Győr és környéke

2018.05.04. 16:50

Közgyűlés - 14 milliárdos pénzmaradvány Győrben - vajon mi lesz a pénzzel?

Több tucatnyi kisebb-nagyobb tételre költi tavalyi hatalmas pénzmaradványa felét a győri önkormányzat, miután egyik felét már beépítette az idei költségvetésbe.

Hancz Gábor

80 milliárd forintos bevétellel és 66 milliárdos kiadással zárta a tavalyi évet a győri önkormányzat – derült ki a pénteki közgyűlésen, amelynek legfontosabb témája a zárszámadás volt. Borkai Zsolt polgármester (Fidesz–KDNP) előterjesztését 16 igen szavazattal, öt nem ellenében fogadta el a testület, de előtte fél órán át vitatkoztak a képviselők az indítványról.


Az anyagban az szerepelt, hogy Győr 2017-es pénzmaradványa 14 milliárd forintra rúg. A hatalmas összegből 6,9 milliárd forintot már beépítettek az idei költségvetésbe annak februári elfogadásakor, míg a maradék 7,1 milliárdra a polgármester tett javaslatot. Ebben több tucatnyi kisebb-nagyobb tétel szerepelt, például pályázatok előkészítésére 250 millió, a vízgazdálkodási fejlesztési alapra 1,4 milliárd, iparipark-fejlesztésre 402 millió, városüzemeltetési feladatokra 320 millió, a karmelita templom külső rekonstrukciójának támogatására 5 millió, a fürdő felújítására 45 millió forint.


Fekete Dávid alpolgármester (Fidesz–KDNP) felszólalásában kiemelte, hogy az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál tavalyi megrendezése nem okozott költségvetési problémákat a városnak. Pollreisz Balázs, a Magyar Szocialista Párt és az Együtt alkotta Győri Baloldal frakcióvezetője 720 millió forint értékben terjesztett elő módosító indítványt, amelyet azonban nem fogadott el a testület (csak öten szavaztak igennel, 16-an nemet nyomtak). A politikus egyebek mellett bérlakásépítésre, egy hagyományos piac kialakítására és a győri közalkalmazottak bérkiegészítésére szeretett volna pénzt átcsoportosítani.


Neupor Zsolt, a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője szintén úgy vélte: ilyen bevételek mellett az önkormányzatnak kellene bérlakásokat építeni. A képviselő emellett azt nehezményezte, hogy az utakra, hidakra szánt jelentős összegnek tavaly is csak a négyötödét tudta felhasználni a város.


Az ülés egyébként rendhagyóan kezdődött. Sinka László, a Magyar Sportlövő Szövetség főtitkára személyesen mondott köszönetet a városnak, hogy idén megrendezte a sportlövő Európa-bajnokságot. A versenyen 48 ország több mint 700 sportolója vett részt, akik kísérőikkel együtt mintegy ötezer vendégéjszakát töltöttek 12 győri szállodában. Sinka László köszönete jeléül aranyérmet adott át Borkai Zsoltnak. A polgármester erre úgy fogalmazott, hogy az elismerés a győrieket illeti.


A képviselők az ülésen egyperces néma felállással emlékeztek a nemrégiben elhunyt Szük Ödön fotóriporterre, lapunk örökös tagjára, a város Pro Urbe-díjasára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!