Győr és környéke

2016.07.27. 11:29

Közmunkások toborzása katonának: a Miniszterelnökség elárulta, szerintük kik hibáztak!

A Miniszterelnökség állítása szerint a téves jogszabály-értelmezésért az érintett járási hivatalok foglalkoztatási osztályainak vezetői elnézést kérnek.

kisalfold.hu


20.06 - Ki hibázott? 


Szerda este a Miniszterelnökség lapunk kérdésére közölte, a Magyar Honvédség a csoportos tájékoztatókon munkahelyet nem ajánlott és nem ajánl fel az álláskeresők részére, az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivatalok részére pedig munkaerőigényt nem jelentett be.

A csoportos tájékoztatókon csupán a szerződéses katonai szolgálat vállalásának feltételeit, a szerződéses katonák kötelezettségeit és járandóságait ismertetik (amelyek meghaladják a közfoglalkoztatásban elérhető munkajövedelmet).

Néhány járási hivatal foglalkoztatási osztályának vezetője a jogszabály téves értelmezéséből fakadóan, a Magyar Honvédség csoportos tájékoztatójáról helytelen felhívást küldött a közfoglalkoztatottak számára. A levélnek a közfoglalkoztatottakra nézve semmiféle jogkövetkezménye nincs.

A tájékoztatóról való távolmaradás nem jelenti sem az álláskeresői nyilvántartásból való törlést, sem pedig a közfoglalkoztatásból történő kizárást. A levélben szereplő, félreértésre okot adó, téves jogszabály-értelmezésért az érintett járási hivatalok foglalkoztatási osztályainak vezetői elnézést kérnek.

Szerda, 9.29

Több helyen tévesnek nevezték értesülésünket, miszerint kötelező a megjelenés azon az állásajánlatként hirdetett katonai toborzón, melyet nemrégiben kaptak megyénkben is a közfoglalkoztatottak. Most mutatjuk a teljes levelet.


Amint arról elsőként beszámoltunk, kötelező a megjelenés azon az állásajánlaton, melyet nemrégiben kaptak megyénkben is a közfoglalkoztatottak. Ha megfelelnek a toborzón, szerződéses katonák lehetnek. Ha nem fogadják el az állásajánlatot, hónapokra kiesnek a közfoglalkoztatotti rendszerből, elveszítik mostani munkájukat.

Cikkünk megjelenése után a Honvédelmi Minisztérium közleményben reagált.

˝Az MH hosszú távú és biztos munkalehetőséget kínál a közfoglalkoztatotti programban dolgozók számára, míg a közmunka csak egy ideiglenes állapot. Aki megfelel az elvárásoknak és követelményeknek a közfoglalkoztatotti bérnél jóval magasabb fizetést kap.

A sorkatonai szolgálat 2004-es megszűnésével az MH önkéntes professzionális haderővé alakult át. Az önkéntességből következik, hogy az MH nem kötelez és nem is kötelezhet senkit arra, hogy akarata ellenére szerződést kössön, illetve a soraiba lépjen. Az MH több mint 11 éve csak önkéntes alapon jelentkező katonákkal működik.

Július hónapban Vas, Fejér, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén, Veszprém,Hajdú-Bihar, Csongrád, Szabolcs-Szatmár és Békés megyében zajlik toborzás. A megjelenés nem kötelező. A tájékoztatókon kizárólag a szerződéses katonai szolgálat vállalásának feltételei kerülnek ismertetésre, valamint a szerződéses katonák kötelezettségei, járandóságai. A feladat végrehajtása a Magyar Honvédség legénységi állományának utánpótlás biztosítása mellett a közfoglalkoztatottak munkaerőpiacra történő be-, illetve visszavezetését szolgálja. A megjelenteknek a szolgálat vállalása nem kötelező, ez egy lehetőség.˝
A közlemény nem említi Győr-Moson-Sopron megyét, pedig itt csütörtökön tartanak toborzást, amiről természetesen lapunk is beszámol majd. Mutatjuk a teljes levelet, amit olvasónk küldött szerkesztőségünknek. 

A Belügyminisztériumot megkerestük kérdéseinkkel, ám egyelőre nem kaptunk választ. A hvg.hu-nak ezt írták:

˝A toborzás nem konkrét munkahelyre történő munkaközvetítést jelent, hanem részletes tájékoztatást ad, és helyszíni jelentkezési lehetőséget biztosít.

Nemcsak azokat nem éri semmilyen retorzió, akik nem jelentkeznek a seregbe, és azért sem jár büntetés, ha valaki nem megy el a toborzásra. "A járási hivatalok nem alkalmaznak szankciókat, az álláskeresőket nem törlik a nyilvántartásból és a közfoglalkoztatottak nem kerülnek kizárásra a közfoglalkoztatásból" – zárul a BM válasza.

A fenti levélben mi nem ezt olvastuk...

Címkék#dunántúl

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!