Győr és környéke

2017.05.08. 09:00

A WHB-tulajdonos Paár Attiláé a legnagyobb Cziráki Lajos-kollekció

Tizenegy év alatt a legnagyobb Cziráki-gyűjteményt hozta létre a West Hungária Bau Kft. tulajdonosa, a győri Paár Attila. A gyarapodó kollekcióban más neves képzőművészek alkotásai is szerepelnek.

Hancz Gábor

„A mondanivalója és az egyedisége fogott meg, az, hogy senkit sem másolt, utánzott. Stílusa alapján még egy laikus is könnyen felismeri, mely műveket készítette ő" – Paár Attila a Kisalföldnek ezzel magyarázta, miért éppen Cziráki Lajos, az idén száz éve született győri festőművész képeit kezdte el gyűjteni 2006-ban. Az első darabokat nagybátyja, Csiszár István tanácsára vette meg, akinek a művész a rajztanára volt a Révai Miklós Gimnáziumban.

 Paár Attila Cziráki-gyűjteményének egyik darabja a Kilátás az ablakból. Fotó: Willingstorffer András

Paár Attila Cziráki-gyűjteményének egyik darabja a Kilátás az ablakból. Fotó: Willingstorffer András

Az üzletember a húsz éve alapított, az építőiparban tevékenykedő West Hungária Bau Kft. tulajdonosa, ügyvezetője, a Napi.hu   kiadványa alapján 25,5 milliárd forintra becsült vagyonával az ország 32. leggazdagabbja. Kérdésünkre azt mondta, a vásárlások persze tekinthetők befektetésnek is, hiszen a műkincsek értékállók, de kizárólag olyan alkotásokat vesz – hol aukción, hol közvetlenül magánszemélyektől –, amelyek tetszenek neki. És a Cziráki-életmű egyértelműen ebbe a körbe tartozik.


„Örök érvényű témákat ábrázol úgy, ahogy senki más. Művei az emberi kapcsolatokról, a teremtésről, ég és föld viszonyáról szólnak – mesélte. – Tetszenek a színei, a figurái, engem kimondottan nyugtatnak. Otthon is a képeivel veszem körbe magam, sőt, a pesti irodánk falán évekig egy grafikai sorozata volt látható."

Paár Attila Fotó: Németh András Péter

Paár Attila Fotó: Németh András Péter


Paár Attilát vásárlásaiban egy barátja, Horváth Tamás segíti, aki jártas a képzőművészetekben, lévén, hogy hosszú ideigképgalériát működtetett. Műgyűjteménye jelenleg mintegy 80 olajfestményből és több ezer grafikából áll. A cégvezető a kollekció értékét kérdésünkre nem kívánta megbecsülni, de azt elmondta: egy-egy Cziráki-grafikához több tízezer forintért, a képekhez néhány százezer forinttól lehetett hozzájutni, ma viszont már nagyon nehéz eladó darabot találni. Gyűjteményében egyébként kisebb számban más művészek – például Rudnay Gyula, Zsigmond Attila, Ziffer Sándor, Kádár Béla, Séday Éva, Szőnyi István, Iványi-Grünwald Béla – alkotásai is megtalálhatók.


Paár Attila Cziráki Lajos iránti tisztelete kifejezésének szánta, hogy korábban kötetet jelentetett meg grafikáiból, áprilisban pedig impozáns emlékkönyvet adott ki a 2003-ban elhunyt alkotó születésének 100. évfordulójára. A tulajdonában lévő képek egy része nemrégiben látható volt a győri Rómer-múzeum jubileumi tárlatán, a közeljövőben pedig Pápán is megtekintheti őket a közönség. Tervei között szerepel egy állandó tárlat létrehozása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!