Győr és környéke

2016.06.18. 00:02

Újraavatták a Vasútépítők Obeliszkjét a Cuha-völgyben! - fotók

Az obeliszket az elmúlt évekbena leomlás veszélye fenyegette, most azonban már régi fényében csillog.

kisalfold.hu

A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség szervezésében június 17-én fél 2 órakor sor került a Cuha-völgyben Bakonyszentlászló, Vinye mellett a Cuha-völgyi sétaúton, a Gubányi Károly viadukt oldalában elhelyezkedő Vasútépítők Obeliszkje újraavatására.

Az Obeliszket, melyet az elmúlt években a leromlott állapotán túl - az alámosások miatt - már a leomlás veszélye fenyegetett, 2015-ben a MÁV ZRt Szombathelyi Pályavasúti Területi Igazgatósága újította fel talapzatával együtt, így az ma újkori fényében csillog. Az újraavatás időpontja egybeesett az egykori Győr-Veszprém-Lepsény-Dombóvár vasútvonal Bakonyszentlászló-Veszprém közötti szakasza átadásának 120. évfordulójával. Az Obeliszk mellett álló viadukt a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség kezdeményezésére szintén 2015-ben kapta meg építő mérnöke, Gubányi Károly nevét.



Az újraavatási ünnepségen részt vett Lukács György, a MÁV Zrt Szombathelyi Területi Igazgatója, Ottó Péter, Zirc Város Polgármestere, Fiskál János Eplény Község polgármestere, Leitner Zoltán, MÁV Zrt szakaszmérnöke.

Az obeliszknél a részvevőket köszöntötte és beszédet mondott Lukács György, MÁV Igazgató, és Bödecs Barna, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség elnöke. Mindketten hangsúlyozták, hogy az elmúlt 10 év együttműködésének eredményeként a Bakonyvasút nem csak nem szűnt meg, pedig e veszély egy évtizede többször is fenyegette, hanem összefogással olyan fejlesztések, felújítások kezdődtek meg, melyek révén a vasúti közlekedés gyorsabbá, megbízhatóbbá vált, az utasokat jobb menetrendi kínálat, komfortosabb állomások, megállóhelyek várják.




A MÁV Zrt itt dolgozó munkatársainak köszönhetően nem csak az emlékmű újult meg, de számos helyen a pálya is. A 120 évvel ezelőtti vasútépítők emlékének megőrzése mellett tiszteletet érdemelnek a jelen vasútépítő munkásai is, akik az elmúlt nyarakon a nyári kánikulában a pályán dolgoztak azért, hogy e festői tájon áthaladó, műemléki védelem alatt álló vonalvezetésű, alagutakkal, viaduktokkal tűzdelt hegyi vasút a múlt és a jelen után a jövő generációinak is élményeket nyújtson, utazásukat megkönnyítse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!