Győr és környéke

2017.09.26. 09:00

A kórház nem szociális otthon

A táplánypusztai mentálhigiénés otthonról kiadott ombudsmani jelentés után többen felvetették, hogy ha ott a problémák fő forrása a tűz utáni zsúfoltság, miért nem használják ki a nagyrészt üresen álló, győri Zrínyi utcai kórházi telephelyet a táplányi ápoltak ellátására?

Sudár Ágnes

Mert nem lehet – a táplánypusztai otthon szociális intézmény, a Zrínyi utcai tömb pedig kórház; akik Táplánypusztán vannak, nem szorulnak kórházi ellátásra. Rögtön meg is válaszolta az egyébként logikusnak tűnő felvetést dr. Tamás László János, a Petz-kórház főigazgatója.


A Zrínyi utcai tömbben ebben a pillanatban összesen 51 ágyon gyógyítanak pszichés fekvőbetegeket; részben rehabilitációs ellátásról van szó (szenvedélyfüggők esetében), részben pedig krónikus idős betegeket – például alzheimereseket – ápolnak. Ezenkívül még nappali ellátást is nyújtanak.


A telephelyen belül még egy épületben látnak el betegeket, a krónikus ápolási osztályról van szó, de a cél az, hogy ezt az osztályt az év végéig átköltöztessék az előbb említett pszichiátriai szárny második, illetve harmadik emeletére. Ha ez megtörténik, akkor a Zrínyi utcai kórházi tömb egyetlen, még kórházként működő szárnya leválasztható lesz a többiről és visszavonhatatlanul el kell dönteni, mi lesz a többi épülettel.


A táplánypusztai otthon jó apropót adott, hogy a Zrínyi utcai tömbbel foglalkozzunk. Mert hiszik vagy sem, már tíz éve annak, hogy először írtunk arról, hogy az aktív kórházi osztályokat kiköltöztetik onnan. S tudják, mi volt az akkori cikkünk címe? Eláruljuk: Kórházból szociális otthon – Kisalföld, 2007. április 11-i lapszám. Nem áprilisi tréfa volt, mert a tervek akkor még tényleg erről szóltak, de öt év kellett ahhoz is, hogy az onkológia, a tüdő-, a bőrgyógyászat, illetve a fertőzőosztály kiköltözzön a Vasvári Pál utcai központba. Eleve azért is épülhetett meg egyébként több mint tízmilliárdból a Vasvári-központban az új szárny, hogy a két telephelyből egyet lehessen csinálni; logikus, hogy így a fenntartás is gazdaságosabb.


A Zrínyi utcai tömb kiürítésének második nagy üteme és lépése az volt, amikor 2015-ben a pszichiátria is a Vasvári Pál utcába került. Azóta érvényes a mostani helyzet. Hogy visszatérjünk az eredeti felvetésre – a táplánypusztai ápoltak elhelyezhetők lennének-e az üres szárnyakban –, a válasz kétszeresen nem, ugyanis az elvi akadályon kívül gyakorlati is van. Az évek óta üresen álló épületek alkalmatlanok jelenleg betegek fogadására.


A kormányhivatal lehetséges új otthonaként emlegetik mostanság a Zrínyi utcát. Nem kérdés, hogy bárki is lesz a vevő, jelentős összeget kell áldoznia, ha használni akarja az épületegyüttest. Több verziót is lehetett már hallani a hasznosításról, igaz, konkrét beruházó egyetlenegyszer sem hangzott el. Valóban kézenfekvő megoldás lett volna, hogy a szociális ellátásba vigyék az önkormányzattól az államhoz kerülő, egyébként milliárdos vagyont képviselő épületegyüttest. De arról is lehetett hallani, hogy egyetemi célokra is hasznosítható lehetne a tömb – akár campusépületként, akár kollégiumként. A kormányhivatal lehetséges új otthonaként emlegetik mostanság a Zrínyi utcát, de erről sincs most több információ.


Tényleg csak egy biztos: Táplánypusztán a zsúfoltságot úgy tudják megoldani, ahogy néhány napja maga a fenntartó is ígérte: a kastélyépületet kisebb, 20–25 férőhelyes otthonokkal váltják ki. De nem a Zrínyi utcában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!