Győr és környéke

2017.05.09. 00:31

Matek érettségi megoldások 2017 - Tuti jó videókon a matek megoldások - fotókon a kitöltött feladatlapok

Ezek a feladatok sokszor megoldhatók józan gondolkodással - értékelt Horváth Péter, a győri Révai-gimnázium igazgatója.

kisalfold.hu


15.00 - Videón is megmutatjuk a matek érettségi megoldásait


 

 


 



13.19 - Íme a megoldások!


[namelink name="Horváth Péter"], a győri Révai-gimnázium igazgatója szerint több olyan feladat szerepelt az idei matematika érettségin, mely mindennapi élethelyzeteket taglal, a gazdasági élet működésére fókuszál. "Ezek a feladatok sokszor megoldhatók józan gondolkodással" - értékelt röviden a győri tanár. Hamarosan videós elemzést is közlünk az idei középszintű matematika érettségi feladatokról.


 

Ha nagyítani szeretné a megoldásokat, kérjük, töltse le a képeket



11.40 - Hibás volt a kéttannyelvű érettségizők matematika feladatsora


Az angol nyelven kedden matematikából középszinten érettségizők feladatsorában az egyik feladat hibás volt, tudta meg az index egyik kéttannyelvű gimnázium igazgatójától.


"Az érettségi kezdete után 60 perccel szólt nekünk az Oktatási Hivatal, hogy a 16/B jelű feladat hibás. Gyorsan meg is nézte az angol nyelven matematikát oktató tanár kollégánk, és valóban, azt látta, hogy abban a formában, ahogy a feladatlapon szerepel, a feladat megoldhatatlan. Az angol szövegleírásában olyan jellegű elírás volt, ami miatt lehetetlen volt helyes megoldást készíteni" - mondta az Indexnek az igazgató.


Az indx beszámolója szerint 15 perccel tovább írhatták az érettségizők a matek feladatokat. A szaktanár pedig javította a feladat szövegét olyan módon, hogy értelmes és megoldható legyen, tudtuk meg az igazgatótól.



10.25 - Zajlanak a matematika  írásbelik a középiskolákban országszerte, középszinten 1239  helyszínen 70 597 diák, emelt szinten 88 helyszínen 3527 tanuló  tesz érettségi vizsgát.

 

Az Oktatási Hivatal keddi, MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 perces. A vizsgázó először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldja meg. A diákok a feladatlapokon belül a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.


Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, ezek az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét  hivatottak ellenőrizni. A II. feladatlap két részre oszlik. Az "A" rész három feladatot tartalmaz, ezek egy vagy több kérdésből  állnak. A "B" rész három, egymással megegyező pontszámú feladatot foglal magában, ezek közül a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.


A matematika emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. Két részből áll, a vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja.


Az I. részfeladatsorban négy feladat van, ezek több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egymással megegyező pontszámú feladatból áll. A diákoknak négyet kell kiválasztaniuk, megoldaniuk, és csak ez a négy értékelhető.


Vizsgázónként megengedett segédeszköz (közép- és emelt szinten is) a függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle is), a szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, a körző, a vonalzó, a szögmérő, ezekről a vizsgázó gondoskodik. Az eszközöket a diákok a vizsga során egymás között nem cserélhetik.


Az érettségi dolgozatok javítása és értékelés központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.


Matematika tárgyból idegen nyelven is érettségiznek, középszinten 1766 vizsgázó angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven, míg emelt szinten 74 vizsgázó angol, francia, német, spanyol vagy szerb  nyelven tesz érettségit.


9.55 - Logaritmus, valószínűségszámítás, függvények - ilyen feladatokat kaptak a diákok a matekérettségin


Mértani sorozat, gráfok, logaritmus, valószínűségszámítás és függvények - többek között ilyen feladatokat kaptak a diákok a középszintű matekérettségi első, 45 perces részében - írta az eduline.hu


A középszintű matekérettségi első része 10-12 feladatot tartalmaz, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. Ebben a feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a kérdések többsége nyílt végű.


8.40 -  Átlagos nehézségű az idei középszintű matekérettségi első, rövid feladatokból álló része - így értékelte a tesztet az eduline-nak nyilatkozó szaktanár. A szokásos témakörök, például a valószínűségszámítás, a logaritmus, a gráfok, sorozatok ebben az évben is előkerültek.


A középszintű matekérettségi első, rövid feladatokat tartalmazó részében általában alappéldákat kell megoldani, most is ilyeneket kaptak a vizsgázók - mondta az eduline-nak nyilatkozó szaktanár, aki hozzátette: a korábban közzétett mintafeladatsorban szerepelt egy cosinustételes feladat, amit valószínűleg a diákok többsége begyakorolt. Jól tették, ez a téma most élesben is előkerült, pedig a középszintű matekérettségi első részében nem mindig szokott előfordulni olyan feladat, amely ehhez a témakörhöz kapcsolódik.


A szaktanár szerint átlagos nehézségű a feladatsor, amelyben ugyanazok a témakörök szerepelnek, mint az előző években, így például vannak logikai feladatok, logaritmus, gráf, sorozat, valószínűségszámítás. Vélemény szerint a középszinten vizsgázóknak legfeljebb a valószínűségszámítás és a cosinustétel okozhat nehézséget - előbbi a tapasztalatok szerint az érettségizők egy részének nem megy elég jól.


A középszintű matekérettségi első része 10-12 feladatot tartalmaz, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. Ebben a feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a kérdések többsége nyílt végű.


Az érettségizők először ezt a feladatlapot oldják meg, 10-12 feladatra 45 percük van - ha az idő letelt, a felügyelő tanár összegyűjti a teszteket, csak ezután kapják meg a diákok a második feladatsort.


7.00 -  A matematika írásbelikkel folytatódnak ma az érettségi vizsgák, a diákok emelt és középszinten adnak számot tudásukról.     

A korábbi szabályozáshoz képest a középszinten megkövetelt ismeretek nem haladják meg jelentősen az eddigieket (a gráfok és a statisztika-valószínűség témakörében jelenik meg néhány új követelmény) - olvasható az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet  honlapján.


A középszintű írásbeli vizsgarész második részében, illetve az  emelt szintű írásbeli vizsgarész második részében a feladatoknak  több részkérdésből kell állniuk az új vizsgaleírás szerint, mivel  az elmúlt évek feladatsorainak elemzése azt mutatta, hogy a diákok  számára nagyon hátrányos a 10-16 pontos, részkérdéseket nem  tartalmazó feladatok kitűzése.


Az emelt szintű írásbeli feladatsor összeállításakor irányadó  arányok megváltoznak, a gondolkodási módszerek eddigi 25 százalékos  aránya 20 százalékra csökkent, az algebra eddigi 20 százalékos  aránya 25 százalékra nőtt.


Emelt szinten bővült a bizonyítandó tételek köre, a szóbeli  vizsgára való felkészülést segítendő (tételek a halmazelmélet, a  kombinatorika, az algebra, a sorozatok, a geometria, a vektorok  területéről).  Az emelt szintű szóbeli vizsgarészben az eddig egy  tétel, illetve egy definíció megtalálásáért járó 1-1 pontot a  felelet logikus felépítettsége, tartalmi gazdagsága szemponthoz  tartozó 4 pont 6 pontra emeléséhez használja fel az új leírás. Itt  kell ezentúl értékelni a feleletben szereplő definíciók, tételek  nehézségét is.


Az emelt szintű szóbeli vizsgarészben az alkalmazások között  matematikatörténeti vonatkozások ismertetése is megjelenhet.


Előzmények - Kedden a matematikai írásbeli érettségi következik a 2016/17-es tanév május-júniusi érettségi vizsgái sorában. Hogy mik lesznek a feladatok, az természetesen csak kedden reggel derül ki. Mi is készülünk rá.


Annyiban mindenképp, hogy ezúttal is videón bemutatjuk a megoldásokat kedden délután.

 


A vizsga ezúttal is 180 percig tart majd, és két részből áll. A diák először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldja meg. A feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja.


Aki arra kíváncsi, hogy 2016-ban milyen feladatsort kaptak az érettségizők, annak ajánljuk tavalyi cikkünket. Egy éve mindenféle feladat volt a második részben: valószínűségszámítás, síkidomokkal kapcsolatos, halmazelméleti és gráfos feladat is akadt a sorban.


Hétfőn magyar nyelv és irodalom tárgyból írtak vizsgát az érettségizők. Itt nézhetik meg a magyaros feladatsort és annak megoldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!