Győr és környéke

2014.12.03. 14:01

Ékkő lett a Schlichter-villa Győrben - fotók, videó

Egymilliárd forintos fejlesztés részeként elkészült a győri Schlichter-villa felújítása. A beruházást szerdán adták át.

Hancz Gábor

Nádorváros újabb ékköveként mutatta be Mártonné dr. Baj Mária, a tulajdonos Leier Holding ügyvezetője az elkészült Schlichter-villát szerdán, s valóban: a műemlékvédelmi hatósággal szoros együttműködésben rendhozott saroktornyos épület kívül és belül egyaránt gyönyörű lett.

A cég másfél éve 240 millió forintért vette meg az ingatlant a győri önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő Győr-Szol Zrt-től. Rendkívül romos állapotban volt, a nyolcvanas évek köezpe óta senki nem költött rá.

Ékkő lett a Schlichter-villa Győrben. Fotó: Mészáros Mátyás

Videó: Cseh Róbert

Az ügyvezető szerint nem csak ez közös a közeli volt Frigyes-laktanyával, amelyet ugyancsak a Leier vásárolt meg és újított fel példaszerűen. További hasonlóság, hogy mindkettő az 1890-es években épült, több tulajdonosváltáson esett át és korábban mindegyik műemlékvédelmi citromdíjat kapott az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságától.

A rekonstrukció eredményeként most újra azt a nagypolgári hangulatot tükrözi a villa, amelyet annak idején az építtető, Schlichter Lajos téglagyáros – akinek lakóháza volt – megálmodott. Ólombetétes üvegablakok, freskók, kovácsoltvas korlátok idézik meg a XIX–XX. század fordulóját.

Átadták a felújított Schlichter-villát. Fotók: Cseh Róbert


A Leier Holding a 700 négyzetméteres irodaházat bérbe kívánja adni. A cég szerint a földszint bankoknak, biztosítóknak, nagy ügyfélforgalommal rendelkező vállalatoknak egyaránt ideális, de kisebb irodák is kialakíthatók benne. Az öthelyiséges emeleti rész akár nyolchelyiségessé is változtatható. Az épülethez 26 parkolóhely, pince és beépítetlen tetőtér is tartozik. Előnyt jelenthet, hogy a szomszédos vidéki autóbusz-pályaudvar és a vasútállomás miatt könnyen megközelíthető és nagy a gyalogosforgalom.

Mártonné dr. Baj Mária kifejtette: ezzel még nincs vége a beruházásnak, mert a háromezer négyzetméteres telken – az egykori cselédházak helyén – impozáns új épületet emelnek jövő nyárra. Ez üzleteknek, vendéglátóhelyeknek, irodáknak lesz ideális. Az ügyvezető a Kisalföld kérdésére elmondta: a teljes fejlesztés összege meghaladja majd az egymilliárd forintot.

Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta: az újra patinás épülettel és az egykori Frigyes-laktanyából kialakított Leier City Centerrel a terület Nádorváros központjává vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!