Győr és környéke

2019.08.02. 08:24

Kisalföld Kenyere - Nevezze kedvenc pékségét! Jóízű vetélkedés vár ránk

Ugye önnek is van kedvenc kenyere? Nevezze be, s mi ígérjük: ahogy két évvel ezelőtt - illetve azt megelőzően 2015-ben -, úgy most is a legfinomabbra mondjuk rá, hogy ez a Kisalföld Kenyere. Lehet, az ön által javasolt lesz ez?

Sudár Ágnes

Kétévente írjuk ki a "Kisalföld Kenyere" versenyt, izgalmas ízpróbát – nevezzük bárhogy is, a lényege egy jóízű vetélkedés, amelyből tulajdonképpen mindenki győztesen jön ki.


Nyer az a pékség is, amely nem kapja meg ugyan a címet, de megtudja, hogy a vásárlói melyik kenyerét tartják méltónak, érdemesnek arra, hogy a megye valamennyi veknijével (a saját kategóriájában – lásd keretes írásunkat a 6. oldalon) felvegye a versenyt.


Nyer ugyanakkor a vásárló is, aki olyan kenyeret ismer és kóstol meg, amelyről talán eddig nem hallott, de most már a saját szemével látja: tényleg nagyon jó.

A verseny


A díjra olvasóink tehetnek javaslatokat. Kérjük, hogy írják meg, melyik pékség milyen termékét javasolják a versenybe. Olvasóink három kategóriában tehetik meg jelöléseiket: 1. Búzakenyér. 2. Rozs- vagy rozsos kenyér. 3. Teljes kiőrlésű kenyér. A jelölésben írják meg, hogy melyik kategóriában jelölnek, azon belül a pékség és a termék nevét. A javaslatokat e-mailben a [email protected] vagy SMS-ben a 30/3030-449-es számon várjuk augusztus 9-ig. Olvasóink között szakácskönyvet sorsolunk ki. A javaslatok alapján zsűri fogja eldönteni vakkóstolással, hogy kié legyen a megtisztelő cím, a Kisalföld Kenyere 2019.

Az első kiírásunkkor, 2015-ben a Gyarmathy, a Pedró és a Ferenczy Pékségek tehették rá a kenyerükre a "Kisalföld Kenyere" címert. Akkor egyértelműen kikristályosodott – a jelölések számát látva –, hogy az olvasók szíve a hagyományos irányba, vagyis a fehér kenyér felé húzott. Idén azt is megtudjuk, változott-e e tekintetben a vásárlói, fogyasztói igény.


A győztesek büszkén viselték négy éve is a címet: a Pedró több kópiát készített az oklevélből, s azokat minden boltjukban kitették. A Ferenczy Pékség kiakasztotta a pékeknek szánt díjat – mi mást, mint a díszes péklapátot. Gyarmathy Dezső pedig örömmel emlékezett két év után is arra, mennyi gratulációt kapott anno. A logót pedig rátették a győztes kenyerük címkéjére.

A második versenybe

Két évvel később, 2017-ben az a helyzet állt elő, hogy két győztest hirdettünk három kategóriában. Merthogy rozs- vagy rozsos kenyér kategóriában és a teljes kiőrlésűek között is a sokorói-téti Pedró Pékség szüreti tönkölykenyere és bajor rozscipója bizonyult a legjobbnak. Búzakenyér kategóriában pedig az öttevényi Ifjú Pékség nyert. Tudni kell, hogy az elfogulatlan zsűri mit sem tudott (s most sem fogja tudni), hogy kinek a kenyerét kóstolja. Nem tudták tehát, hogy két kategóriában is ugyanazt a pékséget hozzák ki győztesnek.

Jónak lenni jó

A Pedró Pékség volt az, amely duplán nyert, s ügyvezetője, Vajda Péter tegnap azt mondta, az öröm mellett kihívást is jelent ez, hisz a "Kisalföld Kenyere" az év minden napján olyan kell hogy legyen, amely megüti a címmel járó mércét. A Pedrónak jó éve volt eddig is, a napokban az övék lett az "ország kenyere", az ügyvezető ugyanakkor azt mondja, a Kisalföld versenye a szívükhöz nagyon közel áll. "Olyan ugyanis, hogy nem a pékek, pékségek, hanem maguk a vásárlók nevezik a kenyereket a versenybe, a zsűri pedig azt fogyasztja, amit aznap a boltokban mi is árulunk, talán sehol nincs."


Vajda Péter azt mondja, jó versenyezni, jó visszajelzést kapni, jó megmérettetni magukat másokkal, de ami talán a legfontosabb: "Jónak lenni jó."

Több lett a vevő

Húsz százalék – pontosan is meg tudja fogalmazni Ifjú Péter, az Ifjú Pékség tulajdonosa, hogy számukra mit hozott a Kisalföld Kenyere cím 2017-ben. Ennyivel magasabb vásárlókört. Egyszerűen jó volt nyerni, jó volt látni az ismerősök és ismeretlenek visszajelzéseit, gratulációit. Mert mindegyikből jutott, s a szakmán belül igenis számított, hogy maguk a pékek, pékségek is rábólintottak az eredményre: finom a győztes kenyér.


A régi, hagyományos sütésre és kemencéjükre máig büszke Ifjú Péter, s mivel rutint is szerzett az évek során, már számolta, hogy idén is lesz várhatóan Kisalföld Kenyere kiírás. Boldogan indulna újra a fehér kenyerével, amely az ő "ékszerdobozuk", de ehhez az kell, hogy valaki nevezze őket.

Kenyérkisokos


A következő kategóriákban szavazhatnak idén (is) kedvenc pékségükre, kenyerükre:

Búzakenyér: minden olyan kenyér, amelynek legalább 95 százaléka búzalisztből készül.

Rozs- vagy rozsos kenyér: minden olyan kenyér, amelynek rozskenyér esetében 60 százaléka rozsliszt, rozsos esetében legalább 30 százaléka készül rozslisztből.

Teljes kiőrlésű kenyér: tönköly- és/vagy teljes kiőrlésű lisztből készül, legalább hatvan százalékot tesz ki a tönköly és/vagy teljes kiőrlésű alkotórész.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!