Győr és környéke

2018.01.23. 07:45

Elalszik a közvilágítás - a győri negyed egy része sötétbe borult fél éve

Gyárvárosban két forgalmas utcában és a Mátyás téren is pár óra után elmegy a közvilágítás. Hónapok óta körülbelül 800 embert bosszant az éjszakai sötétség a városrészben.

Szeghalmi Balázs

Nehezíti a közlekedést, árt a biztonságérzetnek


"A Tompa utcában, a Nagy S. József utcában (Shell-kúttól a Madách utcáig terjedő szakaszon) és a Mátyás téren tavaly nyár óta küzdünk a közvilágítással" - kezdte Czöndör Péter. A gyárvárosi férfi szerint júniusban három órányi fény után kezdett "szökni" a közvilágítás.


"Nyáron 21 órakor kapcsolják a lámpákat. Először éjfél után lett szakaszos a szolgáltatás. Majd fokozatosan váltak gyakoribbá a sötét órák" - hallottuk. Czöndör Péter szerint télen 17 órakor izzítják az égőket, ám 20 óra körül távozik a fény belőlük. Ez nehezíti a közlekedést, hisz csak a járművek lámpái adnak fényt este. A sötét nem emeli a biztonságérzetét sem. Czöndör Péter szerint megoldás a tucatnyi lakossági bejelentések ellenére sem történt.

 

 Czöndör Péter a kandeláberek mellett a Mátyás térén. Az E.ON ígéri, hogy munkatársai állandóan szemmel tartják a területet. Fotó: Béres Márton

Czöndör Péter a kandeláberek mellett a Mátyás térén. Az E.ON ígéri, hogy munkatársai állandóan szemmel tartják a területet. Fotó: Béres Márton

Időigényes munka


"Miért nincs folyamatos közvilágítás a gyárvárosi utcákban fél éve?" - kérdeztük az E.ON szóvivőjétől. "A késleltetetlekapcsolást kialakulóban lévő zárlat okozza. A hiba pontos helyének azonosítása - éppen azért, mert még csak kialakulóban van -, időigényes folyamat. Esetenként többszöri műszeres mérést igényel. Gyárvárosban folyamatosan keressük és javítjuk a fellépő kábelhibákat" - kezdte Varga Ivett.


Az E.ON a következő javításokat végezte el itt a közelmúltban. A Tompa utcában kétszer korrigálták a kandeláber kábelfejét, a Tompa és a Nagy S. József utcában is ellenőrizték a kábeleket. Emellett a két említett utcában elválasztották egymástól a villamosenergia-ellátást. Ezt azért tették, hogy baj esetén kisebb legyen a hibával érintett terület.


Nagyobb földkábel-szakasz csere jöhet


Tény azonban, hogy az E.ON villanyszerelői múlt pénteken is dolgoztak a szóban forgó területen. Czöndör Péter ennél a pontnál jegyezte meg: "már többször értesítettek bennünket a hiba megszüntetéséről. Ez azonban a gyakorlatban nem történt meg". Az E.ON szóvivője szerint a jelzett hibákat mindig javították a kollégáik, de utána máshol jelentkezett probléma. Varga Ivett hozzátette: "ha továbbra sem rendeződik megnyugtatóan a közvilágítás helyzete Gyárvárosban, akkor nagyobb földkábel-szakasz cseréje válhat szükségessé".


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!