Győr és környéke

2019.08.23. 08:28

Temető a társasház szomszédságában Győr-Szigetben

Társasház épül a győr-szigeti temető mellé, fallal elválasztva, de a szélső síroktól néhány méterre.

Cséfalvay Attila

A beruházó szerint ott már minden lakást eladtak, s nem egyedi a városban, hogy sírkert mellé otthonokat húznak fel: a plébániától vették meg az ingatlant. Van, aki ízléstelennek tartja ezt a megoldást.


„A győr-szigeti temetőnél ezt hogyan engedhetik meg? Milyen vállalkozó épít és milyen emberek vesznek temető mellett lakást?" Az internetes közösségi oldalon fotóval illusztrált eme bejegyzés után élénk vita bontakozott ki arról, hogy a temető szélén, a síroktól nem messze, miként épülhet többszintes társasház.


Dr. Szabó Ákos, az egyik beruházó, a C. T. and Partner Kft. tulajdonosa szerint Győrben sem új keletű, hogy temetők mellé lakások épülnek: Révfaluban az egyik legdrágább, Ménfőcsanakon pedig az egyik legjobb, városra (is) nézőt az ottani sírkertek mellett húzták fel.

A sírok közelébe társasház épül


„A közösségi oldalon megjelent fotó csalóka a társasház és a sírok közötti távolságot illetően, de az kétségtelen, hogy a temető telekhatáros az épülő ingatlannal. A sírkert kissé túlterjeszkedett az eredeti telkén, de az építkezésnél nagyon figyeltünk arra, hogy ne sérüljenek a sírok. Magas fal épült, s tervezzük, hogy növényekkel is segítjük a »takarást«, hogy a gyászolókat és a lakókat ne zavarja a látvány. Hozzátenném, mindössze két lakásból lehet rálátni a temetőre – ám ahogyan a többi, azok is elkeltek már."


Dr. Szabó Ákos az ingatlan történetéről elmondta: a korábban ott álló, rossz állapotú épületben a temetőgondnok lakott a családjával. A felújításra nem volt forrása a katolikus egyház plébániájának, így vetődött fel a lehetőség, hogy lakások épüljenek itt. „A korábbi atya, dr. Németh Gábor gondoskodott a temetőgondnok és családja elhelyezéséről, majd a mi segítségünkkel a most épülő társasház építésére kért a plébánia építési engedélyt. A plébánia jogosult választása szerint egy földszinti kétszoba-nappalis modern lakás tulajdonjogára, vagy annak pénzbeli ellenértékére, amit a meglévő épületei felújítására fordíthat. A jogerős építési engedéllyel rendelkező társasház decemberre elkészül. Úgy gondolom, a közösségi oldalon az ügyet a városi ellenzék hangulatkeltésre is felhasználja" – mondta Szabó Ákos.


Ízléstelennek tartom, túl közel vannak a lakások a sírokhoz – így reagált a temető melletti társasházra egy megkérdezett, amikor a Kisalföld a helyszínen gyűjtött véleményeket. Nevét nem vállalta, ahogy az a férfi sem, aki a sírkertbe érkezvén először szembesült azzal, mi épül a szomszédságban. Olyan véleményező is akadt, aki csak legyintett, mondván, szinte az egész városban társasházak épülnek, miért éppen a temető környéke lenne kivétel.

Ezek is érdekelhetik