Győr és környéke

2017.02.04. 08:00

Bezárás helyett felújították a menekülttábort Vámosszabadin

Három jobbikos képviselő - köztük Győr-Moson-Sopron megyéből Magyar Zoltán - Pintér Sándor belügyminisztertől remélt választ: a bicskei befogadóállomás bezárása után Kiskunhalas, Körmend és Vámosszabadi közül melyik tábor jön majd szóba a menedékkérők befogadásánál? A képviselők ezenkívül tudni szerették volna azt is, hogy várható-e bővítés ezeken a helyeken.

Sudár Ágnes

A belügyminiszter ezúttal sem volt túl beszédes a hivatalos válaszában. Az elején megerősíti, hogy a bicskei tábor „december 31-ével megszüntette működését". December 15-ig helyezték el máshol azokat az embereket, akik kérelmük elbírálására vártak, illetve már nemzetközi védelemben részesültek. A válaszból ugyanakkor nem derül ki, hová vitték őket, csupán annyi: minden telephelyre kerültek emberek. A bővítésre vonatkozó kérdés is megválaszolatlanul maradt.


 Más forrásból úgy tudjuk, Kiskunhalasra 20-an kerültek, 23 férfit pedig Körmendre vittek sátrakba. Ez utóbbinak nagy visszhangja lett, valószínűleg azóta fűtött helyre költöztették őket. Vámosszabadiba a családokat küldték a Menedék Egyesület információi szerint.


 Jelenleg nem ezek a családok, s nem is a menekültek száma szolgáltatja a témát Vámosszabadiban. Ott ugyanis az elmúlt időszakban átlagban 60–80 embert szállásoltak el; a férőhelyek száma pedig 220. Vagyis messze nincs telt ház.


 A beszédtémát más adja, mégpedig az, hogy látványos beruházás végénél tartanak. Erről az tudott, aki arra járt, s látta a felújítást. Ne szépítsük: minket is meglepett, amikor tegnap megpillantottuk az épületet.

  A fenti kép nyáron készült, a lenti tegnap.  Az energetikai korszerűsítésnek látható nyomai vannak, az épület európai módon néz ki. Fotó: H. B. E.

A fenti kép nyáron készült, a lenti tegnap.  Az energetikai korszerűsítésnek látható nyomai vannak, az épület európai módon néz ki. Fotó: H. B. E. 

 Úgy tudjuk, a „Svájci–Magyar Együttműködési Program" keretében, mintegy 120 millió forintos beruházással újították fel az épület külsejét: hőszigetelték, cserélték az ablakait, korszerűsítették az energetikáját. Napelemek is kerültek az étkezőként használt épületrészre. S bár ottjártunkkor nagy köd volt, így is lehetett látni a különbséget a korábbi állapothoz képest.


Mindez azért érdekes, mert a vámosszabadi tábor hivatalosan még mindig csak ideiglenes jelleggel működik, s egy ilyen felújítást nem szoktak elvégezni egy bezárandó épületen. Láttuk persze Debrecenben is, hogy előbb fejlesztették, aztán becsukták a kaput, de Vámosszabadi esetében még senki nem tud semmit.


Lizákné Vajda Lívia polgármester a legutóbbi, Lázár-féle bejelentés okán reméli, hogy a Győr melletti tábort egyszer tényleg bezárják. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis arról beszélt, hogy céljuk egy olyan rendszer kidolgozása, amelyben a menedékkérők addig nem léphetnek be szabadon Magyarországra, míg a kérelmüket nem bírálják el. Ebből nyilvánvalóan következne az is, hogy olyan befogadóállomásokra sem lesz szükség, amelyekben most még a kérelmük elbírálására várók laknak. Ilyen Vámosszabadi is.

A tábor története


A befogadóállomást 2013 augusztusában nyitották meg a helyiek tiltakozása ellenére, akik csak az utolsó pillanatban tudták meg, hogy a falujuk mellett menekülttábort létesítenek. A helyiek azóta küzdenek a bezárásáért, s bár a legelején azt ígérték nekik, hogy ha a migrációs helyzet engedi, a vámosszabadi tábor bejáratára teszik ki elsőként a „zárva" táblát; ebben már beelőzte őket Debrecen, Nagyfa, s most Bicske is. Az elmúlt három évben hullámzó volt a tábor kihasználtsága: volt, hogy 600–700 embert is bezsúfoltak az eredetileg 220 férőhelyes ingatlanba, s olyan is – mint most –, hogy még fél házzal sem üzemelt.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!