Győr és környéke

2016.07.12. 10:40

Quaestor-per: megszólalt a lefogyott Tarsoly Csaba - Indulatok a tárgyalóteremben

Az épület bejárati lépcsőin álló demonstrálók többször azt skandálták: "Tolvaj banda!", "Maffia!", "Igazságot!" Egyikük azt mondta, szeretné leköpni a vádlottat. Próbáltuk lebeszélni.

Laczó Balázs

A pert különösen nagy érdeklődés kíséri, a tárgyalóterem megtelt , és emellett egy másik helyiségben a sértettek és más érdeklődők kivetítőn követhetik az eseményeket. 
   
Az ügyészség öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást  ró a vádlottak terhére. A Tarsoly Csabát érintő cselekmények száma  a vád szerint 753 rendbeli.   
   
Csalás miatt az ügyészség az 50 millió forintosnál nagyobb kárt  szenvedett 232 befektető sérelmére elkövetett cselekmények miatt  emelt vádat. Az összes vádbeli cselekmény elkövetési értéke mintegy  77 milliárd forint, az ügynek több mint 30 ezer sértettje van. A  vádirat több mint 2500 oldal, ezt várhatóan több órán keresztül  ismerteti az ügyész.   
   
A tárgyalóteremben többen fekete pólóban jelentek meg, amelyen a Quaestor-gate felirat olvasható.    

Tarsoly Csaba védője, Papp Gábor a tárgyalás megkezdése  akadályának nevezte, hogy a mintegy 2,5 millió oldalnyi bizonyítási  anyag megnyitásához és elolvasásához több hónapra van szükség,  amelyre még az ügyészségnek sem lehetett ideje, nemhogy a  védelemnek vagy akár a bíróságnak. Az ügyvéd szerint súlyosan sérül  a vádlottak azon joga, hogy megfelelően felkészülhessenek a perre,  ezért kezdeményezte, hogy először a szakértőt nyilatkoztassák az  ügyben, és csak azután kezdődjön meg a vád ismertetése.   

Az ügyészség szerint nincs akadálya a tárgyalás megkezdésének,  mivel az iratokat a vádhatóság rendelkezésre bocsátotta. A bíróság szerint sincs akadálya a tárgyalásnak, éppen azért  kérte a bíróság szakértő segítségét, hogy egy csak felhasználói  szintű ismeretekkel rendelkező ember számára is feldolgozható  legyenek az adatok.    
   
Quaestor-károsultak nevében mintegy negyvenen tartottak  flashmobot a "tisztességes kártalanításért" demonstrálva a Fővárosi  Törvényszék épületénél a tárgyalás előtt. Elhangzott: 32 ezer  károsult képviseletében az ellen is tiltakoznak, hogy feljelentéseik dacára az ügyészség csak azokat emelte be név  szerint a vádba, akiket 50 millió forintosnál nagyobb kár ért és  csak 20 milliárd forint kár értékben, valamint az ellen, hogy 12  ezer károsult "egyetlen fillért sem kapott".   
   
Az épület bejárati lépcsőin álló demonstrálók többször azt  skandálták: "Tolvaj banda!", "Maffia!", "Igazságot!", "Nem  hagyjuk!", "Elég volt!", "Hol a pénz?".   
   
A demonstrálóknál táblák is voltak, ezeken - a többi között -  az volt olvasható: "Az MNB hibázik, én bűnhődöm", "Polt! A  becsületed egy folt", "Én is Matolcsy-rokon vagyok, ide a pénzt!",  "Tarsoly utolér a balsors".   
   
A demonstrálók előtt Tarsoly Csabát, Matolcsy György  MNB-elnököt, Ibolya Tibor fővárosi főügyészt, Polt Péter legfőbb  ügyészt és a Quaestor ideiglenes vezetésével megbízott Orgován  Bélát ábrázoló kartonfigurákat állítottak fel.   

10.45 - Szünetet tart a Fővárosi Törvényszék, ezután kerül sor a vádirat maratoni ismertetésére. Megszólalt a láthatóan lefogyott Tarsoly Csaba is, de még nem vallomást tett. Nyomatékosan jelezte - ami az ügyvédek indítványaiban is szerepel -, hogy nem fér hozzá az óriási adatmennyiséghez. A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet hetedik emeletén tartózkodik általában, ahol a 2003-as évjáratú számítógép - amit mintegy 100 fogvatartottal közösen használ - , nem alkalmas arra, hogy ennyi mennyiségű adatot lementsen és kinyomtasson. 

Quaestor-per: megszólalt a lefogyott Tarsoly Csaba


Egy férfi a hallgatóság soraiból felállt és kiabálni kezdett, hogy miért csak a vádlottnak vannak jogai, a sértetteknek miért nem. Rendreutasították a férfit, figyelmeztették, hogy milyen következményekkel jár a rendzavarás és elmondták: a sértetteknek is vannak jogai, ezért vesznek részt ők is a tárgyaláson.

9.29 - Bejutottunk a Fővárosi Törvényszék patinás, 36-os számú tárgyalójába. A 120 fős terem is kicsinek bizonyul. Előbb a sajtót, majd a megjelent mintegy 40-50 sértettet engedték be. Iszonyú melegben heringként álldogáltunk a folyosón. 

A károsultak elszántak abban, hogy bármi áron bejutnak, egyikük azt mondta a Kisalföldnek: szájába hozta a fegyverét – nem tűnt fel az őröknek: szeretné leköpni a vádlottat. Próbáltuk lebeszélni. 

Tarsolyékat már másik ajtón bevezették, mire a hallgatóság helyet foglal.

A bírónő megkezdte a tárgyalást, figyelmeztet a több százezres bírságra, ha valaki zavarja a rendet.

A vádlottak nem járulnak hozzá, hogy róluk felismerhető kép- és hangfelvétel készüljön. "Akkor felakasztunk" - morogja mögöttünk egy férfi, de nem hangosan. Rend van, nincs bekiabálás.

Nem a vádirat felolvasására kerül sor, az ügyész ismertetni fogja a 2500 oldalas vádat. Várhatóan három napig.

Ügyvédi kérésre a bírónő külön felszólítja a fotósokat és operatőröket, hogy ne készítsenek felvételt a vádlottakról.

8.36 - Ma 9 órakor kezdődik a Quaestor-ügy, a csalással, sikkasztással és más bűncselekményekkel vádolt Tarsoly Csaba és társai ellen indított büntetőper tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. 

Kollégánk tudósítása szerint mintegy 50-en állnak transzparensekkel a bejárat előtt. ˝Maffiáznak˝, szószólójuk követeli a kétszer 10 milliárd forintot és azt, hogy másokat is tegyenek felelőssé az ügyben. 

Az ügyészség öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást ró a vádlottak terhére. A Tarsoly Csabát érintő cselekmények száma a vád szerint 753 rendbeli.

Az ügyészség az 50 millió forintnál nagyobb kárt szenvedett 232 befektető sérelmére emelt vádat csalás miatt. A vádbeli cselekmények elkövetési értéke mintegy 77 milliárd forint, az ügynek több mint harmincezer sértettje van.

Címkék#quaestor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!