Győr és környéke

2015.08.05. 14:22

Meleg, ezért nem engedték vért adni olvasónkat

A történetre többször volt már példa az egészségügyben, és nem csak magyar sajátosság. Olvasónk értetlenül áll a ügy előtt, azt mondja: az ő vére is éppen olyan jó, mint másé.

kisalfold.hu

  
" A nemi identitásom miatt megtagadták tőlem az önzetlen segítségnyújtás lehetőségét. Mivel meleg vagyok egyszerűen nem engedtek vért adni. Semmit nem tudnak velem és a véremmel kezdeni. Értetlenül és felháborodva állok az ügy előtt. Az én odaadásom és vérem is van olyan jó mint másé. Csak épp diszkriminálnak" - kezdte történetét olvasónk.

˝A fiatalság azon kis százalékában vagyok, akik hajlandóak lennének vért adni és segíteni másokon, de nem tehetem. Jöhetnek azzal, hogy potenciális ''veszélyforrás'' vagyok, mert előbb összeszedem a betegségeket nemi úton, de jelezném, több heteroszexuális ismerősöm van, aki nemi beteg. Tehát ez nem csak azokat érinti, akik a saját nemükhöz vonzódnak. És adódik a kérdés, ha az ő vérüket ki tudják vizsgálni, hogy megfelelő vagy sem, akkor mi van a többivel? Az lényegtelen? Nem éri meg a munkát, hogy megnézzük használható vagy sem? ˝ - sorolta a kérdéseket.

Képünk illusztráció. Fotó: Kisalföld-archívum

Képünk illusztráció. Fotó: Kisalföld-archívum

A kisalfold.hu a témában megkereste az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) sajtóosztályát.

Mint megtudtuk, az OVSZ a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a lehető legnagyobb körültekintéssel jár el, amikor a véradásra való jelentkezéskor két fő szempont teljesülését vizsgálja, azaz csak olyan véradótól származzon a vér: akinek ez az egészségi állapotát nem veszélyezteti, valamint akinek életvitele, szokásai semmilyen kockázatot nem jelenthet a vérkészítményt kapó betegek számára.

A véradás megkezdése előtt mindenkinek ki kell töltenie egy kérdőívet. A nemzetközi ajánlások alapján többek  közt  rákérdeznek a következőkre: alkoholizmus, intravénás (injekciós) kábítószer használat, korábbi, vagy jelenlegi nemi betegség: szifilisz,  AIDS (HIV), gonorrhoea (tripper). Volt-e büntetés végrehajtási intézetben, vagy vizsgálati fogságban fogvatartás az elmúlt egy évben, nők esetében: terhesség, terhesség megszakítás az elmúlt egy évben.

A kérdőívben meg kell válaszolnia a következő kérdést is: „Egy éven belül volt-e fertőzés átvitele szempontjából kockázatos nemi kapcsolata?"

S mit is jelent ez?

Nemi kapcsolat pénzért (prostitúció), kábítószerért, vagy anyagi ellenszolgáltatásért, nemi kapcsolat prostituálttal, nemi kapcsolat alkalmi, ismeretlen partnerrel, gyakran váltogatott szexuális partnerek, férfiak közötti nemi kapcsolat, nemi kapcsolat olyanszeméllyel, akire az előbbiek bármelyike vonatkozik, illetve akiről tudható, vagy gyanítható, hogy nemi beteg, vagy fertőző betegségben szenved (fertőző májgyulladás, HIV, AIDS,  TBC),  vagy injekciós kábítószert használ.

A véradás további feltételei: betöltött 18-ik életkor, valamint 50 kilogrammnál nehezebb testsúly. Kizáró ok lehet az állandó gyógyszerszedés, vagy éppen a megfázás. Hasonló a helyzet akkor is, amikor a véradó egy bizonyos idő letelte előtt fogorvosnál járt. Kizáró ok az alkohol és a drog fogyasztása.

Mi történik akkor, ha valaki a kérdőívben nem a valós adatokat adja meg?

"A véradás az önkéntes, érdek nélküli adományt jelenti, amihez nem fűződhet semmilyen érdek és azon a bizalmon alapul, hogy amiről a véradójelölt nyilatkozik, az a valóságnak megfelel. Amennyiben bármilyen módon kiderül, hogy nem a valóságot nyilatkozta le, úgy azt a véradót a továbbiakban véglegesen kizárják a véradók köréből, hiszen viselkedése beláthatatlan kockázatot jelenthet a betegek számára.

Az OVSZ-nek a kockázat mértékét kell elbírálnia minden esetben.

Azonban ön feltette már magának azt a kérdést, hogy jóérzéssel fogadná el a vérkészítményt attól, aki elhallgatott esetleg egy egészségügyi kockázatot?"  - zárul az OVSZ válasza.  

Van, ahol nem zárják ki a melegeket automatikusan a véradásból

Az Origo egy korábbi cikkében azt írja, vannak országok, ahol a problémára már többé-kevésbé sikerült megoldást találni. Több országban a meleg férfi adhat vért akkor, ha saját bevallása alapján a véradást megelőzően egy átmeneti ideig nem létesített anális és orális kapcsolatot férfival. Ez az átmeneti idő a legtöbb ilyen országban 12 hónap, de van ahol csak 6 hónap (Dél-Afrika), és van olyan is, ahol öt év (Kanada, Új-Zéland).

Ennél is tovább ment többek között Olaszország és Spanyolország, ahol nincs átmeneti idő, hanem a meleg férfiaknál egyedi kockázatértékelés alapján döntik el, hogy adhatnak-e vért, vagy sem. Egy vizsgálat szerint az új szabályozással a fertőzött véradók száma nem nőtt.

Nem csak a melegek jelenthetnek kockázatot

A vérellátó szolgálatok biztonsági okból azonban nem csak a meleg férfiakat próbálják kiszűrni a véradásból, világszerte nem adhatnak vért a HIV-fertőzöttek, azok, akiknek volt valaha hepatitis C-fertőzésük, szifiliszük vagy HTLV-fertőzésük, az intravénás droghasználók, vagy akik valaha dolgoztak prostituáltként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!