona retro: az áruház 100 dolgozója együtt nosztalgiázott Győrben


A mozgólépcső a nyitás után egy hónappal érkezett meg Zágrábból

"1980. április 29-én nyitottunk meg, amolyan május elsejei ajándékként. Nem mindent sikerült elrendezni a nyitásig: a gyerekek körében rövid időn belül óriási népszerűségnek örvendő mozgólépcsők csak egy hónappal később értek ide Zágrábból.

Összesen 9300 négyzetméteren, három emeleten fogadhattuk a vásárlókat. Az első napokban meg is ijedtünk: napokkal a nyitás után sem tudtunk azonnal mindenkit beengedni, biztonsági kordont voltunk kénytelenek felállítani. A sor vége így is sokszor a Baross úton állt" - kezdte Berki Ernő, az Arrabona első igazgatója.


Ilyenek voltak az 1980-as nyitás idején az Arrabona osztályai, polcai


Az Arrabona méreteivel kevés áruház versenyzett Magyarországon

"Ma már talán hihetetlennek tűnik, hogy négyszázan dolgoztunk a vásárlókért. Ami ennél is érdekesebb adat: a kollégáim átlag életkora 28 év volt.

Olyan kereskedők jöttek össze, akik nem csupán motiváltak voltak, de mindent megtettek azért, hogy a vásárlóik elégedetten távozzanak. Rengetegen tértek be hozzánk: heti szinten 30 ezer embert szolgáltunk ki folyamatosan.


Pápai Lajos, Kállai Éva és Berki Ernő örömmel emlékezett vissza az Arrabona hőskorára

Pápai Lajos, Kállai Éva és Berki Ernő örömmel emlékezett vissza az Arrabona hőskorára

Ez a mentalitás teljesen új volt a Kádár-korban - sok üzletben a vevőknek köszönni nem méltóztattak az előadók -, miközben az Arrabona méreteivel csak a fővárosi Skála és Corvin, a pécsi Konzum és a Fehérvár áruház vetekedett" - folytatta Berki Ernő.


A régi nagy sztorik mindenki arcára mosolyt csaltak


Hogyan került sok-sok szexis Fa dezodor az Arrabona polcaira? 

"Szintén az újdonság erejével hatott, hogy az egész országban a mi polcainkon találkoztak a vevők a legtöbb nyugat-európai árucikkel. Mindezt nem kivételezett helyzetnek köszönhettük.

Sokkal inkább állt a háttérben, hogy az osztrák televízió csak a mi régiónkban jött be. A szexis reklámoknak köszönhetően a győriek ismerték a Fa dezodort, amire lehetőségük is nyílt kipróbálni nálunk.

Ezekből a nyugati termékekből Békéscsabára szintén jutott kis mennyiségben. A beszerzés során ezt használtuk ki, s meggyőztük az ottani kereskedőket: adják csak el nekünk bátran, Győrben biztosan nem marad a nyakunkon.



Már csak azért sem, mert az akkori átlagbérekhez képest nem kínáltuk drágán a német vagy osztrák árukat. Az Arrabonában vásárolható árucikkek közel nyolcvan százaléka így is hazai termék volt.

Az élelmiszereknél kifejezetten ügyeltünk arra, hogy a helyi termelőktől minél több kiváló minőségű húst, gyümölcsöt, zöldséget szerezzünk be.

A kor szelleméhez képest sokat adtunk a reklámokra, a kommunikációra. Ebbe beletartozott iraki származású kirakatrendezőnk remek munkája, akinek köszönhetően sokan percekig csodálták a kínálatot az utcáról" - mondta Berki Ernő.


A dolgozók arcképcsarnoka is előkerült


Karácsonyi sorbanállás banánért, narancsért


Az Arrabona előtt nem csupán a nyitást követő napokban kígyózott a sor. Advent idején hagyományosan rengetegen álltak sorba banánért, narancsért.

"A karácsonyi ünnepek idején bevált hangulatjavító recept volt, hogy a rádióban többször elismételték: a Skála-Coop 1-2 millió dollár valutát kapott külföldi árucikkek beszerzésére.

Ezt követően óriási rohamokra kellett felkészülnünk a déli gyümölcsökért. Szerencsére banánból és narancsból is évről évre többet sikerült kialkudnunk az vásárlóknak.


Berki Ernő régi fényképekkel


Amikor a vásárlók adták el a japán számológépeket az Arrabonának

Közvetlenül a rendszerváltást megelőzően, 1988-ban elindíthattuk a műszaki áruk bizományi kereskedését. Szó nem volt azonban itt használt lemezjátszók csereberéjéről.

Az üzlet dióhéjban így nézett ki: egyre több győri kalandozott a határ közeli osztrák boltokban, s egyre több műszaki terméket vásárolt. Ha valaki vett két videómagnót, az egyiket minden további nélkül behozhatta hozzánk, s kis árréssel kifizettük az árát.

Egy-egy üzleten az üzemanyagköltséget vissza lehetett nyerni, míg a másik oldalon a színesedett az árukészletünk. A vásárlók között persze mind több tudatos beszállítónk akadt, sőt, nem ritkán én hívtam őket, hátha tudnak éppen hozni 10 darab japán számológépet Ausztriából" - elevenítette fel a nyolcvanas évek végét Pápai Lajos, az Arrabona műszaki osztályvezető-helyettese.


Vajon a mai tizenévesek tudják mit lehet kezdeni a lemezekkel?


Az arrabonás gombás melegszendvics titka most kiderül

Bár a nyolcvanas évek szocialista kereskedői szemléletével mindez nyilvánvalóan szembement, a számok az áruház vezetőit igazolták.

"A nyitást követően nem volt olyan év egészen a rendszerváltásig, amikor ne sikerült volna a forgalmat növelni. Erre csak egy példát mondanék.

A Kisalföldben anno cikk jelent meg arról, hogy több mint 10 ezer melegszendvicset sütöttünk és adtunk el az étteremben két hónap alatt. A gombás harapnivaló fogalommá vált a kisalföldi megyeszékhelyen.

Pedig nem volt bonyolult a titka: nem szendvicskrém, hanem igazi gomba került a kenyérszeletekre. A saját kávézómban a mai napig az arrabonás recept alapján sütjük a melegszendvicset: büszkén mondhatom, a népszerűsége itt is töretlen" - tette hozzá Pápai Lajos.


Ön emlékszik valamelyik arrabonás zacskóra?


Az a fránya parkolás, avagy mélygarázsra nem jutott pénz

Bár az Arrabonába napjainkban is sok vásárló tér be - különösen az élelmiszerbolt megy jól -, a nyolcvanas években kivívott nimbuszát nem tudta megőrizni.

"A rendszerváltást követő tulajdonosváltások hol jól, hol rosszul sikerültek - az élelmiszerüzlet például remek gazdára talált -, de a fő gondot a parkolók hiánya okozta és okozza most. Ez a kérdés valójában már az 1980-as nyitás előtt eldőlt.

Volt olyan terv ugyanis, amiben kétemeletes mélygarázs szerepelt az udvar alatt. Erre azonban nem sikerült a pénz előteremteni, a kényszerű döntést pedig az Arrabona szenvedte meg két évtizeddel később" - zárta szavait Berki Ernő.


Írják meg kedvenc emléküket az Arrabonáról!

Ön is sokat állt sorban banánért? Épített hóembert az áruház udvarán? Ha akad szép emléke az Arrabonáról, írja meg az "[email protected]" e-mail címre, s a legjobbakat külön cikkben közöljük.

Kérjük, a levél tárgyában tüntessék fel: "Arrabona".
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!