Győr és környéke

2018.12.12. 08:00

Torkolati műtárgy: előkészítéssel telt el egy év

Éppen egy éve vette át a kivitelező a munkaterületet, s indult el a Mosoni-Dunán a gönyűi torkolati beruházás. Eddig elsősorban a terület előkészítése és a kiviteli tervek készítése zajlott, ám még decemberben elindulhat a munkaterület körülhatárolásához szükséges résfal építése. A Farkasúsztatói-ág áttöltésének tervei elkészültek.

Cséfalvay Attila

A 28 milliárdos beruházás jövőre pöröghet fel


A Győrnek stabil vízszinteket, hajóforgalmat és alacsonyabban levonuló árvizeket adó gönyűi torkolati műtárgy építése a következő évben gyorsulhat fel. A bruttó 28 milliárd 432 millió forintos összköltségű beruházás kivitelezését végző Mosoni-Duna 2017 Konzorcium éppen egy éve vette át a munkaterületet.


A 82 ezer aláírással támogatott, vízszintrendezést célzó népi kezdeményezésünk után kiemelt állami beruházásként nevesítették a gönyűi beruházást. A fakitermeléssel, tuskókiszedéssel, lőszermentesítéssel és a felvonulási terület kialakításával már nyárra végeztek.

A felvételen: a fakitermeléssel, tuskókiszedéssel Véneknél már az év első felében végeztek.

A felvételen: a fakitermeléssel, tuskókiszedéssel Véneknél már az év első felében végeztek.

A fejlesztés során áthelyezik a Mosoni-Duna torkolatát, kétnyílású, árvízkapus vízszintszabályozó műtárgy és hajózsilip épül. A torkolati műtárgy árvízkapuként kizárja majd a Duna árhullámait a vízszint visszaállításával, így javítja az árvízvédelmet, és lehetőség nyílik a vizes élőhelyek rehabilitálására.


„A kivitelező jelenleg a kiviteli terveket készíti, s zajlanak a tervezéssel kapcsolatos egyeztetések" – tudtuk meg a megrendelő Országos Vízügyi Főigazgatóságtól (OVF).


„Folyamatban van a torkolati műtárgy és kapcsolódó létesítményei szinte valamennyi elemének tervezése, így a földmunka, résfalazás, zsaluzás, vasalás, víziközművek, hírközlés, villamosenergia-ellátás, kezelőépület, üzemi híd tervének készítése. Legutóbb a munkatér körülhatárolásához szükséges résfalépítés első és második ütemének, valamint az (ideiglenes) építési villamosenergia-ellátás és a Farkasúsztatói-ág áttöltésének tervei készültek el" – közölte Siklós Gabriella, az OVF szóvivője.


„Megkezdődött a munkatér körülhatárolását biztosító résfalhoz a résvezető gerenda építése, és várhatóan még decemberben felvonul a vállalkozó a résfal építéséhez. Folyamatban van még az építési munkák végzéséhez szükséges szállítóút kialakításának tervezése, előkészítése." A beruházás építési munkái várhatóan 2021 májusában fejeződnek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!