Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 20°C | 31°C Még több cikk.

Közmunkásokat toboroznak katonának - kötelező megjelenniük

Kötelező a megjelenés azon az állásajánlaton, melyet nemrégiben kaptak megyénkben is a közfoglalkoztatottak. Ha megfelelnek a toborzón, szerződéses katonák lehetnek. Ha nem fogadják el az állásajánlatot, hónapokra kiesnek a közfoglalkoztatotti rendszerből, elveszítik mostani munkájukat.
„Kulturális közfoglalkoztatásban alkalmaznak: nem füvet nyírok, egy önkormányzatnál szervezek rendezvényeket. Mindezt havi bruttó 67 ezer 500 forintért. Huszonéves fiatal nőként, alig több mint ötven kilogrammosként mit akarnak velem a katonaságnál? A Nemzeti Művelődési Intézet sem tud válaszolni nekem, hallottak a toborzásról, csak arról nem, hogy ez mivel jár. Valószínűnek tartom, hogy felmondok: akinek van munkája, attól is el akarják venni?!" – ezzel kereste meg szerkesztőségünket egy megyei közalkalmazott, aki a napokban levelet kapott a járási hivataltól. 
Megbízhatóak - Boráros Árpád és Farkas Róbert régóta a győrzámolyi önkormányzatnál dolgozik közfoglalkoztatottként. Őket is katonai toborzóra hívták most. Kétlik, hogy alkalmasak lennének a szolgálatr
 Megbízhatóak – Boráros Árpád és Farkas Róbert régóta a győrzámolyi önkormányzatnál dolgozik közfoglalkoztatottként. Őket is katonai toborzóra hívták most. Kétlik, hogy alkalmasak lennének a szolgálatra. 

Ezeket a sorokat elküldte nekünk, bekarikázva a számára „aggályos" részeket. A tárgyban „állásajánlatként" aposztrofálták a megkeresést. A megszólítás után az első mondat így szól: „A Magyar Honvédség toborzást szervez a közfoglalkoztatottak szerződéses katonai jogviszony-létesítési lehetősége érdekében" – a hölgy külön aláhúzta a lehetőség szót. 

Hatvan napra törlik az álláskeresők nyilvántartásából, ha együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget.
Ehhez képest ezt követően már arról értesítik, hogy jövő héten toborzáson jelenjen meg Győrben, a HM 8. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodában, e levél igazolja aznapra a munkáltatójánál. A behívott közfoglalkoztatottakat emlékeztetik arra a törvényre, miszerint az álláskeresőt három hónapra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból, ha a felajánlott, a rendelkezéseknek megfelelő munkahelyet nem fogadja el. Egy másik jogszabály szerint pedig hatvan napra törlik az álláskeresők nyilvántartásából, ha együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget. Ilyen szankciókkal jár, aki a toborzási tájékoztatón nem jelenik meg, az ugyanis a levél megfogalmazása szerint „kötelező".

„Negyvenhat éves vagyok, fiatal koromban sem voltam katona, »E« minősítést kaptam. Az önkormányzat közfoglalkoztatottjaként dolgozom, nemrégiben gerincsérvvel műtöttek. Ehhez képest nekem is toborzásra kell mennem" – mondta a kályhás végzettségű, győrzámolyi Boráros Árpád. „Én is kaptam levelet a toborzóra, mit tehetnék, elmegyek rá. Nem hinném, hogy fizikailag alkalmas vagyok a szolgálatra" – folytatta munkatársa, Farkas Róbert. 
Lépés, indulj! -  Likócson múlt héten fiataloknak tartottak ,,harcos tábort

A toborzás helyszínén telefonon arról érdeklődtünk, mire számíthatnak a jövő hétre behívott közfoglalkoztatottak. Kiderült, hogy a legfontosabb, hogy eljöjjenek, mert így nem esnek ki a rendszerből. Ott tájékoztatót kapnak majd, s alkalmassági teszteket, fizikai felmérést végeznek rajtuk. Ha ezen nem felelnek meg, nem kapnak a katonaságtól állásajánlatot, s mostani munkaadójuknál közfoglalkoztatottként dolgozhatnak tovább. Ha viszont megfelelnek, szerződéses katonának hívják őket – vagy egyenruhát öltenek, vagy hónapokra elveszíthetik közfoglalkoztatotti státuszukat, munkájukat.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így élte meg a müncheni lövöldözést két megyei fiatal: `bezárkóztunk, aztán kopogott a rendőrség´

Így élte meg a müncheni lövöldözést két megyei fiatal: `bezárkóztunk, aztán kopogott a rendőrség´
"Eszméletlen káosz volt" - mondta a 18 éves Torma Dorottya. Tovább olvasom