Győr és környéke

2019.01.24. 07:40

Pszichiáter-vándorgyűlés Győrben

Idén Győrben rendezik s ma kezdődik a Magyar Pszichiátriai Társaság éves vándorgyűlése. A kongresszusra, az eddigi évekhez hasonlóan, közel 1200 résztvevőt várnak. A konferencián jeles magyar előadók mellett neves külföldi szakembereket is találunk.

kisalfold.hu

A vezető téma az időskor mentális egészsége. A modern társadalmakban az idősek aránya a népességen belül folyamatosan nő. Az öregedési folyamat kezeléséhez minden tudományterületnek hozzá kell tennie a maga megoldásait.


A különböző, már kezelésre szoruló pszichiátriai zavarokban szenvedők egy adott évben a lakosság körülbelül 10 százalékát teszik ki. A depresszió, a demencia és a szenvedélybetegségek jelentik a legnagyobb betegségterhet. A tartós munkaképesség-csökkenés több mint 20 százalékát világszerte a mentális betegségek okozzák. A testi betegségben szenvedők gyógyulási és túlélési esélyei jelentősen csökkennek, ha pszichés zavarral társul betegségük.


Szintén hazai és nemzetközi adatok bizonyítják, hogy a pszichiátriai zavartól szenvedők halálozási aránya 2–3-szoros a lakossághoz képest, mert körükben sokkal gyakoribb és sokkal gyorsabb lefolyású számos gyakori és veszélyes betegség. Mindez azt jelenti, mint ahogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megfogalmazta, hogy „nincs testi egészség lelki egészség nélkül".


Az egészséges időskorhoz az egészséges megelőző életciklusok vezetnek, így a kongresszus tematikája lefedi a pszichés betegségek gyógyításának minden területét.


A tartós munkaképesség-csökkenés több mint 20 százalékát világszerte a mentális betegségek okozzák.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!