Győr és környéke

2019.08.09. 09:12

Kisalföld kenyere 2019 - Okosan kell a pékárut kiválasztani

A Kisalföld Kenyere kampányunkban azokat a pékárukat keressük, amelyeket olvasóink szeretnek. Sokan mindennap fogyasztják ezt az élelmiszert, ám akinek táplálkozási rendellenessége van, óvatosnak kell lennie. Erről dr. Strényer Ferencet kérdeztük.

Rimányi Zita

– Általánosságban az javasolható, hogy mindenki rendszeresen, vegyesen táplálkozzon, azaz szénhidrátokat, azokon belül kenyeret is fogyasszon. A bevitt kalória mintegy fele legyen szénhidrát. Akinek egészséges az anyagcseréje, az megeheti a kenyér legelterjedtebb formájának tekinthető fehér kenyeret is. Persze a mennyiségre érdemes ügyelni, túlzásokba esni nem jó – mondta el dr. Strényer Ferenc. A belgyógyász, kardiológus, diabetológus, a győri Petz-kórház anyagcsere-, endokrin- és diabetológiai belgyógyászati osztályának vezetője. Így nem csoda, hogy első mondataihoz rögtön hozzátette: akik túlsúlyosak és akiknek valamilyen anyagcsere-betegségük van, azoknak egészségi állapotuk megőrzése érdekében külön figyelmet kell fordítaniuk a kenyérfogyasztásra. Arra is, mennyit esznek és arra is, hogy milyet. Ez kiemelten vonatkozik a cukorbetegekre és azokra a túlsúlyosakra, akik a diabétesz előszobájában vannak, akiknél könnyen kialakulhat a betegség.

Nem köztudomású, de a fehér kenyér vércukoremelő hatása magas. A glikémiás index (GI) jelöli, egy-egy étel mennyire emeli meg a vércukorszintet. A legjobban a szőlőcukor, ennek a GI-értéke száz. Talán nem mindenki ismeri azt a meglepő tényt, hogy a fehér kenyér GI-értéke megegyezik a kristálycukoréval, vagyis hetven. Ezért nem szerencsés, ha a súlyfelesleggel küzdők és a cukorbetegek ilyet esznek. Nekik a teljes kiőrlésű kenyerek, pékáruk javasolhatók. Lassabban emelik meg a vércukorszintet és abból a szempontból is kedvezőek, hogy az ilyen eljárással készült termékekben több ásványi anyag, fehérje, keményítő marad, gazdagabbak vitaminokban és magas rosttartalmuk kedvezően hat az emésztésre.

dr. Strényer Ferenc

A fehér lisztből sütött kenyérhez képest a teljes kiőrlésűek GI-je csak 30–40. Tehát nem kell lemondani a kenyérről, csak okosan kell választani – jegyezte meg a főorvos. Ízlésünk is befolyásolhatja, milyen kerül az asztalunkra, például búza-, tönköly-, Graham- vagy rozslisztből sütött. Széles a kínálat, ez megkönnyíti a dolgunkat, de a tájékozódás nem spórolható meg. Érdemes érdeklődni, a boltban dolgozó szakembereket megkérdezni, hogyan készült egy-egy reformkenyér, el kell olvasni az összetételét, a feliratait, az apró betűket is, minden termék esetében. Fontos tudni, miből mennyit tartalmaz. A barna kenyerek, zsemlék egy része rostban nem gazdag, holott sokan ezt hiszik. Olyan kenyeret válasszanak, aminek legalább a fele teljes kiőrlésű lisztből készült – figyelmeztet a szakember. Viszont otthon is süthetünk kenyeret, a feleségem is szokott – árulta el a belgyógyász osztályvezető. A maglisztekről pedig szerinte tudni kell, hogy kalóriatartalmuk többnyire magas, tehát akiknek bevált a belőlük készült kenyerek fogyasztása, azoknak is figyelni kell erre, főleg, ha túlsúlyosak vagy cukorbetegek.

A verseny


Kétévente írjuk ki a „Kisalföld Kenyere" kampányt. A díjra olvasóink tehetnek javaslatokat három kategóriában (búza-, rozs- vagy rozsos, teljes kiőrlésű kenyér), e-mailben a [email protected], SMS-ben a 30/3030-449-es számon augusztus 9-ig. A jelölők közt szakácskönyveket sorsolunk ki. A javaslatok alapján zsűri dönti el vakkóstolással, kié legyen a megtisztelő cím, a Kisalföld Kenyere 2019.

A glikémiás index


A glikémiás index (GI) egy olyan egy és száz közötti számérték, amely azt mutatja, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet. Százas értéke a szőlőcukornak van és ehhez viszonyítják a többi élelmiszert. A magas GI-vel rendelkező táplálékok hirtelen vércukor-emelkedést és túlsúlyosoknál, 2-es típusú cukorbetegeknél átmeneti inzulin-túltermelést okoznak, aminek következtében az étkezés után egy-két órával átmenetileg éhségérzet jelentkezhet, akkor is, ha a tápanyagbevitel elégséges volt. Az ennek csillapítására felvett pluszkalória, a nassolás növelheti a testsúlyt és ronthatja az anyagcserehelyzetet. Ezért egészséges embereknek is érdemes az élelmiszerek GI-értékét figyelni, cukorbetegeknél pedig ez különösen fontos. A GI-t az ételben található anyagokon kívül befolyásolja az elkészítés módja is. Növeli minden olyan konyhatechnika, ami megsérti a növények sejtfalát, az intenzív főzés, a turmixolás, az aprítás, a reszelés és a vízben oldás is. Például a főtt burgonya GI-je 58, ha pürésítjük már 74, ha sütjük, akkor 85.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!