Győr és környéke

2015.10.06. 12:34

Ilyenek vagyunk - Nyalka: ahol a tündérek születnek

Legkedvesebb falvaink egyike Nyalka, ahol a zarándokok belélegzik a Kishegy akácainak illatát, épít az összefogás és egy régi lélekfonál Pannonhalmához köti a lakókat.

Laczó Balázs

A pannonhalmi apátságnak birtokokat adományozott Szent István, így Nyalka már az 1001-es alapítólevélben is előfordul Villa Chimudi néven. Majd csaknem 900 évvel később, amikor a főapátságot felújították, a templomi berendezés egy része az 1872-ben épült nyalkai templomba került. Ezért azt mondják: az újban ott a régi porta specioza.


A patinához tartozik a tájház is a maga 1782-es jelzésű mestergerendájával, rendszerint diákok látogatják az épületet, míg a tápi úttól egy kilométerre fekvő, szintén XVIII. századi majort szinte hetente kiveszi valamelyik csoport, egyesület. Jógázók, s mások, akik elvonulnak a világ zajától, jól ismerik az elmúlt években folyamatos felújítás alatt álló, kicsinosított épületet.


Az újabb létesítményekről Balogh Ervin polgármester elmondta: a falu 2009-ben ráérzett vonalkódgyűjtés ízére, ezt a jelenti a „játszótérfőzés" szlogen.


 



Nyalka apróságainak egy levitézlett cölöpvára volt, ezért hat éve két lelkes anyuka – Komondi Erika és Dornai Zsuzsanna – a Delikát-akció élére állt és a faluban elterjedt nyereményjáték-mozgalomnak köszönhetően végül az 500 fős Nyalka – arányosan számítva – első lett az országban.


Ezért a kiíró megépítette a szép új játszóteret, s azóta újabb vonalkódokból származik egy kisebb óvodai beruházás és a ritkaságszámba menő sószoba.


– Erre büszkék vagyunk, hiszen még a városi óvodák közül is kevésnek van sószobája. A hiányzók számával egyérteleműen mérhető a hatása is, jóval kevesebb a légúti megbetegedés. Egyébként más települések gyerekei is használják a sószobát – mondja a polgármester.


Valaha mindenki tündér volt, aki a nyalkai óvodába járt, biztos így vélték, amikor ezzel a mesebeli névvel látták el őszintén szeretett intézményüket a nyalkaiak. Az 5–10 bejáró kisgyereket is foglalkoztató óvoda sajátosan egy épületben működik a hivatallal, fűtési költségét nulla forintból hozza ki az önkormányzat most már négy éve. Hogy hogyan, arról a „Spóroljunk közpénzt" című rovatunkban olvashatnak hamarosan.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!