Győr és környéke

2015.07.20. 13:19

`Nem akarunk gettóban élni´ - dróthálós kerítést építettek a Városrét köré - videó, fotók

Írásunkban elsősorban arra keressük a választ, miként fordulhatott elő, hogy a rendkívül drága győri lakások szomszédságában dróthálós kerítés emeljenek.

Szeghalmi Balázs


Három-négy méteres átjáró megszüntetésével kezdődött az elkerítés 

A kisalfold.hu április elején írt arról, hogy az Árkád hátsó kijárata felőli, Városrétre vezető gyalogosátjárót egyik napról a másikra lezárta a Vagongyár.

A három-négy méteres átjáró megszüntetésével járó, lakókat érintő kellemetlenség jól vetítette előre, hogy nyáron komoly mozgolódás várható itt.

Július közepére ez ténnyé vált: a Városrét közvetlen szomszédságában a saját területét teljesen elkerítette dróthálóval a Vagongyár.


Videó: Cseh Róbert

"Nehezen nyugszunk bele a gettósításába, nem szeretnénk ilyen helyen élni"

"Hiába kérünk ésszerű magyarázatot a kerítés felhúzására hetek óta, egyelőre nem kaptunk válaszokat. Olyan érzésünk van, mintha 206 lakást akarnának elzárni a külvilágtól.

Nehezen nyugszunk bele a gettósításába, nem szeretnénk ilyen helyen élni. Nem azért fizettünk rengeteg pénzt a városréti lakásunkért, hogy ilyen körülmények között neveljük a gyerekeinket" - vélekedett egy fiatal házaspár.

"Ön szerint hogyan lehet építési engedélyt adni olyan lakóházra, melynek az erkélyei a szomszéd telke felett lóg? Nézze, sok-sok pletyka kering arról, miért emelték a kerítést mellettünk, ezekbe nem akarok belemenni, nem tudom, melyikben mennyi az igazság.

Az viszont biztos, hogy amikor megvásároltuk a lakásunkat, nem dróthálót ígértek nekünk. Egész konkrétan rendezett útról, szép Duna-parti sétányról volt szó. Ehhez képest a kerítés miatt le sem tudunk menni a folyóhoz" - vette át a szót egy idősebb hölgy.


Fotók: Cseh Róbert


A Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltség vizsgálja, hogy a tűzvédelmi szabályoknak megfelel-e a járdát középen elvágó drótháló?  

A városréti lakók a dróthálós kerítést nem csupán esztétikai, tűzvédelmi szempontból szintén nehezményezik.

Az egyik járdát ugyanis úgy vágja félbe a drótháló, hogy a tűzoltókocsik legjobb esetben is csak nehezen férnének hozzá az égő lakásokhoz tűz esetén. A kerítés ráadásul elzárja az utat a három "kapaszkodó" elől, melyet kifejezetten a tűzoltóautóknak helyeztek oda.

Schreindler Ágnes tűzoltó alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője portálunk kérdésére megerősítette, hogy a kialakult helyzet miatt "a Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltség jelenleg eljárást folytat az ügyben".


Az elkerítés, amelyet tűzvédelmi szempontból hivatalosan vizsgálnak


Hivatali eljárás a Gyóni Géza sétány végleges forgalomba helyezési ügyében is 

A Városrét és a Vagongyár ügyében még egy hivatali eljárás folyik. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya a közelmúltban engedélyezte a lakóépületekkel szomszédos Gyóni Géza sétány végleges forgalomba helyezését. Ezt a határozatot azonban a Rába Járműipari Holding Nyrt. megfellebbezte.

Arra a kérdésünkre, hogy körülbelül mikorra születhet végleges döntés, a Megyei Kormányhivataltól a következő választ kaptuk: "az újabb eljárás a Nemzeti Közlekedési Hatóság Központ Másodfokú Hatósági Főosztályán folyamatban van. A másodfokú eljárás ügyintézési határideje 60 nap. Fellebbezni egyszer lehet, utána bírósági eljárásban folytatódhat az ügy".


Madártávlatból


Konfliktus az út ára miatt - "ezt a vitát nem rajtunk kellene elverni"  

A korábbi, tavasz eleji cikkünkben írtunk a kialakult konfliktus forrásáról. Konkrétan a Városrétre vezető utak áráról a Rába és a győri Városháza nem tudott megegyezni.

Úgy tudjuk, az utakért olyan összeget kért a Rába, melyet finoman fogalmazva is soknak tartott az önkormányzat.

Fontos megemlíteni, hogy a győri Városháza és a Rába 2011-ben még hangzatos tervekkel állt elő annak érdekében, hogy életet leheljen a Városrétbe a válság után. Erről sajtótájékoztatót is tartottak négy éve.  Információink szerint napjainkban már közel nincs ilyen nagy egyetértés az önkormányzat és a Rába között, többek közt az "útügy" miatt.

Utóbbiról a városréti lakók szinte kivétel nélkül tudnak; amikor ezt szóba hoztuk, tömören annyit válaszoltak: "úgy érezzük, ezt a vitát nem rajtunk kellene elverni".

A Rába egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre

A kisalfold.hu a kialakult helyzetről szerette volna megkérdezni a Rábát. Négy kérdést küldtünk több mint másfél hete; mostanáig egyikre sem érkezett válasz.

Ha kapunk válaszokat, természetesen frissítjük azokkal cikkünket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!