Győr és környéke

2019.07.11. 09:00

Télen is várni kell a klímára

A szezon nem ér véget augusztus végén, utána sem könnyű megbízható szakemberhez jutni.

Gyurina Zsolt

Ahogy egyre gyakoribbá válnak a hirtelen berobbanó, négy-öt napos hőhullámok, úgy egyre többen szánják rá magukat, hogy légkondival hűtsék a lakásukat. Csak telepítési tanúsítvánnyal lehet készüléket vásárolni.

Nincs szezon: a beszerelésre télen-nyáron várni kell. Az elhelyezésnél be kell tartani bizonyos szabályokat, amelyek Győrben például elég szigorúak.

 

„Három hónapot kell várni nálunk jelenleg egy klíma beszerelésére, annyi a vevő. A weboldalunkat zároltuk, mert amikor megjött a meleg, egy este negyvennégy érdeklődő volt, hirtelen rengeteg barátom lett" – meséli a majdnem három évtizede klímaszereléssel foglalkozó győri Wágenhoffer Attila. A szezon nem ér véget a nyárral, augusztus végétől is várólista van, legalább egy hónapos.

„A családban van, aki nem bírja a hőséget, ezért tavaly nyáron elhatároztuk, hogy légkondit szereltetünk a házunk mindkét szintjére. Előrelátóan már októberben megrendeltük" – mondta lapunknak a győri Magda Leonóra. Sokan ősszel szerzik be a készülékeket, de a karácsonyi ajándéklistán is előkelő helyen áll. Egyre népszerűbb a klímával fűtés is, mert mínusz öt fokig a fánál gazdaságosabb megoldás nyaralók, kisebb házak esetében.

Évről évre több klímát adnak el az országban. A szakember ezt azzal magyarázza, hogy gyakoribbak a hirtelen berobbanó, négy-öt napos hőhullámok, illetve a légkondicionált bevásárlóközpontok megjelenésével megismertük a hűsített terek előnyeit. „A panellakások egy nap alatt átmelegszenek. Tipikus vevőnk a negyedik emeleten lakó nyugdíjas, aki nehezen bírja a forróságot, félti az egészségét. Beépítik a társasházak tetőterét is, nyáron az katlan, kell valamilyen megoldás" – teszi hozzá a klímaszerelő. Azt mondja, hogy 230–250 ezer forintért (szereléssel együtt) már megbízható minőséget kapunk.

 

Klímát vásárolhatunk beszereléssel együtt vagy webáruházban, barkácsáruházban. Utóbbiban kizárólag telepítési tanúsítvánnyal, mert a készülékekben található gáz károsítja a légkört, ezért minden felszereléshez a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság engedélye szükséges. Ebben a szakmában is sok a kontár, mondja Wágenhoffer Attila, léteznek az egynyaras klímaszerelők, akiket meghibásodás esetén hiába keresünk. Pedig a klímát is karban kell tartani, tisztítani, egyszer vagy kétszer egy évben, különben kárt tehet az egészségünkben.

 

Hős Károly klímaszereléssel és -karbantartással foglalkozik országszerte, régiónkba is gyakran hívják. Tapasztalata szerint a meleg beköszöntével mindenki egyszerre akar klímát.

 

Sokan nem bírják, nem szeretik a légkondit. Aggodalmaikat felvetve a szakember azt válaszolja, hogy a jól felszerelt, jó klíma nem egészségkárosító. Azt tanácsolja, hogy a klímát olyan helyiségbe szereljük fel, amelyben nem sokat tartózkodunk. Inkább fújja be onnét a levegőt a lakás más részeibe. Kis helyiségbe ne rakjunk nagy teljesítményű klímát, valamint hálószobába, ágy fölé se tegyük.

 

Aki gondolkodik a felszerelésen, tudnia kell: a készülék nem dísze az épületnek, elcsúfítja a homlokzatot. Érdeklődésünkre a győri önkormányzat közölte, hogy a berendezést szigorú szabályokhoz kötik, így például közterületről látható homlokzatra, védett épületre nem kerülhet. Lokálpatriótaként Wágenhoffer Attila is úgy van vele: akárhová nem szereli fel, a Baross úti épületekre, a Széchenyi térre például nem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!