Győr és környéke

2014.10.24. 23:07

Kitüntették a győri dr. Czapáry-Martincsevics Andrást

A Honvédelmi Minisztérium a társadalmi szervezetek számára rendezett ünnepséget, dr. Czapáry-Martincsevics András ott vette át az elismerést. Interjú a győri kitüntetettel.


Az ünnepségen elismeréseket adtak át a társadalmi szervezetek által felterjesztett polgári személyeknek és nyugállományú katonáknak, így a Honvédelemért Kitüntető Cím II. fokozatát kapta a győri dr. Czapáry-Martincsevics András, aki a honvédelem ügye érdekében folytatott áldozatos munkájával érdemelte ezt ki.


Hogy fogadta ezt a kitüntetést?
Örömmel és büszkeséggel, mert úgy érzem, hogy ez személyemen túl az általam vezetett Magyar Nemzetőrség megyei szervezete 10 éve folytatott hagyományőrző tevékenységének is egyfajta elismerése.

Mi szerepel a kitüntetés plakettjén indoklásként?
A társadalmi szervezetek és a nyugállományúak egyesületei javaslatára, a HM Társadalmi Véleményező Bizottság támogatásával, a nyugállományúak szervezetei, valamint a honvédelem ügye érdekében huzamos időn át végzett áldozatos munkája elismeréseként.


Hogy érzi, mivel szolgált rá erre a kitüntetésre?
10 éve alapítottuk meg a Magyar Nemzetőrség „Török István" Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségét. Az eltelt idő alatt a Megyei Szövetség a katonai hagyományok ápolása, az 1848-as és 1956-os hagyományok őrzése és ápolása terén az egész megyében elismert tevékenységet fejtett ki. A katasztrófavédelmi helyzetekben is jól vizsgázott a szervezet, akár a vörösiszap katasztrófát, akár a számos árvízvédelmi katasztrófahelyzetben végzett munkánkat tekintjük. A TIB-bel együttműködve Farádon az 50-es években az ÁVH által meggyilkolt és titokban elhantolt áldozatok sírját felderítettük és újratemetésük során kopjafát állítottunk, mely minden évben a Kommunizmus Ismeretlen Áldozatainak Emléknapján a Farádi Önkormányzattal közös megemlékezés helyszíne. Az ifjúság hazafias nevelése területén március 15-én óvodákban találkozunk a kicsikkel, iskolákban tartunk 1848-ról, 1956-ról tájékoztatót, védnökei vagyunk az október 6-i, középiskolák részvételével lebonyolított győri városi emlékfutásnak.

Hogy merült fel az ön neve? Milyen szervezet terjesztette fel?
Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület, mint BEOSZ tagegyesülete volt a felterjesztő. Az egyesület elnöke, v. Bozsóky Ferenc nőr.ezds. a Szövetségünk aktív tagja, és ezért Szövetségünket és ezen belül az én tevékenységemet jól ismeri.

Milyen társadalmi, közösségi tevékenységet folytat?
A Magyar Nemzetőrségen kívül tagja vagyok a Történelmi Igazságtétel Bizottság megyei tagozatának, a Győr-Újvárosi Polgárőrség Ellenőrző Bizottság elnöke vagyok, a Szent György, a Mártír Nemzetközi Lovagrend főtörténésze és a Magyar Nagyperjelség kancellárja vagyok. Máltai főtiszt rangban tagja vagyok a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetségének, az Észak-Magyarországi Tartomány helytartója (bailiff) vagyok. Tagja vagyok, mint vitézi hadnagy a Kárpát-medencei Vitézi Rendnek.Mi az, amire a legbüszkébb?
Elsősorban arra vagyok büszke, hogy a Szövetségünket vezetve példát és hagyományőrző értékrendet tudok felmutatni Győr közönségének, együttműködve más elkötelezett hagyományőrző civil szervezetekkel. A fiatalok hazafias nevelésében való eredmények különleges örömet nyújtanak.

Milyen tanáccsal tudna szolgálni a felnövekvő generációnak?
Ismerjék meg gazdag történelmi hagyományainkat, keresztény gyökereinket. Magyarságunkra legyenek büszkék. Soha ne felejtsék, hogy a magyar nemzet egészében gondolkodjanak. Őrizzék és ápolják a magyar nyelv szépségét. A szabadság és nemzeti függetlenség eszméjét 1848 és 1956 hagyományai alapján vigyék tovább.

Címkék#Győr
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!